論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不值得再分享心得

wcpcelia  謝謝分享  發表於 11-12-18 15:44

水晶宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-1-22 14:36 發表
一直以來, 都有僱主為要支付長期服務金而煩惱, 有些會每四年轉換家傭, 有些, 就會跟家傭協議, 免除長服支付以繼續聘請同一家傭, 表面上看, 似雙贏, 僱主既可節省長服開支, 而家傭亦不需要找新僱主, 重新適應新家庭, ...

一個好好的個案分享
僱主最好都係跟番晒d法例 & 手續,
唔好整d '特別' 野出黎 陷自己於危難局面當中,
今天工人可以咩都話好,
他朝難保佢扮失憶什至變面.
自己做足工夫, 過得人過得自己
心安理得.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝分享...學到嘢...

水晶宮

唉,都提過9萬幾次,但仲有好多人對法律有"自己"既見解.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Do媽敍術得好詳細,好多謝妳的分享!!這案例對我地來説又是好好一課!

珍珠宮

原帖由 birdbird 於 11-1-22 15:13 發表

一個好好的個案分享
僱主最好都係跟番晒d法例 & 手續,
唔好整d '特別' 野出黎 陷自己於危難局面當中,
今天工人可以咩都話好,
他朝難保佢扮失憶什至變面.
自己做足工夫, 過得人過得自己
心安理得. ...

其中最常見的, 是僱主為怕工人搏炒攞長服 (因工人自己辭職係冇的), 就預支部份嚟等佢地安心做落去, 但工人到走時可以話僱主係迫簽, 或者話實際冇收過!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

del

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-1-22 23:03 發表
哩次真係學到好多嘢, 仲有一件事係好多人都有誤解的, 就是計新入職家傭的糧期, 會以入僱主家門個日子計, 其實無論係本地或海外聘請, 都係以入境處批出visa日期起計, 以海外工人為例, 佢哋入境日期就係visa日期, 薪金 ...

嘩! 由批visa日期起計, 丫烏visa批日期係Mid November, 但機位delay, delay and delay, 31 Dec 2009 至入我門口, 6日炒, 咁即係計人工要由Mid November till 6 January 2010???

如果agency咁屈我, 我一定大排官司打:;pppp:

Thanks DoMa's information.

象牙宮

del

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

謝謝分享

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-1-22 23:52 發表

唔係, 海外工人係由入境香港嗰日chop個visa期(passport上)嚟計的.

Thank you Do媽,
由到港日期計. 明白.

別墅

多謝分享...又學到野!

珍珠宮

好精彩, 不論是內容, 文筆, 都非常精彩.

伯爵府

好多謝DoReMi媽, 妳的分享!!

伯爵府

多謝分享 ! 學到2樣野 !

複式洋房

多謝分享!

建議版主將咁有用既資料置頂.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

趁手快d分享埋一個rest day既case先.

以下case係hk公司對一位印度籍 人士既.但以下涉及勞工例入面既休息日,外傭僱主都值得睇下.

印度籍 人士係一間公司打工做保安,而該公司打埋合約休息日如要放假就扣$200.
當日上庭法官睇晒文件同雙方陳述後,已表明該僱主係犯法.
原來印度籍 人士做左3年只放左3日rest day,所有大假同勞工假都無放過.法官鬧到個僱主飛起,佢亦講左個重點:即使您比番錢個工人買佢休息日,一個人長期無假放都唔係健康既.

最終僱主要支付所有假期錢比工人,另外法官再叫工人去勞工處,由勞署搵警方去起訴個僱主.

好多僱主話agent叫唔好比工人放假,即使係比番錢都好,有事上黎agent會出黎承擔??
唔好咁淡定以為買晒d休息日就ok,係個官個面睇,都只會覺得係僱主刻薄,咁大家話僱主輸既機會有幾大??到時可唔可以話係阿邊個邊個教就甩到身??
萬一叻仔到大假同法定假都唔放的話,咁隨左賠錢外仲有機會比勞署再告.

我記得以前有條唔知咩黑摩利係呢度教過人話唔怕既,工人殺到黎咪比番錢囉....[下刪二百字廢話]
如當日真係有僱主信左佢既,請每日裝香或祈禱個工人唔好玩野啦...mouth:

男爵府

唉~~
請得同一個工人十幾年就唔好諗呢d縮數啦~~

男爵府

其實用錢買假期真係好常見, 尤其請印印的僱主; 買假期既好多時都係想在自己的假期時有工人在身邊分擔工作, 但忘記了工人反口時追討錢就麻煩了, 因為現今外傭質數太參差了.

首頁

尾頁

跳至