婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日搭小巴,有2位阿太(50+左右),係度高談闊論自己忍唔到同個新抱住。因為個女未嫁,就計劃買樓逼個女同自己搬走住。仲同個朋友講,個仔唔同自己住,個女就要盡情義照顧自己啦~~BABABA...

世事邊有咁完美先得架,唉...依家做仔女既...真係好大壓力... ... ...

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

真係唔化/唔通氣。如果第時個女結婚咁點呀?

原帖由 pccww 於 11-2-7 20:45 發表
今日搭小巴,有2位阿太(50+左右),係度高談闊論自己忍唔到同個新抱住。因為個女未嫁,就計劃買樓逼個女同自己搬走住。仲同個朋友講,個仔唔同自己住,個女就要盡情義照顧自己啦~~BABABA...

世事邊有咁完美先得架,唉...依 ...

伯爵府

其實到時同唔同老人家住,都關乎另一半既接受程度。

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

爆愛車縫作

禁止發言

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

兩睇啦!佢地唔同新抱住咪通氣囉!
至於個女未嫁,一係有本事自己搬出去,
無獨立能力都要跟父母搬架啦,係咪?!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 麟媽媽 於 11-2-7 22:54 發表
兩睇啦!佢地唔同新抱住咪通氣囉!
至於個女未嫁,一係有本事自己搬出去,
無獨立能力都要跟父母搬架啦,係咪?!

又有道理喎~ 企喺新抱角度的確係件好事

別墅

都係wor!99肯搬走,個新抱一定輕鬆晒!不過,最要緊既係搬得夠遠至得!咪淨係搬到隔離就叫搬走!住同一幢大廈都想死!

伯爵府

原帖由 美亞 於 11-2-7 22:43 發表
中國人的(孝順)定義:同住=照顧(孝順)?

絕對唔認同呀!咁亞太自己都有啲planning咪好囉,日後同個新抱夾唔黎,又唔駛個仔夾在中間.個女嫁咗都會搬出去.咁亞太都仲有片瓦"姐"下頭吖,唔系到時比個新抱踢走.個女婿又未必歡迎你.養大D仔女,供書教學完,就責任完成喇.佢地自己有頭家.情願佢地得閒返黎探下你,大家開開心心見下面咪算囉!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

對新抱黎絕對係件好事

子爵府

大廚勳章

原帖由 玉桂天使 於 11-2-8 08:55 發表
都係wor!99肯搬走,個新抱一定輕鬆晒!不過,最要緊既係搬得夠遠至得!咪淨係搬到隔離就叫搬走!住同一幢大廈都想死!

我住tung chung,奶奶住香港仔。

呢個新年見左五曰,嚟緊星期五、星期六

都話要見,我想

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 michellepoon 於 11-2-8 10:06 發表

我住tung chung,奶奶住香港仔。

呢個新年見左五曰,嚟緊星期五、星期六

都話要見,我想

點解要見足 5 日咁多 ?

子爵府

大廚勳章

原帖由 小肥兔 於 11-2-8 10:08 發表

點解要見足 5 日咁多 ?

30/1去飲宴、年三十係我屋企食飯(我煮、我洗,10人)

初一返奶奶度拜年吃晚飯、初二開年吃晚餐、初五去奶奶

呀哥拜年。

伯爵府

原帖由 michellepoon 於 11-2-8 10:32 發表

30/1去飲宴、年三十係我屋企食飯(我煮、我洗,10人)

初一返奶奶度拜年吃晚飯、初二開年吃晚餐、初五去奶奶

呀哥拜年。

明年你應該出去旅行,開工sin返來!

禁止訪問

水晶宮

有次我系太古城太平洋咖啡聽到兩位亞太八卦,其中一位亞太訴苦,大約是個仔帶女朋友返黎同居,哎也新抱冇做野,同哎也99成日系屋企唔對路,哎也99話比曬面色哎也新抱睇對方都賴c唔走,食住哎也99太古城有兩城樓。。。
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

大宅

係呀係呀!!!我都有聽到個太太既新抱唔做野,個太太就同個fd講..."我都係趁個新抱同個朋友出街先問個仔點解個新抱唔做野,佢話搵唔到工喎"

事實上我覺得個太太都幾驚個新抱,不過佢又要介入人地既私人生活,講真...個新抱返唔返工關個99咩事...。

仲有係佢地既言談間,我都get到另一點,就係佢地都打算第日百年歸老都會將d野比仔女,所以點都要仔女對佢地好d先得....

個位太太點解要將自己變成一個波靠仔女呢??其實老人家真係都可以有自己既生活~佢地又諗唔到依點,趁未老就去玩多d識多d人...真係仲實際!!第時老左我都要周圍去d老人中心玩,唔好搞到d仔女就最perfect!!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔係喎,你唔係話亞太要同個女搬咩?
咁係邊個介入邊個既家呢?!
我都有個仔,佢有本事成家就要搬出去,
點可以上得張床仲把被牽?!
而家係位太太避走,仲想佢點喎?
使唔使搬之前改埋層樓比個仔同新抱?!
梗係對自己好先留比佢地啦,
真係親生仔不及近身錢架。

原帖由 pccww 於 11-2-8 13:29 發表
係呀係呀!!!我都有聽到個太太既新抱唔做野,個太太就同個fd講..."我都係趁個新抱同個朋友出街先問個仔點解個新抱唔做野,佢話搵唔到工喎"

事實上我覺得個太太都幾驚個新抱,不過佢又要介入人地既私人生活,講真...個新 ...

大宅

原帖由 麟媽媽 於 11-2-8 13:56 發表
唔係喎,你唔係話亞太要同個女搬咩?
咁係邊個介入邊個既家呢?!
我都有個仔,佢有本事成家就要搬出去,
點可以上得張床仲把被牽?!
而家係位太太避走,仲想佢點喎?
使唔使搬之前改埋層樓比個仔同新抱?!
梗係對自己好先留比佢地啦,
真係 ...

唔係呀~~睇個勢個新抱應該無逼佢走架~~
係佢自己有錢要同個女搬走住~
我唔知佢既背景,不過如果係我個仔...
我諗我會叫佢地出去住唔好同我住,我好怕陌生人!!
同埋唔可以預設d仔女一定會養自己
佢地自己都有頭家嘛!!

即係,你有你既付出,唔應該要求一定既收獲。

首頁

尾頁

跳至