自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問你們有冇聽過"善終醫院" ???

三個月之前醫生同我講"我嫲嫲患了血癌"我嫲嬚已經90歲了,我家人和醫生都唔鼓勵我嫲嫲做化療,因為嫲嫲年紀老,唯有餘下時間陪嫲嫲多些,買d喜歡食物給她吃,我嫲嫲住在老人院,但現在住醫院時間仲多過住老人院,現在我們每月都要比兩樣租金,經濟出現了問題......之前我曾聽過"善終醫院",可以比d"長期病患者"住,請問你們有冇聽過,係d咩嘢,可唔可以講d資料比我聽呀??? 我應該從邊方面取資料呢???

珍珠宮

Re: 請問你們有冇聽過"善終醫院" ???

我舅父上年患癌去世(40歲就去咗), 最後兩個月都係寧實醫院渡過, 因此醫院有善终服務。個度有人會同d病人傾計, 安慰佢地死不要害怕, 人死去會天國之類。而此醫院沒有大醫生註院, 因入得此醫院好多都係等死, 所以不會再落藥去醫, 只會日日幫病人打孖啡止痛, 醫生話等病人日日半夢半醒..訓吓訓吓離開喎。

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

"善終醫院"係比d ... 難聽d 講啦.. 等死無得救既人住
我阿婆果時cancer 都住過響... 樂富果間 (好似佛教)
唔記得個名
我諗資料你可以問返醫院

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

click here - 靈實醫院

子爵府

靈實醫院的善終服務,要排期的,只有2個大病房及幾間單人病房(臨終數天通常會安排讓病人住這些單人病房)。
並非無醫生,起碼有3位醫生,其中一位是鍾尚志醫生的太太。d醫生和護士態度很好,在hospice care ward做的,全都很用心去做。相反d病人因為癌症覺得唔舒服,會諸多要求。
我父親也是因癌症,最後數星期就住這裡。
不會落藥去醫,其實是因為已屆末期,根本是無得醫,唯一做得到的只是盡量減少痛楚。

子爵府

但係我嫲嫲唔知自己有血癌(以為自己是貧血),因為我和家人唔想講比佢聽,咁樣適唔適宜在"善終醫院"住呢????

珍珠宮

長期糧尾子 寫道:
但係我嫲嫲唔知自己有血癌(以為自己是貧血),因為我和家人唔想講比佢聽,咁樣適唔適宜在"善終醫院"住呢????

真係慘....但病人係有權知自己既病情好難唔比佢知, 佢老人家入了院, 隔離床位既病人都會問佢架, 好易穿煲。但妳可以同醫生 or 註院社工講, 佢地都會幫妳既。
所有遇見,皆有因果

子爵府

小詠 寫道:
[quote]
長期糧尾子 寫道:

真係慘....但病人係有權知自己既病情好難唔比佢知, 佢老人家入了院, 隔離床位既病人都會問佢架, 好易穿煲。但妳可以同醫生 or 註院社工講, 佢地都會幫妳既。[/quote]

有幾慘~~我嫲嫲九十幾歲lu,我只是想她開開心心過埋餘下日子啫~~如果她知道,一定會好唔開心。你明唔明白呀 :cry:

子爵府

畀面勳章

長期糧尾子 :
你唔須要自已搵呢類善終醫院架,你同醫院講你o地情況,
醫院會派"社工"幫你嫲嫲安排。
因為我朋友個爸爸o個時腦癌都係入靈實,佢只不過住左一
個月到,就"走"了。而當時由醫院過靈實都唔駛等好耐。
但我諗因人而言,因為佢爸爸由發現到走只不過三個月時間。
你直接同醫生講,跟住會叫護士安排架!唔駛自已搵而且
又快d啦。
希望你有用,但呢件事已經三年前架,唔知有無變。
^.^

珍珠宮

我說慘係因為老人家知道事實未必害怕死亡, 只係會好唔捨得親人....就像本人舅父好唔捨得女兒一樣。同埋妳嫲嫲入了靈實, 慢慢會知真相, 也會慢慢接受事實的。因入得此醫院好多都係要接受善终服務既病人, 病人之間傾談之間會明白一切。

不過老人家90歲了, 都無乜野放唔低.....我舅父的女兒只有10歲, 他的太太早已不在, 在世上只留下女兒一個, 當然好擔心。
所有遇見,皆有因果

首頁

尾頁

跳至