懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問東區醫院產房

請問東區醫院係獨立產房,定幾多人一齊架?

如果餵人奶,BB係咪會放係我隔離?

我9月中會係東區生,係東區生過的媽咪可否講吓情況?多唔多大陸人,產後幾多人一間房?

Thanks

公爵府

Re: 請問東區醫院產房

產房有2個位, 當時只得我1位用。

所有bb放係育嬰房, 餵人奶係可以去育嬰房成班媽咪一齊餵, 有姑娘指導點餵, 其他時間可以返床休息, 日頭都可以推bb出嚟自己床餵。

有大陸人, 印尼人, 菲律賓人, 印度人, 不過佢哋只係會講唔同的話, 對我無任何影響, 產後6人一間房, 有圍簾同足夠空間。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

別墅

da_da,

我預產期係出年一月, 都打算會在東區生, 你九月生完得閒上黎BK比d新料我地啦!
我都幾擔心東區d姑娘呀嬸嬸呀唔好, 但私家醫院條數又太大了......

fongbau

大宅

fongbau, da_da,

情況如honey一樣, 至於, 東區d姑娘同嬸嬸, 我覺得佢地個個都好nice & 好helpful! 就其係餵母乳果d姑娘, 真係好nice & 好helpful! 我大仔係東區出世, 今胎第二胎我亦選東區!

Oscar's Studio Portrait影樓相
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

複式洋房

honey, oscarkongmama,

謝謝你們的意見,唔該哂

fongbau,

我生完之後一定會update大家

別墅

我剛剛喺東區生完。
佢哋有育嬰房,BB唔需要放在床邊自己照顧。
助產士、姑娘、嬸嬸都好好人。但對內地人就一般,可能言語不通。

別墅

多謝各位意見, 而家放心少少喇.

侯爵府

2024年龍年勳章

:lol: :lol: :lol:

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都覺得東區醫院既護士及嬸嬸好 NICE 呀!! 仲有, BB 唔洗跟身, 比其他政府醫院好好多, 起碼媽媽有得訓下休息下呀!

餵母乳, 嬸嬸會每2小時叫你去餵一次 (晚上都是一樣呀)
餵奶粉, 嬸嬸會每4小時叫你去餵一次 (晚上都是一樣呀)

如果, 下次有機會再生 BB, 我都會去返 "東區"呀!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

係啊,前年我係東區上個女,d姑娘同阿姐真係好好人,產房既姑娘都好nice,成日問我有無邊度唔舒服,有時得閒仲有傾偈添!
我8月都會再去東區生第二個。

佢地對大陸人就真係麻麻,不過對我地香港人都好細心架!講真,東區有大陸人既比例已經俾QE同廣華果d小好多架喇!

複式洋房

我都正考慮喺東區生,但有朋友試過幾年前護士聯針嘅手勢唔好,發炎痛咗一個月. 我想問下而家係唔係護士聯針?佢哋手勢好唔好?請有經驗媽媽分享吓.thanks.
YY Mom :-D

大宅

唔好意思, 請問"東區醫院"係唔係="那打素醫院"呢?

大宅

"東區醫院"="東區尤德夫人那打素醫院, Pamela Youde Nethersole Eastern Hospital"
Oscar's Studio Portrait影樓相
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

yy0601 寫道:
我都正考慮喺東區生,但有朋友試過幾年前護士聯針嘅手勢唔好,發炎痛咗一個月. 我想問下而家係唔係護士聯針?佢哋手勢好唔好?請有經驗媽媽分享吓.thanks.

我又無咩問題喎,可能要睇下係邊個姑娘啦,同埋之後點樣處理個傷口啦!

男爵府

我就覺得育嬰房對我黎講簡直係我咁大個女以黎既惡夢, 育嬰房d姑娘同呀嬸都好寸, 仲冷嘲熱諷過我添, 作為一個產婦剛生產完巳經疲累和傷口痛苦不堪, 仲要餵奶個陣俾d姑娘同呀嬸寸, 休息時間唔係好多(可能我個b食奶食得耐), 我親眼見過有個呀嬸(矮矮地有時會戴眼鏡有時無戴短頭髮), 個媽咪走左去洗傷口交個bb俾嬸嬸餵, 嬸嬸就偷偷地打開個奶瓶蓋將d奶奶係咁倒落bb個口度, 我當時坐係個嬸嬸隔離, 佢唔知我見到, 心唸個奶瓶係玻璃黎嫁界親bb點算?? 濁親bb又點收科?? 跟住個媽咪洗完傷口返黎就問嬸嬸餵成點, 個嬸嬸餵完啦, 個媽咪話咁快?? 個嬸嬸仲話梗係啦, 我地餵慣哂嘛, 梗快啦!! 心唸起就寒, 跟住我餵唔掂個果嬸嬸話幫我餵, 我俾佢餵但就全程睇住佢餵, 驚佢灌我個b飲奶, 等佢餵完我至安心返床抖下.....不過我無對醫院任何一個人講過, 費事累人無左份工, 兼且個嬸嬸都無乜野既, 唯有自己可以照顧bb既時候就盡量自己湊番啦!!

公爵府

畀面勳章

我3月係東區生完,我覺得d醫生同埋姑娘都好細心好nice,又有個育嬰房,如果真係好累,你可以將bb放係個到,自己休息下,只係有個別亞姐態度唔係咁好(由其是個肥亞姐),我半身麻煩開刀生bb,老公都可以陪產,如果我再生我都會返東區∼∼

民房

我都係多年前係東區生亞大既,
當時都算係好新,所以設備,環境都好好,
姑娘都好nice,除左產前果d比較惡,冇乜耐性,
佢地唔會點理你,亦唔會成日check住,
你地痛,佢只會說等下啦,冇咁快架,
最近有朋友生完都係咁講,
攪到佢拖遲左,做唔到無痛分娩,
總括來說,其他服務唔錯,咁既價錢,都係好抵,
最重要係睇你生既時候好唔好彩,
要視乎當時多唔多人生啦,
如果少d人生就照顧得好d囉.
同埋連針都細心d,
我年底都會入東區生,
祝大家好運啦.

複式洋房

多謝哂大定既意見
希望我9月生個陣時唔好咁多人啦

複式洋房

我上年在東區生時是醫生幫我聯針的,好細心 只係在產房的護士比較惡 其他都好好... 咁的收費真係好底,若以我的case為例,如在私家醫院(我住了九日及囝囝住了23日),十萬元落樓都唔知得唔得
頭腦相當靈活(轉數快),有大將風範,領悟力相當高,做任何事愛親力親為,屬機會主義者,懂得精打細算,但愛面子(敏感於別人怎樣看自己),有責任心,欠表達力及創意,要學習培養探求精神(因欠疑心)、耐性及愛心。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我對東區醫院麻麻地,太多大陸人、醫生又唔細心。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至