婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

畀面勳章

6299自己有間屋,我C6都有間屋...我地結婚時,6299間屋因為租咗比人住,仲有一年先約滿,所以就話要同我地住一年先搬...咁OK啦..一年姐....點知一年後就話自己無講過,仲話我C6娶咗老婆就趕佢地走 ...我C6一向都係孝順仔..咩都聽6299話,咁佢又要我繼續同6299住,6299間屋就繼續租比人住收租,我一直都反對一齊住,亦都因為咁,同C6嘈過好多次 ,C6一年拖我一年,而家阿囝都2歲啦,結婚都3年啦,6299都唔肯搬,我真係就快顛啦 ,最無奈係,C6而家都唔幫我,仲要話係我唔肯遷就...成日搞D嘢出嚟比佢煩,又話我迫緊佢...我而家真係心都淡埋 ....自己C6都唔幫自己....真係唔知仲一齊仲咩,我一直忍,係因為有阿囝,我唔想阿囝在一個唔完整的家庭長大,但我而家開始覺得,阿囝再大D,知道爸爸媽媽成日鬧交,到時先離婚,可能佢仲難適應...我而家都唔知點做好....我真係好唔開心....

侯爵府

好媽媽勳章

我C6都有間屋 => Who buy/pay for that flat?

原帖由 babykenny 於 11-1-24 13:39 發表
6299自己有間屋,我C6都有間屋...我地結婚時,6299間屋因為租咗比人住,仲有一年先約滿,所以就話要同我地住一年先搬...咁OK啦..一年姐....點知一年後就話自己無講過,仲話我C6娶咗老婆就趕佢地走 ...我C6一向都 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

岩岩睇樓主在另一個post留言, 佢話佢c6層樓係99借錢比佢, 但已經還晒錢
其實我都有幾個疑問:
你6299在你地結婚之前係住邊度? 因為照字面睇6299間屋係你地結婚之前已經租左比人, 係咪一向都0係你c6間屋住?
另一方面, 你c6本身除左還錢之外, 有無比足夠既生活費兩老? 兩老是否完全靠收租來生活?

侯爵府

好媽媽勳章

Agree! 你c6本身除左還錢之外, 有無比足夠既生活費兩老?
Another question is: did 樓主 pay partly for that flat?
If it is 100% paid by her husband.
Her husband may think that it is my flat. All my families can live there (my parents, my wife and my kids.....)
It is because in the point of 樓主, 62 99 are the outsider. However, in the point of the flat owner - her husband, 62 99 are his important families.

原帖由 瑤瑤~ 於 11-1-24 14:21 發表
岩岩睇樓主在另一個post留言, 佢話佢c6層樓係99借錢比佢, 但已經還晒錢
其實我都有幾個疑問:
你6299在你地結婚之前係住邊度? 因為照字面睇6299間屋係你地結婚之前已經租左比人, 係咪一向都0係你c6間屋住?
另一方面, ...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過我想講, 其實真係盡量唔好問6299借錢, 雖然問屋企人借既好處係免息/低息, 但手尾分分鐘長過問銀行借
問銀行借, 你還完就係還完, 唔會有手尾
但問6299借, 借既唔止係錢, 0係老人家心目中, 你仲係借緊佢地既恩惠
一講到恩惠, 真係會好煩, 同埋難聽d講句, 無得斷尾, 就算你還晒錢, 佢地都仲覺得你欠緊佢, 因為恩惠呢樣野係無得還完的, 就好似養育之恩一樣, 一世都還唔完
我老公好多年前都試過問太99(因為我6299仙遊多年, 太99養大佢)借左大約10萬做正經事, 當然已經還晒錢好耐架喇
但到今時今日太99都仲會成日拎返出黎講, 話我老公欠左佢, 我老公話一早還晒啦, 佢都唔會理, 佢只會不停講:「總之你係我養大既, 你欠我既還一世都還唔清」

大宅

畀面勳章

回復 3# 瑤瑤~ 的帖子

未結婚之前,C6已經同6299住緊,間屋就一直都租比人,但結婚時已經同C6講過,我唔會同6299住,C6都有同6299講,所以先至話結婚後會一齊住一年(因為佢租比人間屋仲有一年約)至於還錢,一早就還晒啦,生活費每個月$5000,我99有4個仔女,個個都出晒身結晒婚,個個仔女都比4000-5000家用,佢淨係攞家用都20000啦,62有返工,收入我估6000-7000,間屋收租又6000....佢地D收入真係多過我地多多聲啦....

男爵府

好媽媽勳章

如果層樓係6299借錢比你老公買, 而且佢地响你嫁入去前已經同住緊. 咁睇落又似係娶咗老婆就趕佢地走.

比我如果真係忍無可忍, 我就會帶個仔同工人搬出去住. 租又好買又好...自己錢自己話晒事...老公喜歡就跟黎.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

點講呢, 層樓冇你嘅名, 冇你份供, 你係冇話事權的. 現實是殘酷的, 對你c6而言, 你唔會比佢父母更重要. 你要求改變佢父母嘅居住/生活模式, 係你引起紛爭的.
不要用返外家來逼佢父母搬走, 男家所有人, 包括你c6都只會認為是你任性, 係你唔啱. 要返外家住或搬出, 就要預咗最壞打算--離婚. 要想清楚離婚並不能解決所有問題, 同時亦會制造新問題 (撫養權, 贍養費等等), 因為有了子女, 離婚後同男家亦不能斷絕來往的.

大宅

畀面勳章

原帖由 tantanmama 於 11-1-24 16:39 發表
點講呢, 層樓冇你嘅名, 冇你份供, 你係冇話事權的. 現實是殘酷的, 對你c6而言, 你唔會比佢父母更重要. 你要求改變佢父母嘅居住/生活模式, 係你引起紛爭的.
不要用返外家來逼佢父母搬走, 男家所有人, 包括你c6都只會 ...

C6層樓有我名的,我C6加的...我都唔想引起紛爭,係佢地一次又一次應承會搬,最終都係唔搬....次次話搬既日期都係佢地自已講....而家又話我迫佢地走...

大宅

畀面勳章

回復 7# mywong 的帖子

咁結婚之前已經講好咗唔一齊住...佢地ok咗,我地先結婚,而家係佢地反口....

伯爵府

很明白樓主嘅心情,亦十分同情.
叫你忍,真係自已都講唔出口,因為我都知道好難頂.
叫你走,個小朋友咁細,又唔係有第三者,為咗咁樣離婚又太可惜.
唉!樓主都係同老公認認真真咁傾一次,睇吓佢有乜反應再作打算啦.

大宅

畀面勳章

回復 11# fattymama 的帖子

唉...其實同老公傾過好多次..次次都由平心靜氣傾..就傾到鬧交收場....佢淨係一味話我唔肯讓...我肯讓就咩事都無啦....

侯爵府

好媽媽勳章

It is a trap!!!! You are being hooked

原帖由 fattymama 於 11-1-24 17:45 發表
很明白樓主嘅心情,亦十分同情.
叫你忍,真係自已都講唔出口,因為我都知道好難頂.
叫你走,個小朋友咁細,又唔係有第三者,為咗咁樣離婚又太可惜.
唉!樓主都係同老公認認真真咁傾一次,睇吓佢有乜反應再作打算啦. ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你同佢講,點解當初又答應唔同6299住,如果唔係都唔會同你結婚啦,睇下你老公有咩講
我當初又係因為甘先同老公結婚,不過我地決定了結婚就搬出去住,住左1年左右先結婚
要我同6299住我一定唔可以,大不了離婚(我唔係梳擺你同你老公離婚呀)
我只係覺得你依家甘,一定好唔開心,分分鐘你老公拖你1年又1年,唔通依1世就甘過?
再唔係就同小朋友搬出去住,你老公有時間就黎見小朋友.....

珍珠宮

原帖由 babykenny 於 11-1-24 17:33 發表

C6層樓有我名的,我C6加的...我都唔想引起紛爭,係佢地一次又一次應承會搬,最終都係唔搬....次次話搬既日期都係佢地自已講....而家又話我迫佢地走...

可能你要明白一樣野, c6肯加你名, 唔代表你一定有話事權, 大家心底裡都好清楚邊個出首期, 邊個負責供樓
可能你會話兩夫妻係咪要分得咁清? 咁其實都係睇c6份人係點, 有d男人當然咩都以老婆為重, 但你c6好明顯係唔願意為左你而逼走6299
如果我地都誤會左, 其實你係有出錢供樓, 咁你當然都應該有選擇權, 既然c6唔忍心逼兩老搬走, 你又頂唔順兩老既, 大可以選擇唔再幫手供, 將d錢留返黎自己帶阿仔搬出去, c6鍾意跟就跟, 唔跟就算

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

都住埋左,唔通你叫你老公叫自己父母搬走咩,個兩個係佢父母,佢梗係覺得你"忍"下就OK,只係有兩個方法,一係忍,一係(你)走。不過如果因為你走先可以令兩佬搬走,你搬番去都無謂,因為你將會成為"千古罪人"

原帖由 ac321 於 11-1-24 18:49 發表
It is a trap!!!! You are being hooked

伯爵府

原帖由 ac321 於 11-1-24 18:49 發表

無錯,樓主中伏了。。。。
坦白講,我覺得同6299住唔系最大問題,最大問題系你老公出爾反爾。如果距開始講到明系結婚一路都會同6299住,你接受左,我覺得無辦法。但明明一開始系話只住1年,距地又唔會系無錢生活,何必一定要把咁多人擺埋一齊住呢?間唔中見下關係可能更加好。

大宅

畀面勳章

回復 14# 安室だがな 的帖子

我都有咁同我c6講過..但佢就係答我,佢無話事權,佢要聽6299話...叫我忍....激c我....我都話...如果要一齊住,我跟本就唔會結婚,佢就答我,咁就話,唔記得有應承過我....mouth:

大宅

畀面勳章

回復 15# 瑤瑤~ 的帖子

無錯,我間屋係無出過錢供,因為我未識我老公既時候,間屋已經供晒,所以我無出過錢.....

大宅

畀面勳章

回復 16# stkyo 的帖子

其實我喺c6屋企人眼中,一直都係千古罪人架啦...由第一次因為呢樣嘢鬧交,佢地就已經認定我係衰女人..99曾經同c6講過一句嘢,佢話"呢個女人係你自已要娶返嚟,唔係我叫你娶架,你娶個老婆返嚟就要有家庭,咁你唔好結婚啦".....自己個99咁講,真係唔知可以講d咩...我都知如果要行到搬返外家呢一步,關係會好薑局,但係...我如果唔行呢一步,我真係唔知要幾時先有自己一頭家....唔通要等佢2老兩腳一伸先可以組織家庭...唉....

首頁
12345...6

尾頁

跳至