家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

專登另外買了一個迷你吸塵機, 一堆壓縮袋.
係見真係壓縮得好勁, 但係, 又唔係真係慳左 d 位 wor.

因為, 壓縮完係又硬又不規則. 壓縮袋又大又厚. 幾包疊埋, 中間好多空隙但又放唔到野.

同一個櫃位, 其實都係放一樣咁多既野.

另外, 又有些不能壓縮, eg. 羽絨褸, 羽絨被.

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實用壓縮袋其中一個好處係防潮

你想慳D位,要壓之前擺好D,壓完就會平D、整齊D。同埋迷你吸塵機可能唔夠勁,壓得唔夠。我用部1900W吸塵機,壓完之後少過未壓前一半。

原帖由 gigimo 於 11-2-16 19:15 發表
係見真係壓縮得好勁, 但係, 又唔係真係慳左 d 位 wor.

因為, 壓縮完係又硬又不規則. 壓縮袋又大又厚. 幾包疊埋, 中間好多空隙但又放唔到野.

同一個櫃位, 其實都係放一樣 ...

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我想知用過壓縮袋D衫 會唔會好皺

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我唔覺得特別皺呀,同一般換季後收埋再攞番出o黎程度差唔多

原帖由 pwsmay 於 11-2-18 10:44 發表
我想知用過壓縮袋D衫 會唔會好皺

大宅

密實嗎?

版主

密實!!! 建議買中間/側上方有個好似扭蓋位o個D款,會壓得"bin" D、唔會咁易因為搬o黎搬去而漏氣。
係Jusco/千色店 10蚊店都有得買

最好到時搵多個人幫手,一個開吸塵機,一個負責勁壓D氣同埋抽"bin"後快快手扭番個蓋

原帖由 monchhi-mama 於 11-2-18 16:08 發表
密實嗎?

象牙宮

原帖由 babyislove 於 11-2-18 17:05 發表
密實!!! 建議買中間/側上方有個好似扭蓋位o個D款,會壓得"bin" D、唔會咁易因為搬o黎搬去而漏氣。係Jusco/千色店 10蚊店都有得買 最好到時搵多個人幫手,一個開吸塵機,一個負責勁壓D氣同埋抽"bin"後快快手扭番 ...

还不是為了慳位!
收納衫最不好用是大 size, 收;放;取要方便, 選呎吋100cm 以下. 正好平放柜里. 我用吸塵器吸氣. 費死再買太多東西. 衫分類成四季, 每一季取一袋出來穿. 冷氣被; 毯; 棉被; 羽絨被. (換季前, 先折被袋洗, 再套新袋入壓縮袋, 待明年用, 可以慳功夫, 用時不用再套了.

大宅

我再拆番開, 摺整齊 d.
另外, 不抽氣抽到盡了, 因抽到盡四角位起哂角, 令整包變到蝦米咁弓起. 唔抽到盡反而成包平平穩穩, 無咁 '牙炸'.

但壓縮袋本身都幾大幾厚, 都係變相浪費左 d 位.

水晶宮

畀面勳章

好用,特別係d羽絨被同羽絨褸,慳好多位。不過有時個真空袋唔靚會‘留‘氣。

象牙宮

原帖由 gigimo 於 11-2-18 23:49 發表
我再拆番開, 摺整齊 d.
另外, 不抽氣抽到盡了, 因抽到盡四角位起哂角, 令整包變到蝦米咁弓起. 唔抽到盡反而成包平平穩穩, 無咁 '牙炸'.

但壓縮袋本身都幾大幾厚, 都係變相浪費左 d 位. ...

首先要对收納的东西进行分类,根据不同功能、不同使用频率大小体积等因素区分不同的收纳方式。

入壓縮袋時, 放的整整齊齊, 密實再吸真空, 不怕 弓起 .
try try la.

大宅

人地話羽絨唔可以用壓縮呀, 會壓壞唔暖 wor.
如果羽絨, 我係咁易抽到無咁 bulky 就算.

原帖由 tanping 於 11-2-19 11:25 發表
好用,特別係d羽絨被同羽絨褸,慳好多位。不過有時個真空袋唔靚會‘留‘氣。

大宅

我覺得好用呀
我都係用十蚊店買嗰D
都keep到好長時間唔會漏氣呀
我用係密實膠袋款的

複式洋房

我都係喺十蚊店買啲十蚊個既壓縮袋用,幾好用,慳返唔少位,而且啲衫亦無變形 (但收入壓縮袋前要摺好啲)。被我都有用壓縮袋,上年既冬天被收到今年用,So far又唔覺張被變形同唔暖 (不過我嗰張唔係羽絨被)

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 333s 於 11-2-19 12:07 發表

首先要对收納的东西进行分类,根据不同功能、不同使用频率和大小体积等因素区分不同的收纳方式。

入壓縮袋時, 放的整整齊齊, 密實再吸真空, 不怕 弓起 .
try try la. ...

YES, 我喺淘寶買左不同SIZE的糾納袋,
分開哂黎收納,
SO FAR我覺得真係幾好用,
防潮之餘仲慳左D位!
執仔之手 與仔偕老

大宅

可以介紹間個淘寶店??

原帖由 叉燒媽 於 11-2-21 02:12 發表

YES, 我喺淘寶買左不同SIZE的糾納袋,
分開哂黎收納,
SO FAR我覺得真係幾好用,
防潮之餘仲慳左D位!

複式洋房

我都買過幾種壓縮袋, 但大多都會漏氣既, 你們是否到吉之島的$10元店買呀? 衣服的多少會否有影響?
原帖由 gigimo 於 11-2-16 19:15 發表

同一個櫃位, 其實都係放一樣 ...

首頁

尾頁

跳至