論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢兩日俾個工人激親要上lai 呻呻...
工人來了5個月,之前在香港做過,interview 時話識煮中國餸,識去街市買餸唔駛教,有照顧小朋友經驗,會陪我個囡玩教佢英文,但來到就話唔記得點煮, 去買菜只買菜心, 叫佢睇cook book 煮只會煮我教過佢嗰幾樣餸, 清潔只抹平面的塵擺在上面的東西不抹,同佢講全擺設都要細心抹才行,再抹只抹你舉例嗰幾件, 佢己經成日做錯嘢叫佢drop down 記住,但又犯完又犯...
至於照顧小朋友更加不行,天氣得13度嗰日夜晚因阿囡要到柴灣踩Roller我明知佢唔掂所以攞晒d衫出lai叫佢俾囡囡著,如果阿囡唔肯著就打電話俾我, 同埋件厚褸唔著都要攞埋去, 我問佢係咪understand 我指示並叫佢覆述一次, 因為佢成日話明做出來係另一回事, 心諗無電話即ok la, 點知放工我哋趕去柴灣會合, 阿囡見到我哋就震晒話好凍原來她只穿一件薄的短袖運動T-shirt, 我即刻問點解件運動T-shirt唔係著係d冬天衫面? 件厚褸呢又無帶, 只帶咗見風褸, 叫佢解釋又唔出聲只懂no mom…
又成日同我個囡鬧交, 一個37歲的大人唔好好照顧小朋友而同一7歲的小朋友鬥嘴, 仲成日話個小朋友Tiger look佢, 佢可嘗唔係成日啤住阿囡…
呢個聖誕假阿囡同我講在lunch時,佢想食埋d雞同意粉但工人唔俾佢食, 我問工人點解佢就鬧阿囡你食飽咗唔係唔俾你食, 我阿囡話我都未飽……, 由於第二日大廈會停電check 野所以我叫工人掉晒d餸同意粉, 我見佢個樣好唔想咁就說你想keep 呀? 佢就話好呀明天早餐, 我先知lunch時唔係阿囡飽, 係佢想留俾自己食啫

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁樣唔多掂喎...
你試下叫AGENT幫你嚴厲地話下佢...再比少少時間,睇下佢有冇改善...
如果你想佢照顧小朋友,但佢根本無愛心+唔願學,個人覺得要盡快換人,唔好留呢個工人了

大宅

agency 訓示過佢兩次la, 佢成日扮蠢

原帖由 wcpcelia 於 11-1-1 16:03 發表
咁樣唔多掂喎...
你試下叫AGENT幫你嚴厲地話下佢...再比少少時間,睇下佢有冇改善...
如果你想佢照顧小朋友,但佢根本無愛心+唔願學,個人覺得要盡快換人,唔好留呢個工人了 ...

大宅

回復 3# 小樺媽咪 的帖子

12同30日阿囡要同工展會表演, 佢話唔識路所从我請同學仔媽咪帶埋佢哋一齊去,回家就各自返, 我同工人講同寫埋俾佢叫佢問清楚老師幾時同佢邊度接阿囡, 你留係銅鑼灣唔好返屋企直至接阿囡, 佢話明白。30日1點幾時老公打俾我話同學仔媽咪話去到工展會工人姐姐好快唔見咗人, 唔知佢有無問老師係邊度接阿囡, 我於是打工人電話, 第一個call接咗個對方面出聲, Hello 咗好耐我掛綫再打但就打極都話未能接聽, 我打咗半個鐘都揾唔到佢, 同老公商量後打俾agency 揾下佢d親戚, agency 覆佢d 親戚全部無開機agency話直接打俾佢試吓, 直至around 2:50分佢終於接電話, 我問佢去咗邊? 去話buy rice, 我問佢知唔知幾點接阿囡, 佢話2:45pm, 我以為佢係維園咪收錢,點知老師打係我話無人接阿囡, 我再打俾工人問佢係邊, 問左好耐佢先話係BUS, 我話你點解會喺BUS 你買lunch點解要坐車, 原來佢返西環買米, 我話叫咗你留係銅鑼灣唔好返屋企你做乜返西環買米呀? 點解你成日唔跟我指示做, 我問佢架車去到邊佢又支吾以對又話係車度又話係北角, 講講吓又話到左銅鑼灣要落車, 3:10pm同學仔媽咪打俾老公話嗰度剩翻阿囡一個喺樹駛唔駛帶埋阿囡返西理, 老公見工人唔可信請同學仔媽咪帶埋阿囡返西環, 叫我打俾工人叫佢自已返屋企, 於是3:15pm 我打俾工人, 佢又唔聽我電話, 5min 後佢打俾我話佢到左維園啦e+揾緊阿囡但唔見, 我同佢講同學仔媽咪帶埋阿囡返西環你自己返家。之後我打俾agency先知工人一早聽左agency 電話但無覆電話俾我, 夜晚我哋問佢點解遲咗半但鐘接阿囡, 買米同阿囡邊樣重要, 佢點可以留一個7歲小朋友係户外的公眾地方半個鐘, 咁好危險係咁係疏忽照顧有事發生時警察可以拉你, 佢認自己犯錯Agency 叫佢寫道歉信俾我哋, 但佢封住只話自己遲咗因為交通關係, 跟俾話以後會放阿囡係第一EVEN 阿囡好玩皮好硬頸又成日tiger look我, 我只不過係一個唔完美的人成日做唔到你哋的要求, 多謝俾機會我。
個工人平成乜都做唔到以為佢真係蠢, 但一睇封信就知佢扮蠢唔做嘢, 識得避開自已犯錯的內容, 只講sorry for late,攞阿囡出lai寫話小朋友唔聽話轉移视綫, 跟住話我哋要求高佢只不過係人唔會完美。我覺得佢好犀利, 扮蠢又扮得似, E+好驚佢呀! 炒佢又驚佢會咗會用乜招數屈我哋。

複式洋房

出警告信,並且告訴她,,如果再做唔好,,我會直接買張不能退錢的機票及直接送你去機場,,等她無機會繼續留港找新工,害人害物!!正貝戔種,,人人得已朱之
佢之前係咪係香港完約呢??之前係香港做咗幾耐,,照顧d咩呀??咁差,,我果個新嚟咗一個月就比我炒咗,,唔係佢唔好,,而係我們溝通上有問題,激到我死,,日日都唔開心,,鬧完佢又內疚,,足足瘦了五磅...而家我同佢講,,我知道,,你來香港想找錢,,亦要還好多錢,但你真的不適合我,,我比你一至兩個月時間找新工作,,還已簽了一個月通知信,,當場成個人鬆返哂,,希望佢快些找到新工,,走,,唔想見到佢,,很討厭佢,唔知點解...可能以前工人咩都唔使我煩,,又聽得明...又錫我個仔,,我為了些小事唔要她,,真的大錯特錯...而且初時是因為想試吓自己湊仔嘛...點知原來無工人係好辛苦,,以前工人一手包辦,,現在覺得她真是superwoman!!真係唔衰攞嚟衰,,工人也有這句,,(珍惜眼前人)

複式洋房

原帖由 小樺媽咪 於 11-1-1 15:54 發表
呢兩日俾個工人激親要上lai 呻呻...
工人來了5個月,之前在香港做過,interview 時話識煮中國餸,識去街市買餸唔駛教,有照顧小朋友經驗,會陪我個囡玩教佢英文,但來到就話唔記得點煮, 去買菜只買菜心, 叫佢睇cook book ...

你有無同佢之前太太傾過計呀,,我舊工人個新太太有同我,傾過電話,,咩都比佢問齊啊...我現在也打算請過個本地完約

大宅

BK Milk勳章

I think you may request your Agent to take action to revise the "sorry" letter.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回復 5# 小樺媽咪 的帖子

咁我就會找過另一間AGENT,換個新工人算了

男爵府

畀面勳章

咁妳有無即刻要佢掉左d意粉同雞?我一定掉左佢!自己想食就唔比小朋友食!?食c啦!
佢對妳個女好極有限!快d炒!

大宅

明玩啦!同我以前個死Siti Juntxx一模一樣. 扮唔識聽唔識做. 佢博我炒佢, 我特登話我唔會炒你, 日日同佢講, 佢一話唔識我就話我唔會炒你, 我會教足你兩年, 唔識教到你識. 佢話唔識抹地, 我坐係梳化睇住雜誌教佢抹. 一日抹足2次, 仲唔識就抹3次. 隔兩日買$10蝦仔叫佢去殼. 還掂佢鐘意係廚房唔出黎.終於唔夠2個月自己話辭職.

珍珠宮

樓主, 你個件咁既垃圾, 唔洗上黎呻都知點做啦~~

大宅

回覆 1# Siuchoi 的文章

今日好唔開心,12月31日我的銀包巳於早上清袋俾晒工人買餸只$20,當日有得早走得於是喺ATM攞左$1400出來,源路只用過廿幾蚊現金, 返到屋企再在工人面前從銀包取出$100給她用,因當晚阿囡踩完Roller 有大食會我都再無用過cash 。星期六肚疴沒外出只上網呻下, 夜晚先睇中醫付錢時給了2張$100,我看過銀包仲有2張$500。今朝陪老豆去還神捐錢發覺$500不見了,銀包只得700幾諗極都唔去咗邊,因我將擺銀包放在褸袋而我又無關門睡,所以只得一個每日5點幾起身而做嘢又無聲的人最可疑,今日佢又比平時假期遲咗成個幾鐘先出門,我7:00am先聽到佢好細聲關門走。老公話問佢實話無叫我唔好問,以後關門睡唔好留低鎖匙在家。我已經同agnet講唔要佢要揾嗰個, 但又唔可以即炒佢因沒人帶囡返學同遲d年假更要人手,但要留呢個見到想 的人係樹直到揾到新人為止實在好

子爵府

look for replacement

大宅

agent 話唔可以直接買機票送佢走,因佢有權留14日。 佢話前僱主有4個工人,佢同其他工人唔夾所以做咗年半自己辭職, 佢話自己要煮2個大人2個小朋友,買做揍小朋友無問題, 問佢舊僱主Tel no. 又無,我巳經話唔想要但果時個新工人lai 到講又聽唔明仲開著火煲水就出門口1week 就妙左佢, 因我做freelance 所以嗰排無job 都可以跟翻阿囡2個月, 而agent 猛話佢d friend 極力推介佢生於碧瑤英文好, 基於我個舊工人又是生於碧瑤而同我地相處得好好,總有d情意結同期望, 同時agent猛催我即刻簽又話等唔切...於是簽咗...
見過鬼都怕以後都係要全家過晒目先得。
原帖由 cleokiko 於 11-1-1 20:26 發表
出警告信,並且告訴她,,如果再做唔好,,我會直接買張不能退錢的機票及直接送你去機場,,等她無機會繼續留港找新工,害人害物!!正貝戔種,,人人得已朱之
佢之前係咪係香港完約呢??之前係香港做咗幾耐,,照顧d咩呀??咁差,,我 ...

大宅

生於碧瑤??

男爵府

醒目開學勳章

我睇完你第一個post已經覺得唔炒唔得, 點知佢仲有之後d post既衰野.

的起心肝換人啦, 幫唔到手既工人就一定要炒, 唔係叫佢番黎制做問題俾你解決架!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

樓主
下次有呢d 事件(放低個女表演要過幾個鐘先再接), 一定要工人留係該處等, 吾好放生佢四圍去

一定一定吾可以叫佢返轉頭接

如果吾是, 佢地可以去到舞雷公甘園shopping

首頁

尾頁

跳至