母乳餵哺

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

工人既問題

我工人係印印
但佢同我bb講英文(但講得唔太好)
有時除左語言
仲要睇下個工人
係唔係鍾意湊bb
我工人對我bb真係幾好
所以其他既野唔太離譜
我都唔理(清潔唔係太好)
我d家人對我工人
個個都話佢好
又乖又唔講電話
99一來幫手睇bb就去iron, 做其他野

朋友的菲
來到成日同佢講rules
又成日傾電話
叫佢做既野永遠唔記得

大宅

busiuhk:hihi,我大b都係0905,餵到佢17m左右,因為有了2nd bb冇晒奶,要停。其實未戒奶之前,大b每晚都要醒一次,有時兩次,初初我都以為係心癮,後來冇餵人奶要過渡食solid(因為大b唔飲奶粉,我係佢臨瞓前餵佢一杯大人食size既乳酪),佢慢慢就冇要再半夜起身,嗰時我先知,之前佢晚晚起身,可能係唔夠飽肚餓。再大啲佢食dinner食多咗,瞓之前我地食吓生果,佢又可以一覺瞓到大天光(足10-11hr)先再飲奶(佢宜家肯飲盒裝奶)。為咗bb健康,你要觀察吓佢究竟係唔夠飽定係心癮,始終一覺瞓到天光,睡眠質素會好啲。

小荍媽/crystal:我都知有啲印印識講英文,其實只要佢識講國語我都okay(我本來想簽嗰個既國語講得好好),不過印印有個唔好處,係唔識睇中文/英文,呢樣對bb既學習有啲唔係咁好。我屋企件賓賓係唔好,不過to be fair,阿翹第一個識講既疊字(duck duck,唔係爸爸媽媽)同非疊字(apple),我相信係佢教(因為12m前我一直focus train阿翹physical方面,冇咩教佢講嘢)。所以即使一直以來佢唔多做家務,而且激到我喊過無數次,又攪興我阿媽,我都忍佢咋。只係最近佢越黎越過份,仲講咗啲好冇良心既說話,我家人唔想我再為佢動胎氣,先叫我開始搵另一個。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 crystalpui 於 11-2-18 10:03 發表
各位,

用左羊脂膏, 好似好返少少
但因為我keep住俾bb食
佢一食又裂返少少
但好似冇咁深
希望慢慢會好..
今次真的好痛好痛.................

加油.....
人奶媽係偉大的....

大宅

Hi Kristinecheng,

多請你的分享, 我諗佢都有機會係肚餓, 因為佢早上五點幾果時真係食好多好耐.... 咁你戒佢奶時佢會唔會好辛苦, 你係一次過戒定係都維持早晚各一次呢....

原帖由 kristinecheng 於 11-2-18 10:53 發表
busiuhk:hihi,我大b都係0905,餵到佢17m左右,因為有了2nd bb冇晒奶,要停。其實未戒奶之前,大b每晚都要醒一次,有時兩次,初初我都以為係心癮,後來冇餵人奶要過渡食solid(因為大b唔飲奶粉,我係佢臨瞓前餵佢一杯大人食size既乳酪),佢慢 ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

仲有十幾日, 阿囡就兩歲啦....
而家一日泵3-4次, 加加埋埋得8-9 oz....

係唔係要停啦? 尋日中午同阿囡訓覺.....
囡: 飲奶奶, 飲奶奶
me: 冇呀, 中午唔飲奶奶, 冇奶奶啦!
囡: 媽媽泵奶奶, 芷蕎飲
me: 冇啦, 中午唔飲奶奶, 訓啦!
好彩佢尋日唔堅持, 有時佢好堅持架!
今晚又OT!!!!

大宅

由於我一直夢想餵到佢生,所以當我有咗而又發現佢啜密咗(以前懶懶閒啜一邊就夠,有咗後每邊都啜好耐,仲啜完左又啜再啜番左),都唔肯面對現實同佢戒。其實當時我已經係早晚埋身,公司泵一餐8安俾佢tea time。係公司都慢慢泵唔到8安,tea time要supplyment其他嘢(如麵包/薯仔),最慘係佢唔肯飲奶粉同牛奶,冇得食寧願絕食。本來我想煮多餐solid food,不過我阿媽煩我話冇奶俾bb飲唔得,兩婆孫糾纏咗一個月左右,我大b終於肯妥協飲牛奶,奶粉就要mix with solid food,終於要成2個月先過渡到,代價就係佢瘦到變成骷髏骨,同埋冇奶食之後唔多痴我(臨瞓前)。

原帖由 busiuhk 於 11-2-20 15:20 發表
Hi Kristinecheng,

多請你的分享, 我諗佢都有機會係肚餓, 因為佢早上五點幾果時真係食好多好耐.... 咁你戒佢奶時佢會唔會好辛苦, 你係一次過戒定係都維持早晚各一次呢....

...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得羨琳係心引
or口乾
次次飲夜奶都係飲少少or啜住
尋晚唔俾佢啜
佢大叫奶奶...奶奶......
奶咀都冇用..

我都唔知可以點介奶咀同人奶

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 crystalpui 於 11-2-21 10:47 發表
我覺得羨琳係心引
or口乾
尋晚唔俾佢啜
奶咀都冇用..

小朋友係可以好固執的! 話要就要!!
可能奶奶真係佢心目中的最愛, 冇disney睇都冇所謂, 冇奶奶就一定唔得!
今晚又OT!!!!

大宅

如果你真係想同佢戒,就要狠心啲,大叫大喊都唔好就範。其實羨琳都咁大過(近18M, right?),好多事佢應該會明。阿翹當初都搏命啜,啜咗一段時間當我接受現實同佢講媽媽冇奶奶啦,佢又好似明,唔係點扭就戒咗。至於奶咀,我地有少少半屈成份,18m時抱阿翹入廚房逐個奶咀數好再放入垃圾袋,係佢面前掉出街外(後樓梯)既垃圾筒,佢表姐都係咁戒。不過我地仲絕啲,要阿翹親自掉,問佢好唔好,佢係未清醒咩事既情況吓親手掉晒佢,所以當佢扭奶咀時我就同佢講係佢同意先掉,佢自己親自掉架。聽我地咁講佢喊喊吓又會停吓好似明,之後再喊吓,真係控制唔到佢,又再帶佢入廚房巡一次逐個煲蓋揭開俾佢睇話佢知成屋都唔會有奶咀,幾日到佢就settle了(不過之後就變成冇阿pooh攬住瞓會發癲)

原帖由 crystalpui 於 11-2-21 10:47 發表
我覺得羨琳係心引
or口乾
尋晚唔俾佢啜
奶咀都冇用..

別墅

又嘔 又見紅呀 好辛苦呀

水晶宮

昊B E+好好笑, 我應該冇奶架啦, 因為nipple 個感覺已經唔同左, 但佢瞓前點都要啜一陣先瞓, 5-10mins , 我數123停佢多數都停, 跟住先碌來碌去瞓. 我由佢啜係因為我想細B出來之後佢都食奶, 唔知等唔等到呢???!!!

剛打去林勇行醫生book 抽胎水, 要$5500!!! 蔡醫生都要是4800!! kristine : 你點解會做抽胎水? oscar result 唔好? 定求安心? 細B昨日度頸皮1.19cm, 仲抽唔抽好呢?

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

原來要$4800,我真係俾錢唔知價

其實初初我地想直接抽胎水慳番oscar test fee,因為上胎阿翹都係fail oscar,之後我study過其實oscar都唔係咁準,不過我個私家醫生建議我做oscar 先,做完出黎合格,不過係marginal,而且妹妹同阿翹一樣係衰係厚頸皮到,醫生都建議我地抽胎水,為咗阿翹,我地都agree take risk抽囉(如果真係唐氏,多多少少對阿翹既關注就會少好多,影響佢既成長嘛)

原帖由 jenniecatcat 於 11-2-22 12:18 發表
昊B E+好好笑, 我應該冇奶架啦, 因為nipple 個感覺已經唔同左, 但佢瞓前點都要啜一陣先瞓, 5-10mins , 我數123停佢多數都停, 跟住先碌來碌去瞓. 我由佢啜係因為我想細B出來之後佢都食奶, 唔知等唔等到呢???!!!

剛 ...

男爵府

原帖由 crystalpui 於 11-2-18 10:06 發表
工人既問題

我工人係印印
但佢同我bb講英文(但講得唔太好)
有時除左語言
仲要睇下個工人
係唔係鍾意湊bb
我工人對我bb真係幾好
所以其他既野唔太離譜
我都唔理(清潔唔係太好)
我d家人對我工人
個個都話佢好
又乖又 ...

叫佢做既野永遠唔記得 -> 我家果個一樣

我決心炒佢喇, 今日俾咗warning letter 佢, 佢都認我去咗trip佢無餵我隻狗食藥 (最少一次)。我隻狗就死喇, 我返hk後, 佢無停過嘔, 呢幾日咩都唔食, or 食咩嘔咩, 頭先睇咗vet, vet 都放棄, 無check d 咩, 只係叫我put him to sleep or 住多次院吊鹽水見下會唔會舒服d, 但都可能係1-2 weeks既事。係佢令我隻狗死快d~~~

男爵府

原帖由 bastet 於 11-2-21 12:57 發表

小朋友係可以好固執的! 話要就要!!
可能奶奶真係佢心目中的最愛, 冇disney睇都冇所謂, 冇奶奶就一定唔得!

我女算係對我好好。都可以話係介得快。

e+我換衫, 我同佢既對話係:
荍: (見到我帶bra) 奶奶, 奶奶
我: 你係唔係要食奶奶呀?
荍: 用力點頭
我: 咁你埋黎食啦
荍: no no, no no !

我真係慘......

大宅

係fb見到你個post,都好傷心,如果因為工人整c阿卒(我隻貓),我都會嬲佢一世。

要出幾多張warning letter先可以唔洗賠炒佢?不過你都要搵定工人,期間小心睇實佢有冇對小荍有不軌行為(迫佢時刻係web cam下活動﹑煮食方面自己跟足啲)。我宜家都係自己買餸自己煮,阿翹既食材可以做到既都自己跟番,當然工人都會有大把機會「入位」,不過始終只會係小動作(可能洗煮冇咁乾淨囉),總之唔好俾佢地大傷害啲小朋友。

原帖由 Sugarbabegirl 於 11-2-22 22:15 發表

叫佢做既野永遠唔記得 -> 我家果個一樣

我決心炒佢喇, 今日俾咗warning letter 佢, 佢都認我去咗trip佢無餵我隻狗食藥 (最少一次)。我隻狗就死喇, 我返hk後, 佢無停過嘔, 呢幾日咩都唔食, or 食咩嘔咩, 頭先睇咗v ...

大宅

畀面勳章

無少入黎同大家吹水, 我係0901o既奶媽, 不過arm arm收左山lu 亞女自然離乳快得驚人, 我仲以為佢好大癮, 點知一晚無食(去左夜街太累佢自己瞓先我無叫醒佢食), 斷斷續續食下又停下(有時我藉口話"咪咪"執笠第二晚先開門 )唔洗兩個星期就戒左, 係有晚我自己唔捨得又俾佢食返, 但佢已然好似太唔記得點啜, 啜得有少少痛, 或者真係無晒貨lu. 總之就好唔捨得la

大宅

很明白當中的不捨,尤其當冇奶後大b開始瞓覺時只找爸爸及工人(因我有了2nd bb少抱佢),仲傷心,呢分鐘仲「媽媽﹑媽媽」咁叫好嗲咁,下一分鐘一想瞓就喊住搵工人姨姨,然後好乾脆同我講「goodnight 媽媽」,真係hurt到爆﹗

原帖由 kit1014 於 11-2-24 17:42 發表
無少入黎同大家吹水, 我係0901o既奶媽, 不過arm arm收左山lu 亞女自然離乳快得驚人, 我仲以為佢好大癮, 點知一晚無食(去左夜街太累佢自己瞓先我無叫醒佢食), 斷斷續續食下又停下(有時我藉口話"咪咪"執笠第二晚 ...

大宅

唉, 試咗兩日每次阿仔食奶前同佢講食完奶就自己瞓, 食到咁上下就開始倒數, 數到一佢通常都肯停, 然後碌去自己個位度瞓, 但唔知點解今下午一開始數佢就想喊咁聲, 攪到成個下午都唔肯瞓, 唉....唔知點攪....仲以為開始有機會成功

大宅

唉, 最煩老公屋企個面成日話阿仔瘦, 老公又擔心佢瞓得唔好唔長肉, 好煩呀, 唔通我想架咩, 佢瞓得唔好, 我半夜餵奶瞓得仲差...

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊