母乳餵哺

跳至

複式洋房

點解呀仔唔肯埋身食?

都喂咗9個月有多(早晚埋身, 其餘兩餐喂樽), 呢兩日呀仔唔肯埋身食, 點解?

請問bb係唔係會自己介奶?

大宅

Re: 點解呀仔唔肯埋身食?

JamieMami,

我bb 八個月時有呢個情況, 我估佢係自己戒. 初初我都好唔開心, 唔想咁快... 但慢慢都要接受呢個事實. 但我而加仍然泵出黎用樽餵佢囉.

複式洋房

唔該哂, 原來bb真係會自己戒, 咁我會方便d, 因為我打算喂到八月底,
你呢, 打算會喂幾耐? 而家bb幾大?

pluie 寫道:
JamieMami,

我bb 八個月時有呢個情況, 我估佢係自己戒. 初初我都好唔開心, 唔想咁快... 但慢慢都要接受呢個事實. 但我而加仍然泵出黎用樽餵佢囉.

大宅

JamieMami,

我bb 九個半月大啦, 佢已經有三個星期冇埋身食, 我估佢唔會記得點食添啦... :-(

我希望可以餵到bb 一歲, 但都有d 難度, 因為而加都越泵越少奶囉.

你要肯定你bb 係自己戒奶先唔比佢埋身喎. 有d bb 會有幾日唔肯埋身, 叫nursing strike, 幾日後又會肯食返架. 有d bb 就"au" 牙時唔肯埋身, 因為食時會痛, "au" 完又肯食返架喎. 另外, 會唔會係bb 覺得d 奶出得慢, 或let-down 太遲, 都會令佢不耐煩, 唔肯埋身. 所以都要了解晒真係唔係其他原因先好同佢戒囉.

複式洋房

pluie,
咁啱嘅, 我個仔同你個差不多大, 我的b係9個月零12日大, 佢只係喺半夢半醒先至肯食,清醒時就推開我, 現在我只係最早嗰餐同埋半夜(如果佢起身)先可以喝到, 其餘都係pump出來, 我都係越來越少, 一次pump得2-3安

我算過, 如果喂到八月底都已經喂咗十個月有多, 因為暑假後會極忙, 都係時候開始戒, 如果佢自動戒就仲理想 :-P

大宅

JamieMami,

我個b 係 Oct 4 出世架, 你個b 呢? 你有冇去 0410 果邊傾下計咁架?

我個b 好早已經戒左夜奶, 夜晚我又唔想抱佢起身要佢埋身食, 所以都由得佢囉... 我好怕佢又唔係食, 但又要玩野咁咬我一口... :-(

如果你都想同佢戒, 咁timing 就真係岩岩好, 仲唔駛愁點樣同佢戒埋身, 都算係好事呀. 你係咪教書架?

大宅

Hi JamieMami,

My case is EXACTLY the same as yours. Starting from around 6 months' old, my bb only also 喺半夢半醒先至肯食,清醒時就推開我, 現在我只係最早嗰餐同埋半夜(如果佢起身)先可以喝到, 其餘都係pump出來 !!

I was seriously hurt at that time. I don't want my breastfeeding time will end so early !! So now I still insist to bf him late at night around 12 or 1 am and the other time as early as 5:30am. These are the times he's still sleeping very sweetly, so he will still allow me to feed.

I also find my supply dropping, but I'll keep pumping 2 times during the day and of course pump at the same time when I bf him. So we 2 both need to add oil la !

Becky
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

大宅

可能係佢食了固體食物後多左選擇同接觸其他野呢! keep trying la....

複式洋房

pluie,
我個b細你個4日, 10月8日, 我冇去0410嗰邊, 因為工作都比較忙, 返屋企又唔得閒, 左擁右抱, 兩個加埋都唔夠5歲,
只有係喺返工冇咁忙時上吓網, 我唔係教書嘅, 只係文職, 暑假都要返工

複式洋房

Hi beckylui
I was not feeling hurt, but I was so surprised that he weans so early. Since my oldest son loves to drink milk but this little one is different.

You are so nice to feed him midnight, I will not wake him up since I am too tired everynight. I feed him only in the morning at around 5-6 am.

The milk I pumped less and less, today only 1-2 oz each time, poor me.

beckylui 寫道:
Hi JamieMami,

My case is EXACTLY the same as yours. Starting from around 6 months' old, my bb only also 喺半夢半醒先至肯食,清醒時就推開我, 現在我只係最早嗰餐同埋半夜(如果佢起身)先可以喝到, 其餘都係pump出來 !!

I was seriously hurt at that time. I don't want my breastfeeding time will end so early !! So now I still insist to bf him late at night around 12 or 1 am and the other time as early as 5:30am. These are the times he's still sleeping very sweetly, so he will still allow me to feed.

I also find my supply dropping, but I'll keep pumping 2 times during the day and of course pump at the same time when I bf him. So we 2 both need to add oil la !

Becky

複式洋房

我都覺得佢係呀, 佢好鬼為食架, 6個幾月已經問攞食, oh,oh聲叫, 要你比為止, 現在一見你食野, 就爬過來攞, 好唔客氣

gigiso 寫道:
可能係佢食了固體食物後多左選擇同接觸其他野呢! keep trying la....

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊