在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我之前做開既工,都係細公司一腳踢,日日都要跑大陸,有時好夜先番。老公份工又係早出晚歸。跟住大家傾過我轉份工作時間穩定d既工唔洗上大陸。終於轉到,番左幾日,好規律朝9晚6,準時走,但....真係好悶好無野做....
我以前都試過做份無聊既工,但捱左成年終於走,話過以後唔會做d大公司既小"羅絲"。果時未有細路。依家處境唔同左,一定要忍耐同努力習慣。

複式洋房

我之前果份咪係好<悠 > 咯 .

返工得一個人, 不用 OT , 6:00 走人,5日工.
2 小時後掛8號風球 , 仲要等老闆話走人才走得.
無人撲換光管 , 唯有自己 , 做左成年, 人工只加左400 , 都係 6200 . 仔女會大 , 用錢會多. 都係現實的, 錢幾時都係放係自己個袋好過.

好<悠 > 的工 , 相信人工都唔會高得去邊 . 生完 BB無耐就會諗呢的工 , 仔女會大 , 越大越用錢多, 如果得老公一個搵錢時就唔好咁盞 .

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔講得話好"悠",但真係轉了一份可以返放工準時的工作...

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

別墅

人工的確少過以前,最重要係無咩野做既工,即係無咩value,如果幾年後再轉or無得撈,無野寫到落CV。其實都有d係放棄左自己前途。但依家個女仲細,依個階段如果父母好少時間陪佢,到大d我驚好難教。

別墅

我都有朋友由私人公司轉去政府做.. 見佢日日唔使ot.. 人工又唔錯.. 都有少少羨慕...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 yanyanjimjim 於 11-1-7 11:25 發表
我都有朋友由私人公司轉去政府做.. 見佢日日唔使ot.. 人工又唔錯.. 都有少少羨慕...

上個月政府都有請人, 你試下留意新聞幾時再請啦.
我個朋友入左政府做都讚好做.

別墅

政府工好難入。同埋政府工無medical,睇私家門診無得claim,病只能排街症。病假跟勞工法例,要超過連續兩日先有薪,12個月糧,我有fd入左,佢話人工少過之前好多。雖然有人工加(計point),但有頂點。有d位頂點係好低。 所以計埋全年收入待遇比以前私人公司差。唯一好處係工作時間穩定,同埋唔會炒人。
要自己衡量番。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都同意你的睇法...
原帖由 kwaishum 於 11-1-7 15:03 發表
政府工好難入。同埋政府工無medical,睇私家門診無得claim,病只能排街症。病假跟勞工法例,要超過連續兩日先有薪,12個月糧,我有fd入左,佢話人工少過之前好多。雖然有人工加(計point),但有頂點。有d位頂點係好低。 所以計埋全 ...

大宅

好<悠 > 的工 , 相信人工都唔會高得去邊, 而且有無你都得.... 比我就實際啲好.... 不過最好梗係唔洗我做啦, haha

別墅

我個fd初初入去做時,有一排感冒病左,諗住慳d排街症唔洗錢,跟住唔知點解政府醫院好多時比"到診紙",佢拎住依張紙請唔到病假?!佢阿頭話要"醫生紙"先得。佢話好麻煩,之後d 藥又食唔好,終於都係睇番私家。都睇左兩次先好,成幾佰蚊好肉痛。但為左一定請到病假費事煩,以後有事都睇私家,雖然要自己比錢。所以佢依家唔到最後一刻都唔去睇病。

禁止訪問

複式洋房

"遊" = no money

If change to 遊 job, its mean you post can cut down easily or someone can replace you...
This is balance to salary and job loading.

I still young and want to save more money for myself and kid. In Hong Kong, money are so important for us!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我ok"悠"架

之前做waitress為左個女轉做文職,因為想一齊放紅日

其實日日我都覺得好悶好悶,但都無計,時間真係多左,可以陪下個女嘛

我人工唔高,但中資公司就有津貼都ok架,加加埋埋好似仲多過做waitress添,我真係好好彩

大宅

我都搵左好耐想搵份悠既工 (轉行) 但轉唔到.
家陣仔仔有功課要睇, 又要睇佢進度. 但份份工比我做呢, 永遠愈做愈旺多生意, 但老細上司唔會加獎我既. 仲話我得閒添. 日日加班.

唔知幾時先可以轉到份準時收工又悠既工呢

伯爵府

我生完後, 都轉了份比較"悠"工, 準時放工, 工作時間會上下網

雲母殿

係呀,我好著重準時返放工呢個條件架

大宅

應該唔係wor.... 政府工請病假, 就算一日, 都唔扣薪架... 另外, 產假仲要係全薪唔係五份四添!~

原帖由 kwaishum 於 11-1-7 15:03 發表
政府工好難入。同埋政府工無medical,睇私家門診無得claim,病只能排街症。病假跟勞工法例,要超過連續兩日先有薪,12個月糧,我有fd入左,佢話人工少過之前好多。雖然有人工加(計point),但有頂點。有d位頂點係好低。 所以計埋全 ...

別墅

政府工有好多種形色,如果係合約式,待遇會好d。我個fd係3+3果種,3年probation,3年contract,第7年先係perm。佢總之話差過之前係私人公司,單講人工就少左雙糧同bouns,但佢睇長遠,話至少到60歲退休前都有收入。

別墅

咁你知唔知,如果3年都係probation,咁生仔有無有薪產假?

原帖由 amilaulau 於 11-1-8 22:01 發表
應該唔係wor.... 政府工請病假, 就算一日, 都唔扣薪架... 另外, 產假仲要係全薪唔係五份四添!~

首頁

尾頁

跳至