6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

KHLOE 而家10個半月大, 一向都食FRISO, 但呢幾日發現佢一罐加咗廿幾蚊, 太貴喇......
聽閒日本奶粉平啲, 同埋BB 食咗皮膚好啲, 係咪真架? 各位媽媽有冇好介紹呢?

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

難怪我見咁多BB 食日本奶粉都比較大隻啦!
但係真係想轉隻平啲嘅奶粉, 幫幫手介紹吓啦, PLEASE~~

禁止訪問

男爵府

聽說食bean sxxxk既bb皮膚會白d,明治既DHA最高,日本既朋友就話森永最好,但我都無轉因BB食得好哋地無謂轉

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

大家都咁講, 我都同老公商量過, 佢都話貴都冇辦法, 既然khloe 一向都食得好好, 就無謂轉啦
唔該晒咁多位俾我嘅意見!

伯爵府

我呀女本來食惠氏係好地地,同佢一step up 大仔formula(好似係3號)就勁反感,好甜好濃Vanilla味,好thick嘅感覺,之後勁唔鍾意飲奶,好辛苦捱咗三罐,之後好彩轉咗日版雪印就肯飲返,因為個味淡好多。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

(節錄自"蛋白質含量高母乳四成
BB食日本奶粉易癡肥"2010年07月21日)

本報比較 6種初生嬰兒奶粉(見表),發現所有產品的蛋白質含量均高於母乳,其中日本製造的「雪印思敏兒 1」及德國製造的「雀巢金裝能恩 1」的蛋白質含量最高,以每公升計,前者含 16克蛋白質,後者含 15克,較母乳高出至少 4成。

除了選擇合適奶粉 ,梁平亦提醒家長不要把奶當作「止喊藥」,「每次喊就畀一樽佢飲,尤其係嫲嫲、婆婆同屋企嘅家傭,餵得太多就容易癡肥」。他表示,按照體重計算,每公斤體重的初生嬰兒,平均每天飲用 150毫升由奶粉調製的牛奶。

0歲至 6個月嬰兒奶粉
蛋白質含量

雪印思敏兒 1 產地:日本
每 100克蛋白質含量: 12.3克 每 100毫升蛋白質含量: 1.6克

雀巢金裝能恩 1 產地:德國
每 100克蛋白質含量: 11.5克 每 100毫升蛋白質含量: 1.5克

Enfamil安嬰兒 A+ 1 產地:荷蘭
每 100克蛋白質含量: 11克 每 100毫升蛋白質含量: 1.42克

惠氏金裝愛兒樂 S-26 gold 產地:愛爾蘭
每 100克蛋白質含量: 11克 每 100毫升蛋白質含量: 1.4克

Friso美素佳兒金裝 產地:荷蘭
每 100克蛋白質含量: 10.6克 每 100毫升蛋白質含量: 1.4克

皇牌心美力 產地:美國
每 100克蛋白質含量: 10.6克 每 100毫升蛋白質含量: 1.4克

資料來源:以上品牌奶粉標籤
請勿打招呼~

伯爵府

思敏兒係澳洲製造,日本造果隻係叫Pure /Touch,咁個報告即係點?
原帖由 melody228 於 11-1-25 23:30 發表
(節錄自"蛋白質含量高母乳四成
BB食日本奶粉易癡肥"2010年07月21日)

本報比較 6種初生嬰兒奶粉(見表),發現所有產品的蛋白質含量均高於母乳,其中日本製造的「雪印思敏兒 1」及德國製造的「雀巢金裝能恩 1」的蛋白質 ...
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

原帖由 cute_mami 於 11-1-5 14:54 發表
睇過D報導, 話日本奶粉好易另BB癡肥架喎?

我唔覺得食日本奶粉會癡肥,日本人食日本奶粉大,你見唔見到佢哋個個癡肥?
我家姐兩個仔女都係由BB開始食日本奶粉,依家佢哋已經讀小學,兩個都係瘦瘦的小朋友,一D都唔肥喎....

大宅

我兩個女都係食森永, OK喎, 大家食量差唔多, 家姐重啲, 妹妹輕啲, 其實肥瘦都係因人而異嘅~

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我個仔頭3個月食人奶, 之後就食森永, 都OK, 又唔會好肥同都幾健康 (由細仔食到大仔). 我估D人話BB痴肥, 唔關食咩奶粉事, 而係一日比幾多奶BB食, 好似有D人, 一日食4-5次奶, 又小食, 又粥仔, 食咁多, 係人都肥啦. 仲有, 食奶既份量, 有D人一日比BB食成30安奶, 但其實唔駛食咁多...
食日本奶粉主要係信佢既奶源, 同生產清潔又安全.
不過你BB一向都食得好好, 日日有便便, 就無謂轉啦, 轉左BB都唔知係咪一樣食得咁好, 到時唔好又要轉返, 咪得個攪字...

男爵府

畀面勳章

My baby also drink 森永ga!!!
I don't thinnk she's fatter than other baby law~ Support Japanese milk!!!!
Now she 6.5 month have 15lbs! Normal ar!!!!

首頁

尾頁

跳至