論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

請有完約經驗的工人(即前僱主合約2年)是否好一點...起碼唔怕佢話掛住家鄉要走嘛....

我同老公都要返工...屋企得一個2歲小朋友..嚟緊8月就返全日班K1....呢D情況...對D工人嚟講,係唔係叫筍工...屋企無人睇住佢做嘢...呢D工人係唔係會做得長D呢....唔會咁易話唔撈?

大宅

畀面勳章

有無人可以分享吓呀???

男爵府

畀面勳章

你都唔好傻,我都係一家3口,BB 讀K1全日,都係搵緊工人(現工人通知我去加拿大打工),D工人其實揀工揀都暈......

剛剛昨天見完約既印姐,我話工作時間唔可以傾電話,佢立即"寧頭"唔接受.....我心想. 平時星期一至五, 朝9晚5都無人在家,只有她一個人,要傾電話的話,可以傾到腦CANCER都得......
所以人揀你,你揀人,又要講彩數.....
我仲搵緊人做我呢份"好工",暫時菲/印未有合適人選.

男爵府

"完約經驗的工人(即前僱主合約2年)是否好一點" <-- 當然不是! 我和前
工人
完約的... 但我是
等等等忍忍忍....只是因為她並沒有大錯 ... 我心軟&不忍

解僱她.......

i agreed 講彩數~~

男爵府

你個份唔算荀工,我同事工人完約,同事家只係要佢煮飯+做家務,因仔女都成十几歲唔駛佢照顧,但同事話呢個工人麻麻,清潔唔得,但都俾佢完2年約,封ref letter 仲寫到工人好鬼死好,話好黎好去。呢個工人去搵工,同事做佢referencee,所以工人有好多offer 在手俾佢慢慢選,大部份都係有錢佬/西人家庭,最後佢選左去半山4千尺豪宅的法國家庭,仲會請2個工人,仔女大晒唔駛理,只係做家務,2公婆成日唔在家,仲要起薪點$4xxx,佢呢d就叫筍工啦。

複式洋房

我請過兩個, 都係"完約", 會信心大d,同埋可以問前顧主掂樣, "全新"0既我同c6就唔敢請, so far 兩個都係親戚朋友介紹, 心地善良, 唔玩唔賭, 煮得一手好餸,同仔仔都夾到.....

男爵府

回復 2# fw9166 的帖子

我想你昨天見個位完約既印姐姐都算老實,我現在的工人,約見佢的時候講明工作時間不可以講電話,佢一口答OK.點知黎到不夠一個月,就成個電話放出黎,有時仲在我面前講電話,你無佢乎,你又不是埋得耐,你一叫佢佢就收線.在香港做過的工人真係吋d,不過又真係識做嘢d.

伯爵府

我依家都唸緊工人完約就轉人~> 

完一張約唔代表好,只是個僱主忍到夠期~

完兩張約就有得唸。

男爵府

我女之前都係讀全日,工人只煮夜晚果餐,得閒到爆,佢都係完約既,而且我從來無管佢,好自由,但佢唔心足 !

初初黎時佢好好架,整整下唔心足,見人地打大戶屋呀,有錢人工呀,又想去外國,而且好多時候我都自己take care返個女,佢仲夠膽食黑我面,一日到黑面黑黑,比我即炒係因為佢越來越大膽發我脾氣,我即時炒佢 ! 當時我好彷徨,無人湊女架,2公婆都要返工,我不停咁見現成工人,好好彩地請左而加呢個妹妹仔,之前果件惡爺33歲唸住佢結左婚有2個仔會好d,點知真係衰到咁 !

而加呢個24歲,無仔女未婚,一日到黑笑容滿面,錫我女都燶,好緊張我女,(就算佢扮我都鐘意,好過要睇人面色) 小小豬但聽教,最重要年紀細同我女arm玩,精力充沛,又有禮貌 !

佢係斷約的,但我等人用無計,而佢既reason我接受,而加不知幾好 ! 好過件黑面神 !

連平時一齊等校車果d公公婆婆,姨姨都話我前賓賓黑面神,都讚呢件姐姐好同話我知佢錫我女,我幾滿意 !

所以係咪一定完約就好d,好難講羅,睇彩數 !

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

醒目開學勳章

無話完約係好啲,請工人只可以靠 "運"

男爵府

yes ,agree !!!!

我自己覺得與其隔山買牛,不如面對面睇現貨有得傾有得講有得睇 !

原帖由 littlepigstores 於 11-1-18 12:51 發表
無話完約係好啲,請工人只可以靠 "運"!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

洋房

babycoming, 你個24歲妹妹仔係菲定印呀? 有無好agent 介紹? 可否PM 我? 我情況同你差不多, 個黒面神快激到我嘔血啦? pls help....
Chloe was born on 19 April, 05. 19 Apr - 3.35kg 12 May - 4.3kg 24 May - 4.89kg 20Jun - 5.92kg 16 Jul - 6.6kg 17 Sept - 7.5kg 22 Oct - 7.7kg

大宅

我依家都唸緊工人完約就轉人~> 

完一張約唔代表好,只是個僱主忍到夠期~

完兩張約就有得唸。

I also doesn't like my maid, but i will wait until 工人完約.... 忍到夠期 ... she become more wrost day by day... so 兩張約 is better

珍珠宮

我從來唔請 "老pat pat"~ 費事煩~~

男爵府

係菲菲姐姐,我呢件無經AGENT,係朋友咁ARM介紹架,我係AGENT到見左好多現成,面試左勁多架,後來呢件一見到都麻麻地,但傾落OK喎,初時嫌佢唔係大學生又細粒,成個學生妹咁點做野先 ????? 又斷約 ! 但係我女一見佢即跟,佢地玩得好開心,同埋我傾落感覺佢幾好,個感覺唔錯,我自己覺得咋, 工人2年一個約,唔係衰得好緊要到即炒都即係要忍或對住佢2年咁耐喎,一齊生活喎 !!! 如果又請OVERSEAS無得見,睇相同VIDEO感覺唔到佢個人,點樣可以生活2年先 ??????

見到面又OK,傾落感覺良好,我既要求佢一定答OK佢做到架啦,預左個個都咁講既 ! 但我REPEAT 又 REPEAT咁講,我叫佢自己都唸清楚份工佢合唔合適同埋係咪真係2年都做到 ????

SOFAR咁後生精力好好,同埋好多小玩意同我女玩,好開心架我個女,日日都有姐姐同佢玩,同佢傾計,同佢玩D傻豬野 !

BTW,曾經面試有D工人,你講咩佢都答你OK,但你其實睇到佢個樣係咪真係好願意果隻既,有D會問返我轉頭每餐要煮幾個送 ???? 呢D我唸都唔唸 OUT !

原帖由 baby_ee 於 11-1-18 16:20 發表
babycoming, 你個24歲妹妹仔係菲定印呀? 有無好agent 介紹? 可否PM 我? 我情況同你差不多, 個黒面神快激到我嘔血啦? pls help....

男爵府

d老PAT PAT真係好鐘意黑面扮大牌,DISGUSTING !

原帖由 Siuchoi 於 11-1-18 17:01 發表

大宅

老pat pat即係幾多歲???

原帖由 Siuchoi 於 11-1-18 17:01 發表

大宅

我工人6月完約,不過我"人"了佢2年,佢實在太將家務做成日!

公爵府

我之前果個都係完約, 老PATPAT即係老PATPAT, 佢管返我轉頭既!! 我都係忍到滿約先了結!!我寫REFRE LETTER時都係照直寫, 有彈有讚.

宜家呢個係斷約, 做左一年啦, 之前兩年忍既怨氣先慢慢平復. 宜家呢個斷約, 有得見, 幹淨企理, 話頭醒尾, 無勞氣, 或者係自己已經成左精, 好多野都唔執著, 總之眼不見為乾淨..

大宅

畀面勳章

我想問吓咩叫斷約呀?即係又夠2年比人炒咗?定係未完約自己唔做呀?同埋,我想問吓,我係唔係可以請工人時致電工人既前僱主問工人既工作表現架?

首頁

尾頁

跳至