在職全職

跳至
[在職媽媽] 求救, 會計問題

首頁

尾頁

水晶宮

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

求救, 會計問題

是否公司開業頭3個月內買的equipment就入asset (要計depreciation), 之後再買的話, 就入expenses? :-|
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

複式洋房

Re: 求救, 會計問題

唔係喎,係睇咩 equipment 同埋唔同公司有唔同做法,
有時會睇 $$, eg : below $XXXX 就會入 expenses, over 就入 assets

lailiamama

Giant 寫道:
是否公司開業頭3個月內買的equipment就入asset (要計depreciation), 之後再買的話, 就入expenses? :-|

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

一定唔係.

原則上一枝鉛筆都要入Assets, 但真正做係唔會.

入唔入 Assets 要睇你乜.

大宅

lailaimama 寫道:
唔係喎,係睇咩 equipment 同埋唔同公司有唔同做法,
有時會睇 $$, eg : below $XXXX 就會入 expenses, over 就入 assets

lailiamama

[quote]
Giant 寫道:
[/quote]

HI GIANT,

我同意lailaimama 的寫法

子爵府

唔係和,有D野係入係Fixed Assest,有D入係Expenses,如果支筆佢係損耗性大既而且又唔係大金額,就入係Expenses,如果係一D會計軟件,而且有一定金額,你要睇下你老板諗法應否入係Fixed 度,至於Deperciation你最問下你個核數師係1年之後定係每個月計,而且應採用邊個折舊方法為佳,不過稅局有自己稅局計算折舊的方法,就算你用自己既方法入,稅局都不會接受你既計算方法!!!

首頁

尾頁

跳至