論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

個賓大學畢業, 讀nursing, 未喺香港打過工, 佢除咗肯做, 唔計較, 放假準時, 冇黑面駁咀之外, 其餘工夫都係得過且過, 抺野 (由其係廚房)要人捉, 有幾日唔check佢就會偷工, 以為我地唔check, 成日唔跟時間表做野, 做錯/做漏, 自己想點做就點做, 以為求其做下我地就收貨, 洗野唔乾淨, 日日執小朋友既野 (返學+課外活動既野)都可以成日每次執少一兩樣, 如果我唔返check就死火(咁不如我自己執?), 做野慢dum波鐘, 諗住做得麼唔駛做咁多, 成日湊/接小朋友時唔記得帶key, 銀包, 遮 ............etc. 唔講了.

做咗半年都仲係以上咁, honey叫我唔好炒, 炒幾多個新請返黎都係咁上下, 或者更差.....仲有1 年半先完約, 我驚我會短幾年命...

水晶宮

aiya................ difficult ar
but for me , i will see 6 months more law

複式洋房

no need fire her la....all maids r same. She's good already, at least she no black face and talk back. U just have to keep reminding her to do things. It's hard to find a perfect one. I was like u in the past, I want to find a perfect one, but the new one now is worst than the old one.

男爵府

玩具勳章

咁你既小朋友幾大呀?可否訓練佢地自己執書包/袋?
我都明白你會好忟,比著我都會,但聽你咁講,佢都可接受,皆因現在工人質素實在.....
你最多未叫佢做過......當你見過在街上、salon化行粧似做chick既,手腳唔乾淨既,週身街數既,你就會睇化些...

男爵府

咁佢對小朋友點?我會睇埋lee樣先...

我個大學海外bun,開頭黎左半年吾夠,都係好似你個咁,不過做野都勤力,但就成日錯.漏.忘,仲試過三次留低大門key係門口,第一二次我都好言相向,到第三次我終頂吾住shout at her !同佢講再犯無得留低,之後年幾都無再犯,而一路話佢錯嘅野佢都會改...咁咪代表佢著緊份工囉!
其實你都可以觀察下添,就會睇得出佢著吾著緊份工...

我工人年幾後,樣樣都OK,就係爭一樣,對細路無heart,睇得出佢吾enjoy揍細路(但佢吾會係你面前扮錫,咁都好),只係當份工,所以仲諗緊繼吾繼約.

同埋,如果細路吾太細,我會train佢自己執書包,好過train工人一萬倍!

你先半年諗完約,言之尚早喎!
原帖由 noproblemom 於 11-2-23 14:28 發表
個賓大學畢業, 讀nursing, 未喺香港打過工, 佢除咗肯做, 唔計較, 放假準時, 冇黑面駁咀之外, 其餘工夫都係得過且過, 抺野 (由其係廚房)要人捉, 有幾日唔check佢就會偷工, 以為我地唔check, 成日唔跟時間表做野, 做錯 ...

侯爵府

[佢肯做, 唔計較, 冇黑面駁咀]已經好好喇,做得吾好咪叫佢做過囉,同佢講咪以為做得慢就吾洗做咁多呀,你做吾晒做吾妥 每日時間表裏面嘅嘢(當然吾太過份啦),咪洗指意有得瞓呀,睇吓佢會吾會快手D。

我記得有一次,有一日早上同工人出街返到屋企都三四點,差吾多五點先抺第一次地(我係要工人每日抺2次地),咁到夜晚洗好晒碗做好晒其他嘢,佢諗住沖涼啦,咁我問佢抺咗地喇咩,佢答5點抺咗啦(佢諗住咁晏先抺 夜晚吾洗再抺),我話一日要抺2次清吾清礎,之後無輪幾夜返到屋企(當然吾會過10點啦),我吾出聲 佢都會抺完地先去沖涼瞓覺。

伯爵府

半年都仲係咁, 仲要未還晒錢.....

還晒錢, 你睇到更加多, 你會更激氣.....

我依家既bun同你果位差唔多, 佢做左就黎一年, 挑食(專食好野), 做野開始求其, 睇住個cam有人睇緊佢(cam郁)就做足procedure. 呢個月好多野做出來試我底線.

我老公同佢坐低傾, 老公轉述工人自覺已經做得好到加零一, 我地既要求係...太多! 仲話如果我地唔滿意佢,大可以炒左佢。

(工人無咁樣同我講,我又唔知老公有無作大。 如果佢同我講(我係簽佢果位),我會要求佢俾resign letter我。)

依家d工人真係......

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 hellomag 於 11-2-23 15:50 發表
[佢肯做, 唔計較, 冇黑面駁咀]已經好好喇,做得吾好咪叫佢做過囉,同佢講咪以為做得慢就吾洗做咁多呀,你做吾晒做吾妥 每日時間表裏面嘅嘢(當然吾太過份啦),咪洗指意有得瞓呀,睇吓佢會吾會快手D。

我記得有一次,有一日早上同 ...

[佢肯做, 唔計較, 冇黑面駁咀]真係已經好好喇. 如果再加上唔虐待小朋友, 唔偷嘢唔浪費嘢, 咁就已經係我嘅dream maid喇....但, 點解咁難揾嘅?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話時話, 我請咁多個賓都係鈡意dum時間, 拖慢啲嘢嚟做, 初初我以為啲工夫真係要用咁多時間, 但經過鈡點, 同而家哩個印姐, 先發覺原來啲工夫可以快好多完成, 仲要啲賓用咁多時間都唔係做得企理喎! 兼且佢哋仲要有投訴, 話工夫多累佢夜收工, 又唔講佢洗廁所時掛住照鏡梳頭扮靚, 我試過幾次入去攞嘢撞見.:;pppp:

複式洋房

你係我, 會唔會忍到完約?

FIRE HER!!! I SUPPORT YOU! FIND AN INDONESIAN. BEFORE I ALSO USE BUN BUN, INDONESIAN HARD WORKING AND WILL FOLLOW YOUR SCHEDULE. MORE LISTENING TO THE BOSS.

禁止訪問

男爵府

我就吾會換住, 再教下先.
我之前個bunbun都做左3年, 一樣吾記得這, 吾記得那, 我個仔去學游水, 都學左9個月喇, 佢都成日吾記得執洗頭水, 一係就吾記得拖鞋, 這個民族的人今本就沒有記憶力的.
我果個煮野吾好食, 又吾乾淨, 有時9時半就訓, 不過佢鐘意我個仔, 同佢玩得好開心, 所以我都算喇.
你果個半年, 係咁上下, 換另一個不一定好的. 而家, 好難請到好bunbun.

別墅

樓主, 我之前果個都係讀nursing嫁,唔話得, 做左3-4個月, 唔知佢係咪叫avxxxxla(唔係好記得點串),出街會spray香水?!

首頁

尾頁

跳至