家庭理財

跳至

首頁
23456...48

尾頁

瑪瑙宮

大力哥,

請問無錢開人仔定期, 係咪開人仔戶口儲蓄先呢?

子爵府

幾個月前我叫人如果自住樓就唔怕買,但e+見d樓價升成交跌,個市有d危。
但我唔同意美國會今年加息。

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 pineapple0983 於 11-3-7 10:46 發表
幾個月前我叫人如果自住樓就唔怕買,但e+見d樓價升成交跌,個市有d危。

我屋企附近呢排多o左d急賣盤, 平7~8%, 唔知係唔係暗示d咩呢!

~~~ LOVE & PEACE ~~~

大宅

大力哥,你好,
我想問下如果供#3988好唔好呢?

大宅

唔好意思,我咩都唔識,想問下供股有冇話一個月最少要供幾錢架?

tks!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 Nancy20090615 於 11-3-7 10:06 發表
大力哥,

請問無錢開人仔定期, 係咪開人仔戶口儲蓄先呢?

國內人民幣戶口,一千幾百都可以做定期!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

但我不番大陸的啊~

原帖由 大力大力 於 11-3-7 20:31 發表

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Allyly 於 11-3-7 11:02 發表

我屋企附近呢排多o左d急賣盤, 平7~8%, 唔知係唔係暗示d咩呢!

邊樹??

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

個時幾歲?

原帖由 大力大力 於 11-3-4 10:41 發表
以之張係佢細個時!

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 大力大力 於 11-3-7 20:31 發表

幾百都可以做定期!!
定幾耐都得架?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

留位

子爵府

好媽媽勳章

thanks reply.
我都係等買平樓收租.

原帖由 大力大力 於 11-3-6 10:33 發表
我都係咁諗, 而家咁貴, 我無資格入市, 但我唔信10年都無得跌下..... <--- 如想入市,請耐心等一下,最遲年尾或明年初一定跌!

我有朋友主力買樓收租, 而家係深水埗落晒釘, 一路搵人供一路等收樓, 都幾和味, 而家都8位數字身家, 一收樓, 倍數上..... <---- 眼見退休是以,樓收租最為穩定!

我都唔係好明100萬case, 50萬買人仔, 50萬就月供股票, 10萬一次, 咁....可以分5次, 咁, 5個月都係高位, 咪要長揸廿年囉.....
月供股票, 唔係話要拉個平均價減低風險, 咁樣....我有啲亂. <------ 我建議係分 5 次,每2個月一次,因為指數現在都叫高位,但萬一真係短期高位,祇要兩三年一定可再上!

另外, 問問....
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

別墅

原帖由 pineapple0983 於 11-3-7 10:46 發表

咁你覺得七月前會加按息嗎?我依家係p plan, 到七月先過罰息...
有銀行依家可offer h+0.7,回贈0.8%, 計埋罰息同律師費, 要出5000, 轉唔轉好呢?

子爵府

原帖由 heihei1998 於 11-3-8 13:32 發表

咁你覺得七月前會加按息嗎?我依家係p plan, 到七月先過罰息...
有銀行依家可offer h+0.7,回贈0.8%, 計埋罰息同律師費, 要出5000, 轉唔轉好呢?

sorry睇漏左.......
我覺得你要計下數,過唔過罰息唔係問題;你另一邊回贈都補番條數啦~
你要做評估,如果將來加息你頂唔頂得順,頂得順佢加幾多。
P plan 唔會平得過 H plan掛?
律師費嗰啲係小錢黎既遮,計惦d大數先........
總之買賣自住樓,貴買貴賣.......用黎投資、投機就另計。

大宅

畀面勳章

唉...太遲睇你哋嗰POST,我依家先發現原來可以用HIBOR嚟減少利息,啱啱打去問恒X,佢話我剩餘款項唔多,多數唔做...太遲tim!

大宅

我有諗過係大6買鋪.
原帖由 Pigbaby 於 11-3-4 23:37 發表
係大陸買樓都有諗過...但怕..個C6係大陸多間屋時多絛囡...咁就....

大宅

我有fd早年係大6買左幾間物業作為投資,近年升左幾倍,於是賣出,利潤在稅務及其他費用七除八扣下,返到來香港得返100%。
如果北上投資要小心不成文的規矩及收費…

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 JChan 於 11-3-7 22:53 發表
個時幾歲?

那時 7 歲!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

有65,000人仔, 我唔知KEEP住普通人民幣戶口放住, 定變HK$ 去買3988...939..收吓息好呢???
另外, 我上中國ICBC網CHECK 3個月定期, 就有4佰幾蚊息, 不過又要轉上轉落有D麻煩...
所以問下究竟投入那兒好囉 !!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 momotam168 於 11-3-19 16:21 發表
有65,000人仔, 我唔知KEEP住普通人民幣戶口放住, 定變HK$ 去買3988...939..收吓息好呢???
另外, 我上中國ICBC網CHECK 3個月定期, 就有4佰幾蚊息, 不過又要轉上轉落有D麻煩...
所以問下究竟投入那兒好囉 !! ...

自已決定!!

買基金真係好傷

首頁
23456...48

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊