嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

醫生開錯刀,有沒有投訴方法?

我的姨甥只有8歲,日前大腿內側出現脹痛,感覺紅熱,那時他發炎,我認為他是因發炎引起的淋巴脹大(許多人也應有這經驗).

我的姐姐帶孩子看一頗有名的兒科醫生,並詢問醫生可會是淋巴的問題,食藥能否治療?醫生認為我的姐姐荒謬,指小朋友是小腸氣,要立刻入院動手術,並轉介我的姐姐給另一外科醫生.

該外科醫生沒有詳細檢查決定立刻動手術,更指: ”黃醫生”應該”不會錯的”.於是小朋友便接受全身麻醉,進行手術.誰知切開肚皮後,醫生發覺根本不是小腸氣,是淋巴腫大,然後在沒有徵詢本人姊姊的情況下,切除了小朋友的三個淋巴結.並收了萬多二萬元手術費.

小朋友無端要接受全身麻醉,開刀,更要切除淋巴,不知有沒有後遺症,現在走路也受影響,我覺得很憤怒,也很難過,一個可能原來只須休息數天或吃消炎藥便可解決的小問題,最後竟然要花如此龐大的金錢,更重要的是,令小朋友受不必要的傷害,甚至引起嚴重的後遺症.但醫生只以一聲多謝便化解所有問題,實在令人髮指.而我的姐姐更終日內疚傷心,覺得害了孩子.  

每當別人告訴我,你們怎能鬥贏醫生?我更氣憤.
有沒有人知道可有投訴方法?請幫幫忙!我也不希望將來再有其他小朋友遇到同樣的不幸!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 醫生開錯刀,有沒有投訴方法?

go to Medical Council to file a complaint. All registered doctors are under the supervision of the Medical Council.

大宅

有無攪錯,一定要告佢!呢d獸醫天理不容!不過,案件中的兒科醫生雖是斷錯症,但無咁衰,但外科的就絶對獸醫啦!不要放棄,討回公道!!

珍珠宮

我諗去醫管局投訴, 佢地冇理由唔受理.

大宅

去醫管局投訴, 仲要公開佢地個名等其他媽媽小心"le"2個醫生!!!!

大宅

請post而兩個醫生出黎等大家bk ma小心d

侯爵府

好媽媽勳章

一定要 complsint 啦 去ha 又好 去蘋果爆出黎都好 仲要 post 埋個e生個名 甘都有 有冇醫得架 錢就識收
該用戶已被刪除

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Go to Medical Council to complain the doctor. No use if you go to Hospital Authority since only public doctors are under their supervison.

For private doctor, you need to go to Medical Council.

大宅

大過份! 報料比蘋果日報. 睇下他們幫唔幫到幫.

大宅

去壹仔投訴都有用!

子爵府

有無攪錯!!!
我都好心痛個小朋友無啦啦捱一刀呀!!!!
一定要投訴佢~投訴都佢停牌呀!!!

大宅

Edithma 寫道:
大過份! 報料比蘋果日報. 睇下他們幫唔幫到幫.

我都覺得搵左傳媒再投訴, 因為醫管局多數都保護番自己d醫生!!!

大宅

me 2

[/quote]

我都覺得搵左傳媒再投訴, 因為醫管局多數都保護番自己d醫生!!![/quote]

別墅

當時佢以佢地專業知識話切就切,所以係任佢講乜都得,去醫管局投訴,o米又係聽個醫生講多,因為我地冇這方面的專業知識。其實我估時時有發生類似事情,我朋友當中已有兩次細鑊同一次大鑊的類似事情發生過,大家要小心。如果有懷疑又唔太急,睇多兩個醫生好D。

男爵府

通知多d雜誌數臭佢 ! 亨!

大宅

pm 個醫生比我,

複式洋房

大家要小心。唔太急,睇多兩個醫生好D。
我都覺得搵左傳媒再投訴

別墅

事情有新進展,暫未能告訴大家,但肯定醫生完全無良,甚至企圖"走後門"為自己開脫.在這裡我想問問一些有接受手術治療經驗的人,一般接受手術的程序.再次請大家幫忙!

別墅

Taboo:

能否說說你的朋友有甚麼遭遇呢?

Taboo 寫道:
當時佢以佢地專業知識話切就切,所以係任佢講乜都得,去醫管局投訴,o米又係聽個醫生講多,因為我地冇這方面的專業知識。其實我估時時有發生類似事情,我朋友當中已有兩次細鑊同一次大鑊的類似事情發生過,大家要小心。如果有懷疑又唔太急,睇多兩個醫生好D。

首頁

尾頁

跳至