樓市動向

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

問題已解決

大宅

我現在就是心大細,買唔買好,定係睇多幾個月,反正租約又未到期,業主d价都硬硬地!

伯爵府

租樓真係好貴呀! 傻架! 我都幫人供緊樓! 佢扣番都仲有錢入袋架! 哈哈!
呢個時間真係唔知買唔買好!

別墅

現在應未係入市的時候,因為地震和銀行加H按息率的影響才開始浮現,加上四月開始推行按揭信貸正面資料庫,或多或少會對買多過一層樓的投資者再上會有點限制,故此買家漸以純用家主導,D業主口價應該無咁硬;而且觀乎近期成交真係少左,開始有個別二手業主減價,此風會開始增強,如果發展商賣一手樓有見政府大手增加未來供應而略為回軟,便連帶二手價亦應會再調低一些.

而大陸不斷加息和準備金,大陸資金亦會少左,連帶美國嗰邊就算今年不加息,亦應該會放風明年加息以抗通脹,故此看來樓價一定平過現在水平.

我們作為用家,到時才出手會安全和合理一D.

以上只屬個人一點愚見,希望成真,但世事難料,只有自求多福.也希望大家最終能置業安居,不用捱超級貴樓 ......

子爵府

Deleted post

民房

我唔係好明><甘姐係幾時買會好d牙...
同佢係未真係會跌返傢...e+d租樓同樓價
真係貴到得人驚

大宅

我現在真係唔上唔落,我係租客,但又係業主,人地交租比我,我又交租比人;仲有半年死約,依家買左間屋又有排空置;講入息,我入供得起,首期又比到,但又係怕死,買完d衰嘢才浮出來......,樣樣都係两頭唔到岸

公爵府

其實我覺得自住的話,就應該要襯這個唔明朗去入市,因為我認為低息環境會因為日本既問題,再一次拖長。因為日本經濟重創,佢地一定會加印銀紙去應付,即係佢地會有好大機會引發通脹。加上日本係除中國之外,最大既美國國債既大買家,日本唔掂美國既經濟都唔方好得去邊,美國加息既時間會再拖一拖。通脹會引發資產價格向上。所以產價係應該會向上!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

因此,如果真係有需要買樓自住而又有能力既朋友,我覺得應該襯唔明朗既時候入市,當消息消化得7788,機會就會走咗。
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

別墅

唉 我都係度等緊入市時機, 我地D小市民成日要俾D地產商玩弄, 其實佢地怕唔怕報應架呢? 佢地係咁"台"高D地價, 怕唔怕有一日會死無葬身之地呢? 唉, 一時感觸...

大宅

佢地當然唔怕有報應,就好似街市'呃稱',八兩話十兩,佢地都唔怕有報應嫁!

大宅

tangotango 發表於 11-3-25 16:52
現在應未係入市的時候,因為地震和銀行加H按息率的影響才開始浮現,加上四月開始推行按揭信貸正面資料庫,或多 ...

我覺得按揭信貸正面資料庫會對一班舊有的投資者影響最大, 除非諗住FULL PAY 啦, 否則都驚上唔到會架. 這會小了一部份購買力. 但同時間, 呢D投資者因再入新貨, 怕新做按揭會有問題, 所以又唔敢隨便換貨, 會令市場放盤減小.

反而我覺得加新做按揭息率 (H PLAN), 只會令一班HOLD住 平H + % 的業主更加惜售. 亦會令市場放盤減小.

黎緊一段時間, 我估交投應會更淡靜, 幫樓市降降溫.

大宅

我都係度等緊入市時機 ... 可唔可以唔好甘貴 ^^

大宅

環保接龍勳章 陪月勳章

你地個個都話等緊入市, 個市真係跌都有好多人(起碼有以上咁多位, 我估仲有好多人都有同一心態) 等住買, 想大跌都好難!

侯爵府

我都係同時係業主, 又係租客, 而家又係好煩, 唔知點好, 我已經由一個大淡友變成大好友..... 我甚至覺得無野可以令到香港樓市降溫.

禁止訪問

侯爵府

回覆 hheidihoo 的帖子

今日有agent 打黎, 我同佢講, 我想等多等 (反正我唔急), 佢冷笑一聲, 話, 我驚你越等越貴咋 !!

我問佢有幾多盤睇得, 佢話 2-3 個 .... 咁打黎做乜者.....

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我都係過來人.....07年開始想買樓, 當時覺得貴同埋成日諗住會跌, 所以就租樓住, 直至上年終於買咗, 當時我都覺得自己摸頂, 但同老公商量過, 供仲平過租, 同埋真係很想擁有自己嘅地方, 始終租樓都有好多限制, 個單位又好鍾意, 所以就買咗啦 (我依家層樓已經升咗25%, 不過我都冇乜感覺, 自己住都冇諗住買). 間屋所有嘢都可以跟自己意思去整, 好有"家"嘅感覺. 我覺得如果係有需要同埋自己afford得到, 就買囉, 始終住都係必須品, 冇話抵唔抵, 除非你係買嚟投資啦. 有時候樓市跌果時你又未必敢買, 好似08年9月雷曼爆, 跟住一路到09年公司係敢layoff, 你敢唔敢買? 同埋上車買D平D嘅樓, 一來又供得舒服, 二來真係跌都冇咁傷. 另外一定要做好資料搜集, 好熟識想買嘅屋苑所有單位嘅layout, direction, 樓價, 撰擇優質單位 (通常呢D單位都冇可能用好抵嘅價錢買到), 唔好信D地產, 咁你只有買貴唔會買錯, 優質單位抗跌能力強D, 我依家行過屋企附近D地產, 好多都係劣質單位放盤, 所以要小心選擇, 另外我唔買全新樓, 一來冇reference price, 二來依家D新樓超級發水, 我寧願買D舊少少嘅樓.

侯爵府

2024年龍年勳章

樓價同租金都係咁貴, 買唔到樓又要俾貴租, 真係....
可以點做....

首頁

尾頁

跳至