少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔呢期食飯越來越坐唔定!HELP!!!

之前都可以坐15mins,呢排坐唔夠5mins就呱呱叫同大喊,點好呀 :-( :-( :-( :-(
HI ! 我叫MATTSON 仔,

大宅

Re: 阿仔呢期食飯越來越坐唔定!HELP!!!

俾的玩具佢玩

翡翠宮

人地幾大個呀 若果剛學爬或行咁你都應該比多d時間佢走動下好過成日坐响到成碌葛咁啦, 我個仔都係坐唔定成八個月了, 佢一坐低就馬上爬去搵野扶住企响身周圍行, 無野扶住行就企响到都係唔肯坐定定的

大宅

佢都18months,好怕佢養成唔肯坐定定食飯的習慣,但又唔想次次大喊收塲,比玩具佢玩佢又周圍掟!點算好?

複式洋房

set定個位比佢就得

大宅

My trick to make my kid sit probably during a meal is NOT to give her any snacks before meal. Whenever she's hungry, she will sit probably & finish the meal herself. She is now 22 months & most of the time she can sit probably until she eat enough. Only occasionally that she ate snacks before meal that she didn't sit probably during the meal.

大宅

可能佢想坐大人chair, or sit with adult who is having meals..
你可以試吓要佢自己"筆" 粥/飯/粉食...可以坐耐d..
記住忍心唔可以落地.. 一落地, no food la....

大宅

其實我好少比零食佢食,或者我試吓比大人椅佢坐,thanks!

大宅

我係由仔仔開始食固體食物就要佢坐high chair, 唔比佢企係度食, 一企起身/落地/喊都無得食, 不過我係對小朋友定時食,訓,玩好serious, afternoon tea time先有小食. 所以佢食飯時間一定肚餓. 但係佢細個時(歲半前), 我就會用佢鐘意既方法留佢係high chair, 例如佢好鐘意music, 我會一路唱, 一路餵, 又會同佢講笑(用隻spoon好似飛機甘飛入佢個口), 總之,佢一企起身就停哂. 我仲由佢十個月度教佢講"飽飽", 佢一食完我就問佢"係唔係飽飽?" 佢要講"飽飽"我先放佢落地. 佢而家兩歲半, 食得好好, 自己食哂, 就會講"媽媽我食飽啦!"先自己落地.

我覺得起頭好緊要, 要小心唔好比佢話事係邊度食, 點樣食, 如果唔越大越難教返好佢.

首頁

尾頁

跳至