在職全職

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有產假的...

原帖由 kwaishum 於 11-1-8 23:08 發表
咁你知唔知,如果3年都係probation,咁生仔有無有薪產假?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉 ~ 我以前份工好忙, 日日朝0830 到晚晚大約 2200 收工 ( 公司話就話放1730, 不過通常夜收工+ 無ot ). 後來見女開始大, 就轉咗現在呢份. 人工少咗 45%. 8k 都唔到. 但就無咁忙, 通常 6 點幾可以放工. 而且返5 日. 但因我住得遠, 返到屋k 到8 點, 時間都係唔夠用 但都叫做見到個女 但, 人工真係...
hello hello ~~

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 丁丁* 於 11-1-9 19:58 發表
唉 ~ 我以前份工好忙, 日日朝0830 到晚晚大約 2200 收工 ( 公司話就話放1730, 不過通常夜收工+ 無ot ). 後來見女開始大, 就轉咗現在呢份. 人工少咗 45%. 8k 都唔到. 但就無咁忙, 通常 6 點幾可以放工. 而且返5 日. ...

丁丁,
你幾時轉咗呢份工架 ? 係咪都係做番 Shipping ?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

返工屋企都要8:00pm...咁你有冇諗位揾番份近屋企一點的工作?
原帖由 丁丁* 於 11-1-9 19:58 發表
唉 ~ 我以前份工好忙, 日日朝0830 到晚晚大約 2200 收工 ( 公司話就話放1730, 不過通常夜收工+ 無ot ). 後來見女開始大, 就轉咗現在呢份. 人工少咗 45%. 8k 都唔到. 但就無咁忙, 通常 6 點幾可以放工. 而且返5 日. ...

大宅

宜家份工已經好"油",人工好,準時返工放工,又可以上網,不过路途遥远lor。每日花2 1/2鍾搭車,所以日日放工都趕呀趕呀,買餸,歸心似箭。如果有人阻住我會好唔耐煩(俾錢)。

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Littlecat0813 於 11-1-10 11:45 發表
宜家份工已經好"油",人工好,準時返工放工,又可以上網,不过路途遥远lor。每日花2 1/2鍾搭車,所以日日放工都趕呀趕呀,買餸,歸心似箭。如果有人阻住我會好唔耐煩(俾錢)。 ...

每日花2 1/2鍾搭車 ---- 嘩! 真係好遠 bor, 我20 mins之內可返到屋企!

複式洋房

2.5 hrs 是來回加埋 ?
我都做份 hea&悶的工, 但只係 3個mtr 站就到, 飛左條線就遲到早退無問題. 我成日上來睇, 平衡下自己的心理.

公爵府

2024勳章

我都係轉左份悠d 既工, 唔使 ot, 人工少左, 不過算啦, 總叫多左d時間陪個仔, 個仔都跟我.... 一切都值得既

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

大宅

來回計,真係好遠,想搬近d但樓價...。

宜家睇錢份上,以工作量計人工真係唔錯。諗住"草"多幾年錢就另有打算。

原帖由 nicolelouie 於 11-1-10 12:25 發表
2.5 hrs 是來回加埋 ?
我都做份 hea&悶的工, 但只係 3個mtr 站就到, 飛左條線就遲到早退無問題. 我成日上來睇, 平衡下自己的心理.

大宅

醒目開學勳章

我份工都好hea, 日日上網, 但我唔甘心自己嘅工作係咁,所以揾工, 但人地問你係公司做咩, 真係答唔出架

複式洋房

我同意你睇法, 其實我都係好擔心, e+係ok, 但仲要做多十幾廿年才到退休年齡, 這間公司未必捱到我退休, 咁係到hea 到幾時, 越老越難搵工, 應該留定走呢 ?!
走出去 茫茫大海, 唔知搵咩工好, 時間地點會就到?
湊仔返工兩者都兼顧到 ? 唉 ~ 好難決定 ~

原帖由 hoiching930 於 11-1-11 00:09 發表
我宜家都好担心你講嘅問題[quote]原帖由 kwaishum 於 11-1-7 10:46 發表
人工的確少過以前,最重要係無咩野做既工,即係無咩value,如果幾年 ...

別墅

仲有一個問題,自從轉左hea 工,老公話我好舒服所以屋企既野乜都唔理唔做,放工番來好似大爺咁,連放假都唔點幫手,話要訓覺休息。得我一個人睇住個女,真係痾屎都要帶埋佢入廁所。咁我知佢份工辛苦,但老馮成咁真係...

雲母殿

咁我無呢個問題, 老公好多野都係自己做, 無叫我, 亦唔洗我幫手...佢係一個好好的老公...

原帖由 kwaishum 於 11-1-13 09:21 發表
仲有一個問題,自從轉左hea 工,老公話我好舒服所以屋企既野乜都唔理唔做,放工番來好似大爺咁,連放假都唔點幫手,話要訓覺休息。得我一個人睇住個女,真係痾屎都要帶埋佢入廁所。咁我知佢份工辛苦,但老馮成咁真係... ...

大宅

有薪產假, 仲要係full pay 添~

原帖由 kwaishum 於 11-1-8 23:08 發表
咁你知唔知,如果3年都係probation,咁生仔有無有薪產假?

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

我都係轉左份悠d 既part-time, 人工少左, 但多左d時間陪小朋友 ~

大宅

我自動降職,可以做少些 Admin 工作

大宅

原帖由 kwaishum 於 11-1-13 09:21 發表
仲有一個問題,自從轉左hea 工,老公話我好舒服所以屋企既野乜都唔理唔做,放工番來好似大爺咁,連放假都唔點幫手,話要訓覺休息。得我一個人睇住個女,真係痾屎都要帶埋佢入廁所。咁我知佢份工辛苦,但老馮成咁真係... ...

幫手的作用不不是「做」,過程中可以建立和小朋友的關係和責任感。
以前我老公負責換片和餵奶。不過我兩個係仔,有些事爸爸做會好些。

別墅

男人始終覺得搞掂份工先會有心機其他野。我個佬份工好忙好大壓力,所以屋企野都無心機理會。有時間佢都做自己野,例如上網,聽歌、睇電視、訓覺。要佢單獨睇住個女,最多10鐘,再耐d就唔得。

等待驗證會員

點先算悠工呢~ 準時放工已經好好

首頁

尾頁

跳至