想生BB

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我都嚟報到呀!

七媽, 原來妳都開咗工喇! 唔知幾時可以再聚一聚, 如果想大小Q同鉎鉎&琛仔一齊出一現, 就更加難上加難...等我趁未返工, 搵日出CAUSEWAYBAY同妳食LUNCH吖, 但都係等暖返D先!

依兩日我在網上追開的TV啱啱睇完, 冇咩好做, 又唔洗點湊仔, 加上天氣冷, 我瞓足一個上午, 真係爽呀!

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-15 11:56 發表
本來諗住比封利是就算,但突然諗起妳之前講過開筆儀式呢樣嘢, 我都係貪個意頭,如果好認真嗰D父母直情係去文武廟拜架。

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都報到先!阿B冬眠, 攪到我都唔敢出街!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

琛仔: 多謝各位姨姨.

四媽,
我24/1巳經休完10個星期開工大吉, 你個工人做成點?好唔好?姑奶仲有幫手? 有人幫手, QQ返學你唔使親力親為湊小Q, 可以休息末好囉, 暫時一家四口一齊出現是難D, 等佢地大D會好好多, 一出街就大陣仗咁.吃lunch好呀, 到時再call我.

噚日情人節買咗個蛋糕返屋企大家一齊吃, 同埋同琛仔預祝3個月大, 諗住100日大再慶祝, 最開心就是鉎鉎, 個胃食豬末吹蠟燭就搶住吃.
原帖由 高齡產婦 於 11-2-15 13:02 發表
我都嚟報到呀!

七媽, 原來妳都開咗工喇! 唔知幾時可以再聚一聚, 如果想大小Q同鉎鉎&琛仔一齊出一現, 就更加難上加難...等我趁未返工, 搵日出CAUSEWAYBAY同妳食LUNCH吖, 但都係等暖返D先!

依兩日我在網上追開的TV ...

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

七媽,

鉎鉎戒左片未? Eugene仲未,下個月返學喇,老師話唔緊要照用住,返學會教佢去廁所喎。

原帖由 Cherry_CYW 於 11-2-15 15:13 發表
琛仔: 多謝各位姨姨.

四媽,
我24/1巳經休完10個星期開工大吉, 你個工人做成點?好唔好?姑奶仲有幫手? 有人幫手, QQ返學你唔使親力親為湊小Q, 可以休息末好囉, 暫時一家四口一齊出現是難D, 等佢地大D會好好 ...

禁止訪問

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

係喎fion, 大家同妳唔熟, 見到面時妳要主動d自我介紹呀

原帖由 cookie_elmo 於 11-2-15 15:36 發表
等我都報到先, 董醫生俱樂部真係好勁, 可到PART 18

伯爵府

七媽,
好呀, 睇下喱個星期尾會唔會暖返D, 再唔係就下星期, 我CALL妳食LUNCH啦!
我冇諗過買蛋糕慶祝添, 因上星期小Q兩個月加上人日, 同星期日大小Q婆婆生日, 我哋都食咗蛋糕喇...上次都係QQ同DADDY代小Q細佬CUT CAKE架, 但QQ仲未識BLOW THE CANDLE呀! QQ仲一人食兩件添呀.

八媽,
唔洗擔心, 老師自然會教, 唔知點解, 老師教咩佢哋都易學D架. 依家QQ識企住WEE, 而我又唔再係大住肚唔方便, 所以我打算盡快幫QQ原全戒片(唔計瞓覺), 出街會好似大哥咁, 帶定個樽仔比佢, 但要在家試過先, 我怕佢又唔肯痾落樽仔度呀. 佢個傻豬, 到依家去WEEWEE, 都仲係要除晒鞋除晒褲, 都唔明點解佢咁煩架
原帖由 HappyDay2008 於 11-2-15 15:19 發表
七媽,

鉎鉎戒左片未? Eugene仲未戒到,下個月返學喇,老師話唔緊要照用住片先,返學會教佢去廁所喎。

禁止訪問

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

四媽,

我都想快些返學等老師教,我真係唔知點,有時都好勞氣,刷牙仲衰,吐水出來攪到個廁所可以濕晒,佢都唔識吐落洗手盆。

原帖由 高齡產婦 於 11-2-15 16:09 發表
七媽,
好呀, 睇下喱個星期尾會唔會暖返D, 再唔係就下星期, 我CALL妳食LUNCH啦!
我冇諗過買蛋糕慶祝添, 因上星期小Q兩個月加上人日, 同星期日大小Q婆婆生日, 我哋都食咗蛋糕喇...上次都係QQ同DADDY代小Q細佬CUT CAKE ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

八媽,
鉎鉎末戒ka. 原本想早些, 但今年冬天凍得比較耐, 天氣回暖就盡快實行, 因鉎鉎都唔鐘意換片, 希望到時順利la, 刷牙又是, 成日咬住支牙刷, 佢仲有大牙末出晒.學講野又懶d, 都唔知是唔是發展緩慢.
原帖由 HappyDay2008 於 11-2-15 15:19 發表
七媽,

鉎鉎戒左片未? Eugene仲未戒到,下個月返學喇,老師話唔緊要照用住片先,返學會教佢去廁所喎。

伯爵府

八媽,
吓, 物EUGENE咁叻, 識吐水架, QQ仲係用緊可以食的牙膏, 仲唔識吐水呀, 近日仲唔肯擦牙添, 好在喱排又好返DD, 同佢唱擦牙歌, 佢都比我哋幫佢擦, 又自己擦下咁咋...(咪又係成日咬住支牙擦...)

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-15 16:39 發表
四媽,

我都想快些返學等老師教下,我真係唔知點教,有時都好勞氣,刷牙仲衰,吐水出來攪到個廁所可以濕晒,佢都唔識吐落洗手盆。

侯爵府

講開刷牙,婆婆係有教Eugene吐水,所以咪識吐水,起初佢都係飲晒D水,其實佢現在都仲係用緊可以食的牙膏咋,仲有佢要用好多牙膏,但係佢D牙點刷都仲有漬,醫生話有些小朋友係咁,要到換左恆齒先會冇喎。

侯爵府

七媽

發展遲緩一定有Eugene,佢仲係講嘢唔掂,上次返健康院又話睇多半年先決定見唔見醫生,姑娘話返學之後應該會好D,但係阿囝好似有語言混淆,有時我同佢講緊中文,佢會答我英文。

原帖由 Cherry_CYW 於 11-2-15 16:56 發表
八媽,
鉎鉎末戒ka. 原本想早些, 但今年冬天凍得比較耐, 天氣回暖就盡快實行, 因鉎鉎都唔鐘意換片, 希望到時順利la, 刷牙又是, 成日咬住支牙刷, 佢仲有大牙末出晒.學講野又懶d, 都唔知是唔是發展緩慢.
...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

實在太耐冇見大家了,在我腦海中,大佬仔們還是BB的模樣,但其實個個都已經大個仔了。

花仔跟QQ一樣,wee wee時要除哂條褲,好煩,响屋企可以唔着片,出街都係著片片穩陣d。八媽,PN有好多同學都未戒片的,不用擔心。

刷牙方面,都算合作,花仔現在愛上食糖,所以不可不刷。

原帖由 高齡產婦 於 11-2-15 16:57 發表
八媽,
吓, 物EUGENE咁叻, 識吐水架, QQ仲係用緊可以食的牙膏, 仲唔識吐水呀, 近日仲唔肯擦牙添, 好在喱排又好返DD, 同佢唱擦牙歌, 佢都比我哋幫佢擦, 又自己擦下咁咋...(咪又係成日咬住支牙擦...):nothing ...

大宅

好媽媽勳章

講開diaper,adrian都仲未ok。本來想早d train佢,但天氣真係太冷了。而家叫左工人每1個鐘帶佢去toliet,遲d暖番d,就吾俾佢著diaper。我都好擔心佢3歲都未ok呢~~

四媽,adrian都係一同佢去vee vee,就咩褲都要除,因為佢地在學校,姐姐會除佢地條褲,同佢地換diaper呀。

原帖由 HappyDay2008 於 15/2/2011 17:12 發表
講開刷牙,婆婆係有教Eugene吐水,所以咪識吐水,起初佢都係飲晒D水,其實佢現在都仲係用緊可以食的牙膏咋,仲有佢要用好多牙膏,但係佢D牙點刷都仲有漬,醫生話有些小朋友係咁,要到換左恆齒先會冇喎。 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁大哥都算係咁啦喎, 佢八月時已戒左日片了, 但係佢仲未戒到夜奶, 所以條夜片真係有排都唔洗戒lu!

至於刷牙, 都係一樣, 咬住多過刷!!!

原帖由 wuws 於 11-2-15 17:22 發表
講開diaper,adrian都仲未ok。本來想早d train佢,但天氣真係太冷了。而家叫左工人每1個鐘帶佢去toliet,遲d暖番d,就吾俾佢著diaper。我都好擔心佢3歲都未ok呢~~

四媽,adrian都係一同佢去vee vee,就咩褲都要除,因為佢地在學校 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

講嘢方面到時返咗學會好好多,你會見到他們不斷的進步。

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-15 17:19 發表
七媽

發展遲緩一定有Eugene份,佢仲係講嘢唔掂,上次返健康院又話睇多半年先決定見唔見醫生,姑娘話返學之後應該會好D,但係阿囝好似有語言混淆,有時我同佢講緊中文,佢會答我英文。

...

侯爵府

我係擔心學校唔知幾耐先換一次片片,一陣要’up’好耐就慘喇!

原帖由 fishballbaby 於 11-2-15 17:21 發表
實在太耐冇見大家了,在我腦海中,大佬仔們還是BB的模樣,但其實個個都已經大個仔了。

花仔跟QQ一樣,wee wee時要除哂條褲,好煩,响屋企可以唔着片,出街都係著片片穩陣d。八媽,PN有好多同學都未戒片的,不用擔心。

刷牙方面,都算 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我見大哥那間番三小時換一次片, 都叫做ok啦

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-15 17:29 發表
我係擔心學校唔知幾耐先換一次片片,一陣要’up’好耐就慘喇!

侯爵府

大哥好叻可以戒晒日片 ,仲有可以食咁耐夜奶

原帖由 ootolai 於 11-2-15 17:25 發表
咁大哥都算係咁啦喎, 佢八月時已戒左日片了, 但係佢仲未戒到夜奶, 所以條夜片真係有排都唔洗戒lu!

至於刷牙, 都係一樣, 咬住多過刷!!!

...

首頁

尾頁

跳至