母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

吃人奶,奶粉,吐奶?

我個BB剛一個月,有時半個鐘食,有時一個鐘OR個半鐘....,總之就唔系好定時啦. 我日頭喂人奶,夜晚喂兩餐奶粉(因為我媽媽幫我湊),一日會俾一至二次水佢飲,次次都有掃風,但日日都有嘔奶,我想請問為什麼呢?
同埋佢塊面好多好似酒米果D豆豆,唔知為什麼會咁樣,我以為可能是我有食薑飯同埋薑醋,D薑熱氣,所以用了金銀花煲水幫佢洗面,不行,日日幫佢洗多幾次面(清水),但都唔得.
由於11號去健康院打針,唔知到時可唔可以一之過睇埋呢?
請問有冇人知道呢?

珍珠宮

Re: 吃人奶,奶粉,吐奶?

bb胃仔細食得密好正常,點解你唔泵奶呢,咁夜晚可以依媽媽奶,唔駛食奶粉!!如果全人奶就唔使飲水!!
你bb日日嘔奶,咁有幾多次??如果一食就嘔 & 1 日好多次就最好睇醫生!!如果食完一段時間先嘔可能係咁有風!!食奶粉會易d嘔奶!!
面仔有酒米果D豆豆,都係正常,遲d就無!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

我BB初初都成日嘔奶,後來發現原因:
1. 掃風唔夠——埋身食,我會掃10mins. 奶瓶就掃15mins左右。就算唔掃,都抱佢坐直,同唔好屈住胃仔。
2. 太飽——佢唔知飽的,所以移家9唔9都會飽到嘔。

話時話,雖然Dr.brown是貴,但相對容易掃風,冇禁易嘔,可以考慮下。

另BB面上的粒粒,可能係敏感D奶粉。你試下有一兩日全人奶,唔好食奶粉,睇下有冇好轉。我BB就係,即使只係2oz奶粉,都會出粒粒。我試過轉奶粉都係禁,於是決定盡量唔補奶粉。Pump 定D stock.

複式洋房

睛靈勳章

你將個case告知健康院的姑娘, 她們會給你解答的, bb一個月的胃仔比較細, 固會有嘔奶問題出現, 要多點耐性掃風. 我bb初時都有此問題, 好普遍的, 但嘔奶後不要即時補奶,因為剛嘔完,胃仔會不適. 要最少after一個鐘先好!
每次食完奶或出外後便應幫bb用暖水洗面, 不用太密!
在討論區有很多有關的問題出現過, 你check下看能否解答你的疑問, 不要太擔心啊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊