跳至

首頁

尾頁

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我地係香港, 真係好幸福, 但係內地人受到日本人0既傷害真係唔係咁易原諒, 由其殺人取嬰, 強姦放火, 好多受害人0既家人中記憶尤新, 日本一句道歉都無, 雖則天災無情, 但中國人感受即另一番之味~

子爵府

樓主咁好心,post激勵人心的文章出來
唔該d怨民唔好抽水啦﹗
明明你自己扯去第二度
又話咩因果報應
仲要話人
人地o個d叫比喻,叫以古喻今(無法啦,有時講野,就算好淺,但有d人硬係唔明,就要用比喻架啦﹗)
你o個d叫東拉西扯﹗

而家d人下下用言論自由來defence
呢d topic ,又唔係問你意見
純粹好心分享
好心咪咁多怨氣啦

伯爵府

原帖由 ankle 於 11-3-15 09:09 發表
我地係香港, 真係好幸福, 但係內地人受到日本人0既傷害真係唔係咁易原諒, 由其殺人取嬰, 強姦放火, 好多受害人0既家人中記憶尤新, 日本一句道歉都無, 雖則天災無情, 但中國人感受即另一番之味~ ...

我唔會隨便叫人放低仇恨, 講咩怨怨相報何時了, 因為受傷害的不是我. 正如"余"文瀚的媽, 人地對佢講"都咁多年啦, 仲搵咩仔?" 身為阿媽, 是咩滋味?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講真如果係尼d咁危急架時候,你問我分分鍾我都做唔到咁分享d野俾人,有奶粉我都留俾自己小朋友食左先......
見到佢地咁真係覺得其實佢地好大愛

追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

水晶宮

原帖由 hachaimami 於 11-3-15 09:14 發表
唔該d怨民唔好抽水啦﹗
明明你自己扯去第二度
又話咩因果報應
仲要話人
人地o個d叫比喻,叫以古喻今(無法啦,有時講野,就算好淺,但有d人硬係唔明,就要用比喻架啦﹗)
你o個d叫東拉西扯﹗

而家d ...

agree! 

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

support....world peace!!!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 yk0108 於 11-3-15 01:40 發表
整唔掂個核電廠又唔出聲, 剩係識用埋d愚民政策對國民, 當全世界d人都好似你國家d國民咁盲目信晒政府.

本來我都唔信咩因果報應, 一直不去認錯, 沒勇氣去面對自己闖的禍, 以前係咁(除了不承認南京大屠殺, 係二戰後期 ...

多餘! 大陸咪又係一樣...........

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

D有份殺你祖先果D死都死得八八九九喇, 你地又知佢地分別冇報應咩? 依家係日本果D受難者, 八八九九都唔係你地口中gei殺人犯, 你地憑咩話佢地係"報應"呀?

你地可以唔同情, 但我理解講因果論/報應者, 直頭係話佢地抵死, 依D係叫黑心, 無良知.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

伯爵府

原帖由 emmypun 於 11-3-15 10:57 發表

多餘! 大陸咪又係一樣...........

我"池"些開個post駡埋中國政府! (天下烏雅真是一樣黑!)

唉! 真是好痛心!!幅射擴散, 我擔心日本國民會開始亂........

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 我想生三個 於 11-3-15 09:42 發表
我覺得好多事情不需要矯枉過正,在此論壇根本好少人為此次地震叫好,多數人都只係勾起咗以往不愉快的記憶而已。

如果說不原諒一個曾經傷害過自己的民族都叫冤冤相報,請問我地除咗唔替人痛哭流淚我地報過d乜呢??連講句不同 ...

殺人犯已死,呢個只係佢個仔/孫...

伯爵府

原帖由 emmypun 於 11-3-15 11:05 發表
D有份殺你祖先果D死都死得八八九九喇, 你地又知佢地分別冇報應咩? 依家係日本果D受難者, 八八九九都唔係你地口中gei殺人犯, 你地憑咩話佢地係"報應"呀?

你地可以唔同情, 但我理解講因果論/報應者, 直頭係話佢地 ...

我所講的是事情的因果, 並非什麼報應. 核電廠不是今時今日才有問題, 只是他們政府對事情的態度就是"無, 無咁的事"唔願意去認錯stop了件事, 繼續錯落去.對中國人如此, 對國民如此, 受了幅射自己國民承受返這個苦果. :cry:

唔好好似布殊咁, 非友即敵. 不同情也不代表話你抵死.(不過, 我係同情他們.....只不過呢, 話lee篇係激動人心就有些"肉麻", 因d國民係果刻究竟有多少奶粉, 如果這是唯一, 即以後都無, 佢仲俾唔俾呢? 佢地的行為只代表佢地是好信任他們的政府, 所以我是徹徹底底同情他們)

唔知美國之後會點樣"切割"日本?

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

原帖由 hachaimami 於 11-3-15 09:14 發表
唔該d怨民唔好抽水啦﹗
明明你自己扯去第二度
又話咩因果報應
仲要話人
你o個d叫東拉西扯﹗

而家d ...

唔否認樓主是好心, 但這篇都算是"激勵"的文章?!了解個事實, 就覺得骨"痺".
唔知邊個係怨民, 因我所講的是事實和指責日本政府, 無怨d咩, 同埋唔知咩叫抽水.
一聽到因果報應四個字就觸動全身防衛神經, 無真係了解人哋講咩. 我講多個因果, 日本國民對自己國家歷史的無知, 同樣地對自己政府施行的政策無知,這些是因, 果就現在大家都見到.(無法啦, 有d野係要好仔細解釋得清清楚楚, 但係相信有d人都係唔明!)
我所有的回覆都係根據樓主所講.

而家d人呢好容易就作出人身攻擊或幫人冠名(怨民)
之前個回覆我都唔係覆你又唔係問你意見, 純粹和樓主分享我的看法, 好心就唔好咁九唔搭八.

***天佑地球

男爵府

值得表揚

等待驗證會員

原帖由 ankle 於 11-3-15 09:09 發表
我地係香港, 真係好幸福, 但係內地人受到日本人0既傷害真係唔係咁易原諒, 由其殺人取嬰, 強姦放火, 好多受害人0既家人中記憶尤新, 日本一句道歉都無, 雖則天災無情, 但中國人感受即另一番之味~ ...

當年香港有淪陷, 比日本人侵佔, 所有老一輩香港人都有身同感受

不過我覺得恩怨要分明, 傷害我地既上世紀既日軍, 唔係依家呢一代既國民, 政府不正面道歉又不是全民公投決定, 我亦睇到有唔少國民不認同日政府的做法, 咁你憎恨佢地, 其實佢地都好無辜

如果中國以前做了一些壞事 (中國一樣有戰爭, 殘殺同胞及侵略他國), 就入曬現在的國民既數, 一個國家以前做過既錯事, 要現代全國人民承擔, 你地會覺得公道?

我奶奶都係日軍侵華受害者之一, 但佢都無特別怨恨日本人, 希望你地都可以做得到

等待驗證會員

原帖由 我想生三個 於 11-3-15 11:57 發表

但殺人犯臨死前都唔肯悔改,而且同個孫講亞死者家屬誣衊佢。死者家屬依然氣難下,不過又做唔到d乜,唯有發下up風,但被狠狠批評為不近人情! ...

持有這種心態都唔健康呀, 如果災難發生在這兒, 你們有食物可能會唔分給佢地, 眼白白由得佢地餓死, 咁對方家屬又會仇恨你地, 怨怨相報, 循環不息

成日帶著仇恨, 做人都唔開心

侯爵府

畀面勳章

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Painful 於 11-3-15 01:11 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110314/00176_016.html

該名女網民自稱,地震後與八十多人一同被困仙台一幢大廈的天台,當中只得她和另一人來自中國。被困期間,患有貧血的女網民自覺撐不下去,旁邊手抱嬰兒的日本 ...
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

首頁

尾頁

跳至