烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

魚湯奶白色!

請教大家,魚湯點樣可以奶白色,煮來煮去都有酒樓D咁白!點解?

子爵府

Re: 魚湯奶白色!

你要煎香d魚,然后原獲�煲倒入清水喎∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

大宅

D水凍定熱,多小有冇關係?

子爵府

我落凍水咋,咁越多當然越冇咁白啦,因為材料相對少左,加蕃茄一齊煲,都會變白架∼

[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

複式洋房

我尋日煲木瓜魚,將魚兩面煎好,帶有少少金黃,再沖滾水落去,煲完好奶白呀!

大宅

倒熱水會好d, 因為唔會因為溫度驟降而做唔到效果..

大宅

用咩魚效果會最好?

男爵府

試下煲鯇魚,豆腐,節瓜湯 ^^
[size=x-small]囡囡 出世~重

民房

HELLO,您好!
方法好簡單,我每次煲魚湯,都會選擇大魚骨做湯底.
首先用湯煲煲滾水,待用.
將魚骨清理乾淨,然後煎香(不要煎得太乾).
魚骨煎後用水洗淨油份,
開大火將煲里的水煲滾(水一定要煲到大滾)
水大滾後,就下魚骨,一直用大火煲到魚骨湯為奶白色為此.
煲好了湯,將湯濾出來.
如果您想要再奶白一些,不妨用多一點魚骨煲久一點.
煲出來的魚湯好像牛奶一樣.
有了湯底,要煮甚麼魚湯都可以啦!
當您選擇魚類煮湯時,那些魚也要煎過洗淨油份才煲湯.
如果您的湯底太多,可以將它雪藏,任何時候想煲魚湯都有湯底啦!

謝謝!

願佛陀祝福您

*吉祥如意 TASHI DELEK*
*吉祥如意* *Tashi Delek*

首頁

尾頁

跳至