家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

月供藍籌股票

請問有人供緊嗎?
銀行話最少每月$1000,冇任何年期所限,可自由賣出!
有乜好處or壞處呢?買邊隻好呢?

禁止訪問

Re: 月供藍籌股票

民房

禁止訪問

大宅

if really "brokerage commission"= $50, the fee is really expensive. if only invest 1000元, 50元=5%, 太貴了.

If compare the performance of Fund to Stock, in long term, good fund can outperform stock.

有時間去 :
www.hk.morningstar.com/HKG/Fund/Tool/fundsresult.asp
看看, 基金類別選 : 香港股票, 你會看見 :

香港暫時最好的其中一隻股票基金 : 首域香港增長基金 I.
1年升34%, 3年則上升約93%.

相比恆生指數, 1年只升約 升22%, 3年亦只是升約4成.

其實, 以上已計算了management fee. 基金每年收的1.5%已反映在上面的表現中. 1.5%管理費很貴嗎 ? 自己月供藍籌股票比基金更好 ? 其實, 只是一般人不了解基金的表現吧了.

「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

禁止訪問

大宅

我有供基金(royal skandia) (4成儲蓄),有供股票hsbc (005)(6成儲蓄)
我供股票因為: 佣金低,彈性大,可以自己隨意增加或減少供款,但風險大,自己唔敢亂買
我供基金既原因:通常回報比買股票多,因為有專人管理及分析,基金內容亦可因應市況而switching,但最大問題係挷死左d資金,如果一拿出來就會被收好多費用!

民房

咁邊間銀行有月供基金呀?
其實基金係

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至