嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我知我自私, 但我好怕, 咩都怕!
個個叫我要, 但養既係我呀!
太多野要諗, 咩都out budget~
又怕照顧唔到佢地兩個好好~
由細到大都怕自己會有孖b, 估唔到咁都中....
我而家應該點做?

大宅

順其自然!你睇kelly咁慘你就知失去係幾咁痛苦!
孖胎係一種福氣!到時有咩事你事後孔明仲辛苦呀!

別墅

順其自然吧

大宅

我是有了4個月的孖b媽, 而且我是要做到 ivf (試管)才有 bb. 雖然我自己都沒有估計到會懷有孖b, 而我將來的計劃亦因此而搞亂. 但你要知道他們是兩個生命, 除非你有合理的理由 (如bb有嚴重疾病, 智商有問題等) 才考慮是否不要 bb. 但如果bb是健康的但你都不要他們, 你不覺得這是很慘的事情嗎?

我知你擔心人手及家庭財政是否足夠照顧孖b. 先看看以前的人是如何長大, 問多些朋友他們小時間父母都不是花很多錢去養大他們. 如果你的財政是可以應付孖b 最基本的生活費用, 而且最少有一個人可以全職照顧孖b (如你自己, 父母, 6299 等). 這樣你就不用擔心了. 我看到有些父母為 bb 安排的興趣班的花費要幾千至一萬以上都有, 而且他們還覺得這是必要開支. 其實每個人的成長不是你花費最多就代表他們將來最有成就, 你見有不少富二代都是"敗家仔"就知啦!

總之你現在遇到咩困難同問題都好, 多d上黎 bk 同我地傾下. 你會發覺其實好多人都有相同問題, 但最後都有方法解決!

無論如何, 你要俾d信心自己同 bb. 你一定可以克服困難的!

複式洋房

Sorry! 各位: 我決定唔要! 責任太大, 壓力太大, 我負擔唔到!

男爵府

原帖由 毛毛 於 11-3-22 11:20 發表
Sorry! 各位: 我決定唔要! 責任太大, 壓力太大, 我負擔唔到!

真的不明白你,你預左要,不是已經有晒準備嗎?當上天給你一對孖b,是一對生命,你就說責任太大?壓力太大,這少少的問題也不能解決,那你不如不要再懷孕了,因為小朋友,無論一個都會有很多很多意想不到的問題會發生,你這樣沒勇氣的,將來就算只有一個小朋友,到你遇上問題時,難度你又放棄小朋友給保良局解決嗎?

禁止訪問

複式洋房

樓住, 有無同家人商量過先? 甘大的decision...

大宅

Why give up so early?!

We also have no backup at all-----no 99, no grandparents, no relatives nor sisters to look after 3 kids (including one pair of twins).
We also have to work hard to support the expenses. However, the kids have grown up now and studied in so called famous school as well.
I remembered I was alone when I was lying in the hospital for one month because of TTS (twin-twin transfusion). However, I never thought of giving up the twins because I know the tough time will pass oneday.
As I said, life is never easy and God never promises to give everyone the lucky life. But why
give up so early! Think twice before act!

複式洋房

由禽晚知道開始, 我喊到而家!
我真係好唔想要孖, 由我細個知我有機會遺傳自媽咪有孖開始, 我祈禱話唔要孖! 我都唔明點解神要玩我!

我不但經濟唔許可, 我既心都無預備! 我先生收入唔stable, 我唔想生左佢地出黎先發覺我養唔起, 對我黎講, 生得出, 就要比一定既生活質數佢地, 我係一個有planning既人, 原本plan生一個, 已經計好數, 覺得剛剛好, 而家兩個, 就變左兩個都照顧唔好. 我唔想佢地同我既童年一樣辛苦.
問過醫生, 佢又話因同卵, 唔可以要一個, 唔要一個, 所以我只可以有咁既決定, 其實聽完佢心跳, 又要作一個咁殘忍既決定, 我都好唔開心!

民房

養5難 總有方法既
可以生到1對孖b系 福氣黎

生活質數好 5代表佢一定開心
最緊要系佢生活得開5開心

你試諗下 如果佢o地返中學既話
可以2間掉換咁上- -
系1種5錯既 體驗

del

大宅

God plans everything not us. I also don't plan to have twins especially we've got a son already. However, if God gives us the gift (twins), I'm happy to accept them even we also don't have much backup. If God gives you the gift, he will lead you the way as well. Don't plan too much and scare yourself a lot. Sometimes, we just follow God's will and he'll prepare everything for us. If you don't believe in God, you can also believe in yourself as well. Human will release incredible ability to survive! Don't give up too early and you've got to help yourself!
At last, whatever decision you've made, don't regret!
Good Luck!

珍珠宮

樓主,如果我系你, 我都會喊死,不過系開心到喊。有孖b真系幾生修到。不過,而家你話唔要,我聽到都想喊!

明白你0既擔憂。各人有各人0既問題。雖然唔想你唔要個bb,但如果你決定0左都無辦法,唯有祝福你。不過,記得要三思,千萬不要後悔。天無絕人之路,想清楚吧,姐妹!

大宅

始終喺2個小生命, 真喺要諗清楚呀!

複式洋房

我知道自己係孖胎時超開心, 個種喜悅好難用筆形容, 但如之前你問我生孖胎好嗎? 我會話單一個好啦, 好難養! 但知道左有2個小生命係自己個肚, 個感覺真係超奇妙, 你上得黎問, 我估你都FEEL到過個種開心, 如果唔係仲駛咩問姐, 好明白而家香港地養1個B已經難, 而家仲要養2個, 係會失晒預算的, BUT真係貴有貴養, 平有平養姐, 我都係抱E個心態, 唔駛比最好的野佢, 盡力教好佢已可以, 便問心無愧, 如你連試都唔試便放棄, 你會後悔架.

大宅

既然你有咁大機會有孖胎,咁你當初唔應該懷孕,連懷一個單b機會,都唔應該,搞到宜家咁架局面,害左二位小朋友.懷有孖胎係上天俾架福份,仲要在整個懷孕期可以順順利利出世,才叫做成功,有幾多人陀到5-6個月,才發現冇左孖胎,吾係你想生,就可以生到架.你係成年人,凡事都要三思而後行,人在做,天在看.小朋友平有平養,貴有貴養,唔可以樣樣跟人比較,食得飽,著得曖,就可以.
既然你今次放棄,我勸你以後量力而為!!!

大宅

樓主,
不如咁丫,
我好認真咁建議你,
如果你真係認為湊2個唔可能既話,
不如你比一個我,
我當係我自己仔女咁湊

我已經同我老公商量左

我地真係唔忍心見倒2個小生命白白咁無左...
仲要係無任何合理原因之下

你ok的話,
pm我再詳談

i mean it!!

+別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿+

大宅

樓主你話自己係一個有 planning 既人, 但你明知有孖b家族遺傳, 你都只係祈禱唔好要孖而冇好實際咁去諗你一懷孕就有機會有孖b. 我想樓主你既心態可能係博一博. 明知有風險, 但你依然用小生命去博, 這樣已經是第一個錯誤的決定.

此外, bb 在懷孕過程中都可能出現問題. 就算幸運地冇事出生都可能出世後才發現bb有問題. 你是否會因為 bb 有問題超出你原有的 plan 就放棄不要 bb?

樓主你所謂 "愛" bb 只係用自己既角度去衡量, 用你自己認為最好既方法去對 bb 好. 你說唔想佢地同我既童年一樣辛苦, 請你問下媽媽以前d女人生幾多個小朋友, 是否多所有多兄弟姊妹既人都唔快樂? 請問你的兄弟姊妹性格同價值觀是否跟你一樣? 為何你一開始就想到最負面, 想到將來孖B一定不快樂?

我知樓主你現在一定好唔開心. 但如果你不認真去思考所有問題及解決方案. 下一次如果不幸地又是孖B, 你都可能會用同一個方法解決. 樓主既然自認是有 planning 的人. 請在作決定前先好好去想清楚. 你由昨晚知道後今日已經可以決定唔要 bb, 可以看得出樓主你可能係以下兩種人 (1) 冇心思熟慮就 plan 野名作決定既人; (2) 根本唔愛惜生命既人.

如果樓主仍然堅持唔要 bb, 請樓主不要再考慮要 bb 以免下一個生命再受傷害, 因為世事冇人可以完全預測到.

大宅

完全同意你架講法!!!
原帖由 snoopy333 於 11-3-22 16:09 發表
樓主你話自己係一個有 planning 既人, 但你明知有孖b家族遺傳, 你都只係祈禱唔好要孖而冇好實際咁去諗你一懷孕就有機會有孖b. 我想樓主你既心態可能係博一博. 明知有風險, 但你依然用小生命去博, 這樣已經是第一個錯 ...

大宅

都唔知講咩好..
幾多人想要BB而無得生....而你咁幸運一次有2個..但又決定唔要..

首頁

尾頁

跳至