論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我可以點做呢?佢同老公有兩個仔女,但係唻左hk做野佢老公就有左第2個仲有左就唻生得,佢岩岩唻情緒都唔太穩定,後來都接受左現實,點知佢老公2月過左唻hk又行埋,而家仲話我聽有左....我問佢想點,(我自己都就唻生,5月預產加屋企已經有兩個,大哥兩歲半,二哥一歲2個月)佢話因為佢老公果邊已經冇得救,唔想生出唻,想繼續係hk打工,除非冇得揀我要炒佢,佢就要返菲,有冇mama有經驗呀?我真係r爆頭...好老實講,自己都有3個小朋友,當然唔想佢唔要,但係選擇權係佢自己度,我叫佢諗清楚先,咁如果萬一佢就係決定唔要,可以係邊度做呢?c家要成萬.....我諗佢都俾唔起啦...唉,我真黑仔

珍珠宮

畀面勳章

做手術既錢都要僱主俾既? 萬一佢屈你逼佢落仔咪好麻煩。

複式洋房

冇陰公﹐催毀小小的生命
你有冇問過佢想係邊度做呀﹐費用當然佢自己搞掂啦

大宅

真係進退兩難!
佢有無正式比醫生紙?
不過唔好幫佢做決定,點樣都好麻煩
三思一

:-D :-?

珍珠宮

唔好比錢佢落,犯殺業,如果可以,補錢炒佢,以後各不相干好過!

禁止訪問

醒目開學勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 room2102 於 11-3-27 12:45 發表
帶佢返agent度囉 佢地好多辦法架

我唔敢信agent, 因佢地會話比工人知我地唔炒得佢, 叫佢安心生個baby來, 係我地屋企唔叫得佢做野. 生咗攞去母親的抉擇, 就拍吓law yau攪掂.

伯爵府

It's only my advice...
1. I shouldn't think she should have an abortion. After all, it's a lilttle life.
2. Tell her you can keep her until she gives birth to the baby but the baby can't stay in your house.
3. You can tell her you can find a erplacement and give her all she entitles to (matunity leave, annual leave, tickets....etc) and she can resign.
4. Of course, you don't have muxh choice now, it's hers.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係呀,個人亦唔會留呢D工人繼續做落去...
原帖由 room2102 於 11-3-27 12:45 發表
帶佢返agent度囉 佢地好多辦法架

大宅

樓主,你一定唔可以協助佢落,連介紹都唔好, 第日有事發生時佢會告你, 話你引導佢落你,到時你就變左殺人凶手,到時你會好大獲架.同佢傾叫佢返印尼生, 賠一個月錢俾佢都冇計

別墅

agree with this option. if she really wants to continue her job in HK, she may do abortion (her own responsibility, then she will come back after everything is fixed. Meanwhile, you can apply a new one for just in case (yap, maybe you will lose another few thousand agency fee).

原帖由 cocoyee 於 11-3-27 22:17 發表
樓主,你一定唔可以協助佢落,連介紹都唔好, 第日有事發生時佢會告你, 話你引導佢落你,到時你就變左殺人凶手,到時你會好大獲架.同佢傾叫佢返印尼生, 賠一個月錢俾佢都冇計 ...

大宅

你個菲傭肯定係出面同人搞大咗個肚, 今次唔好彩有咗, 我諗你唔好比咩意見佢, 如果佢有咩事你仲大鑊, 你睇吓佢願唔願意自己辭職, 如果唔得你都要等佢生埋先可以炒佢.........仲有呢個工人唔要得, 到佢生咗千其唔好留佢, 唔係佢下次又有第二次..........

大宅

你個菲傭肯定係出面同人搞大咗個肚, 今次唔好彩有咗, 我諗你唔好比咩意見佢, 如果佢有咩事你仲大鑊, 你睇吓佢願唔願意自己辭職, 如果唔得你都要等佢生埋先可以炒佢.........仲有呢個工人唔要得, 到佢生咗千其唔好留佢, 唔係佢下次又有第二次..........

伯爵府

工人俾左醫生紙你未? 如未, 即炒!

有醫生紙, 就傾下可唔可以賠錢俾佢返鄉下.

千祈唔同幫佢安排/預支手術費.

大宅

回覆 mylulu007 的帖子

未有醫生紙, 只係口頭講, 可以即炒嗎????

大宅

千祈唔好幫佢做任何決定呀, 如你提議佢唔要, 係罪孽來架, 千祈千祈唔好呀

水晶宮

我一定唔會鼓勵佢落仔,
但最終決定係佢度.
我會視乎佢既表現及依據勞工法例而決定是否留人或炒人.

大宅

唉....我叫佢自己返菲搞掂,之後先返唻做咯,佢唔肯,咁而家佢話自己出去搞掂WOR,咁我話我咩都唔知,你自己諗清楚....根本上我個角色非常被動,又唔到我話事.....

大宅

請帶她到家計會, 第一可讓他作身體驗查, 第二, 她可以向護士商討她的家庭情況; 當然, "這是"她的決定.

大宅

進退兩難

首頁

尾頁

跳至