嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請各位媽咪多多指教, 點樣才可以BB肥些

囡囡依家6個月大, 但只是得10.5磅. 囡囡出世的時候重 6.21 磅. 所以真的令我很擔心, 亦好唔開心, 因為囡囡實在太輕啦..

最初的時候, 我老公因為驚我太緊張囡囡, 所以將囡囡全部都交由印印湊. 但印印跟本就冇MUD心機湊囡囡. 因為每次當印印餵我囡囡食奶的時候, 都總是將奶流了大部份出來, 使到囡囡每次食奶都只是圍著條頸塊布就濕晒, 但囡囡就食唔到奶. 個時囡囡真的每一個月連一磅都重唔到. 直到囡囡四個多月大時, 我們才炒了個印印. 上午及中午帶囡囡到育嬰園, 晚上自己餵番囡囡食奶. 現在磅數先好了一點點, 但仍然太輕了.

聽說用米水開奶會使到BB肥些, 請問有冇媽咪試過. 同埋有什麼方法可以令BB肥些, 請各位媽咪多多指教. THANKS.....

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 請各位媽咪多多指教, 點樣才可以BB肥些

你會唔會試下羊奶粉呢, 我囡囡食左後一來抗敏力強左(主要食羊奶都係為咁), 但之後佢的肉結實左及追磅好好, 好多媽咪都因我講完試過 , 有D真係敏感少左, 有D磅數真係增加得好好, 我女一歲時試過加營素返而一磅都冇增

男爵府

牛年勳章 美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Hi PARROTMUM,

咁請問是什麼牌子的羊奶粉ar~

男爵府

妳囡囡食咩野奶粉 KA ??
佢D 便便好唔好呀 ?, 唔好, 可以飲開奶茶, 因為熱氣呀
瞓得 好唔好 ??

唔好太擔心啦...

我囡囡"梓瑤"係 1 月7 日來到我地的小家庭, 重3.9kg:-P

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Mummy_Cherry 寫道:
Hi PARROTMUM,

咁請問是什麼牌子的羊奶粉ar~

係karihome卡洛塔妮

別墅

瞓得唔好同瞓得少都會唔長肉, anyway唔好咁擔心啦!
[/url]

複式洋房

米水 is very good. 我個姪仔出世時同你個囡囡差唔多重,我媽媽由佢兩三個月開始就用米水開奶.
姪仔現在4個幾月大,已經16磅多.
米水有淸熱作用. My baby son tried it before. The result is very obvious and good.
Start to use it immediately 'cose some babies will have 厭奶期from 5-6 months old. My son is a good example. He started to hate milk since he was around 6 months old 再加上現在8個月大出牙仔. 佢重得慢左. I'm now thinking to use 米水開奶 again.
羲羲 :-P :-P :-P

大宅

我都試過比羊奶粉(sample)囡囡食,佢都鍾意食,但有一次睇醫生時問醫生點睇...佢話會令葉酸減少 所以都冇買.
如果間住食都OK喎,即係3餐奶中間個餐食羊奶粉.
[

洋房

六個月大, 可以食粥仔或糊仔, 你有無比bb試下?
仲有飲果汁、食水果, 可能bb喜歡奶奶以外的食物呢?
仲有要訓得玩得.
輕磅唔使怕, 我個女出世時得五磅幾, 只要佢健康就無問題啦.

男爵府

agreed !!
ETET 寫道:
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

男爵府

Thank you for your advise. 我o地會繼續嘗試用米水開奶俾bb飲. 希望佢o既體重會好些 la~ 不過我想問你媽媽是不是每次及每天開奶的時候都係用飲水o架?

SoBBMaMi 寫道:
米水 is very good. 我個姪仔出世時同你個囡囡差唔多重,我媽媽由佢兩三個月開始就用米水開奶.
姪仔現在4個幾月大,已經16磅多.
米水有淸熱作用. My baby son tried it before. The result is very obvious and good.
Start to use it immediately 'cose some babies will have 厭奶期from 5-6 months old. My son is a good example. He started to hate milk since he was around 6 months old 再加上現在8個月大出牙仔. 佢重得慢左. I'm now thinking to use 米水開奶 again.

男爵府

但係囡囡雖然中午時很少睡覺, 但每晚到7:00佢都會開始睡覺, 睡到12:00a.m. 我們再叫囡囡食奶, 食完奶佢就一直睡到天光才起身. 佢仲睡得好好. 亦都帶佢睇過醫生, 驗過血, check 過都沒有問題, 所以我都唔知點解囡囡會咁輕磅.

paltiBB 寫道:
agreed !! [quote]
ETET 寫道:
[/quote]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問米水係洗完米嘅水再煲滾,還是即係稀粥水??

大宅

睇落你個囡又好似太輕喎~你囡囡食邊隻奶粉家~依家食到幾多安?有冇諗過幫佢轉奶粉呢?聽人話s-26係肥仔奶粉,會食到bb好肥家~(不過我未試過,我都係聽人講咋,我怕我囝囝太重唔敢俾佢食)

我個仔依家2個半月已經15lb幾(出細9lb),睇起黎似6個月大o既bb 之前一直食5oz奶,但佢又唔算訓好多喎,唔知關唔關佢食o個隻奶粉事呢 ?-( 我俾佢食美素力家~~

應該唔好俾飯你個印印食嘛!!

囡囡依家6個月大, 但只是得10.5磅. 囡囡出世的時候重 6.21 磅. 所以真的令我很擔心, 亦好唔開心, 因為囡囡實在太輕啦..

最初的時候, 我老公因為驚我太緊張囡囡, 所以將囡囡全部都交由印印湊. 但印印跟本就冇MUD心機湊囡囡. 因為每次當印印餵我囡囡食奶的時候, 都總是將奶流了大部份出來, 使到囡囡每次食奶都只是圍著條頸塊布就濕晒, 但囡囡就食唔到奶. 個時囡囡真的每一個月連一磅都重唔到. 直到囡囡四個多月大時, 我們才炒了個印印. 上午及中午帶囡囡到育嬰園, 晚上自己餵番囡囡食奶. 現在磅數先好了一點點, 但仍然太輕了.

聽說用米水開奶會使到BB肥些, 請問有冇媽咪試過. 同埋有什麼方法可以令BB肥些, 請各位媽咪多多指教. THANKS.....
:

大宅

請問米水係洗完米嘅水再煲滾,還是即係稀粥水??....

It's the 稀粥水. Use water to boil the washed rice until it "開花", then use those water for preparing milk.

You can soak the rice in water for an hour before boiling, then it will "開花" faster.

琥珀宮

Mummy_Cherry:

最緊要囡囡冇病冇痛肥瘦不是大問題
不過妳可以試下睇醫生叫醫生開d維他命/開胃藥

男爵府

Hi Kittylo129:

我係俾金裝牛欄牌俾囡囡食.

你個句 "應該唔好俾飯你個印印食嘛!!" 真係講得好o岩ar~ 佢咁衰..... 點解我o念唔到o既?? 我對佢都算好o架..

kittylo129 寫道:
睇落你個囡又好似太輕喎~你囡囡食邊隻奶粉家~依家食到幾多安?有冇諗過幫佢轉奶粉呢?聽人話s-26係肥仔奶粉,會食到bb好肥家~(不過我未試過,我都係聽人講咋,我怕我囝囝太重唔敢俾佢食)

我個仔依家2個半月已經15lb幾(出細9lb),睇起黎似6個月大o既bb 之前一直食5oz奶,但佢又唔算訓好多喎,唔知關唔關佢食o個隻奶粉事呢 ?-( 我俾佢食美素力家~~

應該唔好俾飯你個印印食嘛!!

[quote]

: [/quote]

男爵府

Hi SzeYuen,

其實我都有問過醫生俾開胃藥囡囡食, 但醫生話唔洗喎. 咁都無辦法o架~~ 咪唯有自己俾多些心機, 用多些時間, 盡量餵囡囡食多些奶la~

SZEYUEN 寫道:
Mummy_Cherry:

最緊要囡囡冇病冇痛肥瘦不是大問題
不過妳可以試下睇醫生叫醫生開d維他命/開胃藥

複式洋房

1. 米水: 煲飯前加多小小水, 飯滾時拿出來備開奶用. 無研究是否日日用,睇bb胃口,身體排便而定, 一般都是效果好, 身邊長輩朋友都推薦用.
2. 輕磅: 在健康院檢查出體重在參考的3%以下而且按時日増長緩慢姑娘建議比耐性餵食粥仔或煳仔, 醫生建議飲奶餐數和量增加. 開頭相當困難, 因為囝囝唔慣, 要幾個月才稍見成績.

"如果你唔係大隻, 又點可以期望有個劉..咁高大..仔?" 這是姑娘對我講的.

如果bb開心,佢會肯食的好, 我覺得媽媽的壓力太大, 有時候影響bb, 佢食得不錯, 例如一日兩次粥三次奶, 都係徘徊3%... 我覺得係吸收問題. anyway, 盡力就可以... 妳們點睇?

男爵府

Hi Lychoi4012,

多謝你的回應.

其實我都覺得如果媽媽的壓力太大, 有時候都會影響bb. 我真係俾o左好大壓力自己. 上個星期囡囡因為輕磅, 到醫院檢查, 醫生要囡囡入院住了幾日, 我就冇返工請了幾天假, o個幾日囡囡由最初只係食四安奶, 到後來由我陪住囡囡身邊, 每餐奶都係由我自己餵囡囡時, 囡囡就差不多每次都可以食到8安奶. 但好可惜, 今個星期囡囡返番育嬰院之後, 食奶又差o左la~ 有時真係好想 resign 份工, 專心湊囡囡, 至少到囡囡一歲大才再返番工, 等囡囡身體好些. 但好可惜, 我要養我的爸爸媽媽, 因為佢o地年記大了, 所以唯有繼續返工俾錢養佢o地. 有時真係都幾無奈o架.....

lychoi4012 寫道:
1. 米水: 煲飯前加多小小水, 飯滾時拿出來備開奶用. 無研究是否日日用,睇bb胃口,身體排便而定, 一般都是效果好, 身邊長輩朋友都推薦用.
2. 輕磅: 在健康院檢查出體重在參考的3%以下而且按時日増長緩慢姑娘建議比耐性餵食粥仔或煳仔, 醫生建議飲奶餐數和量增加. 開頭相當困難, 因為囝囝唔慣, 要幾個月才稍見成績.

"如果你唔係大隻, 又點可以期望有個劉..咁高大..仔?" 這是姑娘對我講的.

如果bb開心,佢會肯食的好, 我覺得媽媽的壓力太大, 有時候影響bb, 佢食得不錯, 例如一日兩次粥三次奶, 都係徘徊3%... 我覺得係吸收問題. anyway, 盡力就可以... 妳們點睇?
:-(

首頁

尾頁

跳至