少年成長

跳至

男爵府

好媽媽勳章

點教小朋友去圖書館坐定定?

[size=medium]佢無心機看書,只望著其他小朋友玩電腦,同佢講故事,心不在焉

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 點教小朋友去圖書館坐定定?

你小朋友幾大?

可以請佢自己挑選喜歡o既書,
由佢負責講故事俾你聽。

大宅

岩岩頭先去完圖書館返黎.而家D小朋友唔知點解覺得圖書館係遊樂場,四處走,大聲叫.家長就覺得圖書館係自己屋企舖床,個個係度七情上面咁講bedtime story.總之好似街市 .

可能既話盡量揀人少D既時間,否則你既寶貝會見到好多反面教材. 我唔知你小朋友幾大,不過入圖書館前,一定要同佢講清楚圖書館既規則.如果佢太細無辦法控制到自己,就不如你同佢借十本八本書番屋企睇住先,到唔會滋擾到人至入去.

別墅

我用咗差不多4年的時間也無法教到我五歲半的曳猪, 系圖書館唔好跑....... 多次比圖書館管理員話佢, 你話幾樣衰.... 如果我系library 門口提佢唔好跑, 佢仲衰衰咁扮勁步, 系度忍唔住笑, 有咩辦法呢.... 等九月上小一比老師罰多幾次, 希望有改善啦..

一入到 library, 就嘈住要睇 VCD, booking computer, 仲企系人地隔籬睇人地玩电腦.....

所以少了同佢去 library, 多會借10~20 本不同種類的書回家, 自成圖書閣等佢睇啦... :mrgreen: :mrgreen:

我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

洋房

我同意而家d圖書館真係好嘈!

我同小朋友去圖書館,最多只逗留一小時。期間有半小時讓小朋友自行選擇自己喜愛的圖書,但作為父母都會幫佢選擇d有教育意義嘅!剩餘半小時,咪帶埋小朋友去成人圖書館陪我簡書囉!我通常教我個小朋友話圖書館係一個絕對安靜的地方,唔係姐姐會趕佢走,唔歡迎佢。咁佢就自然好乖咁,靜靜咁坐係sofa度等我囉!

而家d圖書館,根本嘈到小朋友都唔會集中聽你講故仔啦!

(以上謹屬個人意見)
Blythemia 寫道:
岩岩頭先去完圖書館返黎.而家D小朋友唔知點解覺得圖書館係遊樂場,四處走,大聲叫.家長就覺得圖書館係自己屋企舖床,個個係度七情上面咁講bedtime story.總之好似街市 .

可能既話盡量揀人少D既時間,否則你既寶貝會見到好多反面教材. 我唔知你小朋友幾大,不過入圖書館前,一定要同佢講清楚圖書館既規則.如果佢太細無辦法控制到自己,就不如你同佢借十本八本書番屋企睇住先,到唔會滋擾到人至入去.

大宅

如果小朋友較大的話, 不如俾少少獎勵佢, 好似...如果佢可以在圖書館安靜地完成一本書便加以讚許.
Blythemia & Pengmum,
你地唔好介意呀, 我都會在圖書館講故事俾我兩歲的兒子聽.
有時小朋友唔明白所有書本的內容, 如果家長不給予解釋, 好難奇望小朋友會有興趣睇落去.
不過我不agree家長讓小朋友在圖書館隨意跑和大叫.這樣真的會distrib到其他人.

跳至
熱門主題