論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

見咁多post都話姐姐有左. 點解唔可以係contract寫明" 工作期不可pregnant. 佢地真係有需要做hard work喎, 有時見d明星份contract都係咁寫啦?

侯爵府

我覺得可以寫, 如一發現工人大肚, 僱主應可以即炒不用賠先啱.....

何必要俾香港福利工人???? 佢哋並不是皇帝.....

原帖由 siuidy08 於 10-12-14 15:18 發表
見咁多post都話姐姐有左. 點解唔可以係contract寫明" 工作期不可pregnant. 佢地真係有需要做hard work喎, 有時見d明星份contract都係咁寫啦?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 siuidy08 於 10-12-14 15:18 發表

明星份合約同工人唔同喎

hk有生育保障, 咁寫的話比人去平機會投訴都入硬, 同埋合約唔可以凌駕法例, 就算註明係合約, 工人有左你都係要依法比產假

我覺得明星個份經理人合約應該唔係employment contract, 只係安排經理人公司同佢接job, 大肚就接唔到job, 亦=冇收入

珍珠宮

應該寫 大肚係 毀約.. 係要佢地 "倍". 唔係僱主炒

別墅

我都覺得應該係... 請佢來到有左, 咁請佢返來做咩呀?

大宅

之前我睇電視,有個律師教簽contract嗰陣,寫個工人要求每個月打避孕針費用由僱主比,咁就係合法。
如果佢係打,我都唔介意每個月比個少少錢。

珍珠宮

原帖由 siusum 於 10-12-14 15:35 發表

明星份合約同工人唔同喎

hk有生育保障, 咁寫的話比人去平機會投訴都入硬, 同埋合約唔可以凌駕法例, 就算註明係合約, 工人有左你都係要依法比產假

我覺得明星個份經理人合約應該唔係employment contract, 只係安 ...

咁簡單啦..  agent 變經理人
接我地 job.
有左 = 接唔到 job = no pay 羅

別墅

原帖由 jwybb 於 10-12-14 15:40 發表
之前我睇電視,有個律師教簽contract嗰陣,寫個工人要求每個月打避孕針費用由僱主比,咁就係合法。
如果佢係打,我都唔介意每個月比個少少錢。

如果個工人似住自己打左避孕針, 係咁出去接part time jobs.... 唔係有bb, 但有其他性病返來, 咪仲大獲?!? 防得一樣, 好難防第2樣的...

複式洋房

大宅

但係真係請佢返黎做heavy work, 大肚唔適合做lee個post, 咁要求姐姐打針都得, 咁唔可以pregnant應該都無問題, 大前提係大家同意囉, 咁佢告你咩?

大宅

無錯, 要佢陪, set個$$高d, 等姐姐唔敢毀約

原帖由 hiragana 於 10-12-14 15:39 發表
應該寫 大肚係 毀約.. 係要佢地 "倍". 唔係僱主炒

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 siuidy08 於 10-12-14 18:10 發表
無錯, 要佢陪, set個$$高d, 等姐姐唔敢毀約

算把啦!佢哋重要求永久居留權同最低工資加強積金呀!
they are crazy ! and we hv idiot gov't ma !

男爵府

原帖由 Onlok 於 10-12-14 18:20 發表

算把啦!佢哋重要求永久居留權同最低工資加強積金呀!
they are crazy ! and we hv idiot gov't ma !

我有個 friend 中過招 la..!
賓姐姐話老公來左香港, 想放假陪下佢, 咁我個 friend 就比佢放幾日假..! 點知真係大左肚...!
要放前4後6比佢, 我個friend 唔忍心見佢咁辛苦, 重要服侍埋佢...! 真係慘...!

水晶宮

你份工,你老闆有無要求你唔可以懷孕?懷孕即炒,你會唔會告佢?
懷孕係人權來架.
我知道大家覺得好唔抵,但佢都要做40周先有有薪產假啦.未滿40周,放假係無人工架.
我都曾經係勞工處D講座問過,點解僱員懷孕,要僱主負責任?又唔係僱主攪大佢個肚.而且,因為咁,好難避免人地想請D單身女仔,或者請男人囉.
但諗深一層,咁係一種社會責任囉.

大宅

如果老闆要求我唔可以懷孕? 我會選擇唔做囉, 好似老闆要求我ot一樣, 我接受唔到, 咁咪唔好accept offer囉, 大前提係contract寫清楚. 有責任既employee唔應該係咁咩? 大前提係咁樣要求係唔係合法?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

人權!

大宅

現行《外傭合約(ID407F)》為強制合約,不可附加任何條款,實不能切合個別僱主之需要。我們建議增加合約之彈性,讓僱傭雙方可按實際需要在原有條文上增刪條款。

現時所有家傭僱主均受制於《僱傭條例》,但適用於商業機構之條例根本不適合家庭需要。例如外傭懷孕,僱主不可將其解僱,甚至不能要求她做家務,以致家中原本需要照顧的老人和孕婦反過來要照顧家傭。又以假期為例,在春節、清明、端午、中秋、重陽等中國傳統節日,婦女特別需要家傭幫忙,但《外傭合約》偏偏規定外傭享有所有法定假期,而且僱主不能以薪代假。雙職父母難有適當休息時間以享受家庭生活。

故此,我們強烈要求政府制訂一套獨立於現行《僱傭條例》的《家庭傭工僱傭條例》,讓僱傭雙方可得到更合宜的保障。

ADOPTED FROM
http://www.hkemployergb.net/05112008adv.htm

水晶宮

回復 15# siuidy08 的帖子

咪就係唔合法囉.
任何協議都唔可以凌駕於法例之上架.
即係,即使雙方同意,都唔可以唔比足僱傭條例(俗稱勞工法)給予僱員既保陣囉.
比多就得.

公爵府

醒目開學勳章

原帖由 mango22 於 10-12-14 18:40 發表

我有個 friend 中過招 la..!
賓姐姐話老公來左香港, 想放假陪下佢, 咁我個 friend 就比佢放幾日假..! 點知真係大左肚...!
要放前4後6比佢, 我個friend 唔忍心見佢咁辛苦, 重要服侍埋佢...! 真係慘...! ...
咁大wokmouth: 本來請個人返來減輕家務,而家仲要照顧佢

珍珠宮

有時D野... 
一般一間公司都唔會得一條友做野啦

工人就得一個. 佢唔做. 唔通阿 mum 做呀. 阿 mum 要返工. 咁D細佬點呀??

tax 又冇得 claim.. 變相我工人expenses每月多付 $609  (17% tax)

首頁

尾頁

跳至