興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好正常用緊, 又好正常地 shut down。

[再開機就變成入唔到window, 出藍底白字畫面, 然後就行"啟動(修復系統)。

之後自動 reboot, 就正常入返window。]

用完, shut down 時見有4個更新。

到下次開機, 又重復[以上]的情況。

我試過uncheck左 windows update 裡面, 已下載的4個更新 = 唔安裝; 但 shut down 時, 又係走左4個更新出來。

究竟係咪呢 d 更新搞到我部腦不能正常啟動 window?

我應該點做?

男爵府

慘了!

依家直情連 reboot 都無, "無法修復系統", 叫 "recovery"。

我淨係想先取回 d 相片, 可以點做

子爵府

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-13 22:32 發表

[再開機就變成入唔到window, 出藍底白字畫面, 然後就行"啟動(修復系統)。

到下次開機, 又重復[以上 ...

如果廠機,就用"回復光碟"還原你個windows。
表明看,的確如你所講,係大件事;與其浪費時期搞一大倫,不如直接裝過windows 好過。
記住backup 番d野先搞。仲有,藍畫面表示可能有硬件問題。

子爵府

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-13 22:32 發表

到下次開機, 又重復[以上 ...

表明看,的確如你所講,係大件事;與其浪費時期搞一大倫,不如直接裝過windows 好過。
記住backup 番d野先搞。仲有,藍畫面表示可能有硬件問題。

男爵府

係 lenovo, 跟機無光碟, 本身 HDD有 rescue & recovery。我好驚一行 rescue & recovery 就洗晒機裡面的野。

點樣可以 backup 番先, 我最緊要係照片。

謝謝恩人!

原帖由 pineapple0983 於 11-1-14 09:37 發表

記住backup 番d野先搞。仲有,藍畫面表示可能有硬件問題。 ...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-14 09:56 發表
係 lenovo, 跟機無光碟, 本身 HDD有 rescue & recovery。我好驚一行 rescue & recovery 就洗晒機裡面的野。
謝謝恩人!...

你部NB係咪只得一個c: ?? {另一個隱藏d: 裝左recovery image而已}
if YES, 貢你行 原廠 既 復原 可以話必會[剷]晒你所有files...

你嘗試拆開底蓋 取出 HDD,笨駁去PC 做backup啦
gd luck.... {真係裝手寫板or/之前已然出事...}

男爵府

我部係 PC, 一個C; rescue & recovery 在x:

裝手寫板後, 用左兩日就出事。關唔關手寫板事?
不過部機比亞女做網上功課, 唔知佢有無搞過乜野。

拆 HDD, 未學過。搏一搏。慘情

原帖由 ChunChun_Daddy 於 11-1-14 10:41 發表

你部NB係咪只得一個c: ?? {另一個隱藏d: 裝左recovery image而已}
if YES, 貢你行 原廠 既 復原 可以話必會[剷]晒你所有files...

你嘗試拆開底蓋 取出 HDD,笨駁去PC 做backup啦
gd luck.... {真係 ...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-14 10:52 發表
我部係 PC, 一個C; rescue & recovery 在x:

裝手寫板後, 用左兩日就出事。關唔關手寫板事?
不過部機比亞女做網上功課, 唔知佢有無搞過乜野。

拆 HDD, 未學過。搏一搏。慘情...

PC啊? 易話為啦....
(叫熟pc既人搞啦...) 去買多隻HDD返黎,分2個partitions; c:裝win7,d:要黎裝data
搞妥之後,駁返你隻'有問題'HDD入去做backup
gd luck~

子爵府

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-14 09:56 發表

謝謝恩人!

...

唔駛咁麻煩;你買隻外置HD,e+好平,幾百蚊有成千G(1T),用USB 既,趁你部豬腦仲入到 windows ,係重新著機之前蚊曬d手寫板佢,然後入windows,入左 windows 之後再將d相同資料(包括e-mail、address book) copy 曬落隻外置HD度,搞惦完先還原番個 windows。
隻外置HD 無論如何都唔好慳,將來你最好每日/每週做backup都用佢;部電腦唔值乜錢,但入面d資料你有錢都未必買得番,緊記..............

男爵府

依家係完全入唔到 windows

原帖由 pineapple0983 於 11-1-14 12:37 發表

唔駛咁麻煩;你買隻外置HD,e+好平,幾百蚊有成千G(1T),用USB 既,趁你部豬腦仲入到 windows ,係重新著機之前蚊曬d手寫板佢,然後入windows,入左 windows 之後再將d相同資料(包括e-mail、address book) copy 曬落隻外置HD度,搞惦 ...

男爵府

thanks x millions!

話時話, 您刀係熟 pc 既人喎~~~
可否~~~搵您幫呢~~~

原帖由 ChunChun_Daddy 於 11-1-14 11:44 發表

PC啊? 易話為啦....
(叫熟pc既人搞啦...images/smilies/default/handshake.gif) 去買多隻HDD返黎,分2個partitions; c:裝win7,d:要黎裝data
搞妥之後,駁返你隻'有問題'HDD入去做backup
gd luck~ ...

子爵府

回復 1# 咕怪媽媽 的帖子

好似以前咁,reboot 都唔得咩?
記住蚊曬d野先 reboot.......

男爵府

係呀, 依家係 reboot 都唔得。

行"啟動(修復系統)", 跟住檢查一輪話無法修復系統, 比兩個選擇, 1) recovery (回復出廠狀態) 或 2) 完成 (關機)。

原帖由 pineapple0983 於 11-1-14 12:41 發表
好似以前咁,reboot 都唔得咩?
記住蚊曬d野先 reboot.......

子爵府

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-14 12:54 發表
係呀, 依家係 reboot 都唔得。

行"啟動(修復系統)", 跟住檢查一輪話無法修復系統, 比兩個選擇, 1) recovery (回復出廠狀態) 或 2) 完成 (關機)。

由於你唔太識,同入面有重要資料(d相),建議搵番聯想d人整。
你立亂拆部機換HD唔係唔得,但有風險囉;風險就係冇左保養;同埋廠機通常為慳皮,d硬件都怪雞小小,有時唔係咁易搵到driver;你換HD再裝windows,可唔可以凈 copy 個X:\ 個影像出黎復原?
萬一唔係windows 花左,或者手寫板問題,係其它硬件問題;你開左箱,邊個同你搞番惦?

男爵府

多謝提醒!

原帖由 pineapple0983 於 11-1-14 13:20 發表

由於你唔太識,同入面有重要資料(d相),建議搵番聯想d人整。
你立亂拆部機換HD唔係唔得,但有風險囉;風險就係冇左保養;同埋廠機通常為慳皮,d硬件都怪雞小小,有時唔係咁易搵到driver;你換HD再裝windows,可唔可以凈 copy 個X:\ 個 ...

複式洋房

好簡單姐!
1.重插ram&hdd,睇下得唔得!
2.下載windows pe救相。這方法最好用。
3.買一個新hdd做master,舊hdd做slave救相。

侯爵府

畀面勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-14 12:40 發表
話時話, 您刀係熟 pc 既人喎~~~
可否~~~搵您幫呢~~~

>>您刀係熟 pc 既人喎~~~
唔熟...

>>可否~~~搵您幫呢~~~
唔使諗...

...... ......

大宅

我以前都試過,
but if you are not familar with PC, try to find someone to help you..

It will take more than 3 hours to recover this matter.

子爵府

原帖由 an_explorer 於 11-1-14 13:29 發表
好簡單姐!
1.重插ram&hdd,睇下得唔得!
2.下載windows pe救相。這方法最好用。
3.買一個新hdd做master,舊hdd做slave救相。

1. 即係要開機箱自已搞,咁當初做乜要買廠機?
2. e個提議有少少用,但前堤係樓主識搵同識用先。仲有就係假設部機的主要硬件要work 先得,先boot得起個PE。
3. 同1

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Call Lenovo LA, 既然知多數硬件有問題call 上來門唔太貴, 我12月公司至call 過, 過左保上門450 如果要換硬件可以扣唔記得200定250, 我上次死底板, 加埋680 攪掂, 不過要等2日,好過自己四圍搵D所謂識電腦既人攪.

首頁

尾頁

跳至