跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我BB岩岩出世係飲人奶加奶粉,日日都有兩三次大便,到左3月開始,就全奶粉,大便都係每日一次,點知上星期開始,BB唔係日日有大便,試過第3日都無大便,咪急急帶BB去睇醫生囉,醫生又按摩BB個肚,之後又用手一開一合BB個PAT PAT 窿,再用手指係BB個PAT PAT窿輕輕按摩,BB即時痾大便....

睇完醫生第二日,BB又無大便,再第二日,我同老公合力學醫生教的方法幫BB去大便,可惜BB都唔痾,仲係度喊....如是者....我地日日試...BB都係唔痾...今日第4日啦....又唔痾...仲因為去唔到大便所以影響食慾...再一次睇醫生....又要醫生幫BB去大便....今次搞左好耐....BB終於都痾左....

我都唔知點解BB唔肯自己痾屎.....

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

咪玩啦..佢唔似係唔肯自己痾呀...係咪硬得制..佢痾得辛苦..所以先痾唔到? 咁手勢GE野..可能你地同醫生手勢唔同..你引唔到咋? 要D屎軟D...真係要請教下其他 MAMA喇..因為我個B係食人奶..我唔知奶粉B係點

大宅

畀面勳章

回覆 戲如人生 的帖子

我同老公試過用醫生的方法,係幫到BB痾大便....但係成功一次之後....就唔得啦...

今日奶奶話醫生都要整左好耐,BB先痾到大便....

好彩醫生話BBD大便唔算硬,似牙膏....希望亞仔之後乖啦....

肯自己痾大便....咁就好啦....

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

咁即係...有可能次次D便便都唔同硬度....咁所以你得成功過一次LAW
...咁可能隻奶粉唔岩你BB呀...無理由咁便秘落去嘛

大宅

我係醫院, 姑娘教用棉手棒, + 少少bb油係棉花棒到, 係個"lon"到輕輕幾下就會引到佢柯ga la
我未試過, 你可以試試.
如果出黎d 屎屎唔係牙膏咁樣, 奶粉就可能要轉

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

聽講全奶粉B餐與餐之間要飲下水. BB大少少仲可以用炒米水沖奶之類...

侯爵府

sl222 發表於 11-3-29 09:47
聽講全奶粉B餐與餐之間要飲下水. BB大少少仲可以用炒米水沖奶之類...

炒米水咪好熱氣?
咁飲奶粉已經夠熱氣喎
咪即係火上加油?
定係想以毒供毒呀?

大宅

畀面勳章

我估你bb係便秘啦,飲唔夠水
你係咪食a+ or 惠x 架?聽講依兩隻奶粉難有便便

我阿b因為嘔奶問題,轉左食安x兒,又係攪到無便便,仲疴到出血,嚇到我死
後來要溝美素x兒一齊食先好d
如果bb一兩日無大便就一定要攪啦,d便便留o係條腸只會越來越硬,增加出黎既難度

你bb平時去大便有無乜野特別徵狀架?即係面都紅晒,la埋口面用力push o個d呢?你留意下,我通常當bb有依d徵狀既時候,就"豆"下佢囉,等佢依疴d,如果豆完都唔出,就要o係下次bb想去既時候幫佢按出黎

子爵府

戲如人生 發表於 11-3-29 13:06
炒米水咪好熱氣?
咁飲奶粉已經夠熱氣喎
咪即係火上加油?

乜唔係炒過既米可以去濕咩? 我唔知熱氣呀
我唔肯定D米係咪要炒過...要問下人先...

侯爵府

sl222 發表於 11-3-29 14:48
乜唔係炒過既米可以去濕咩? 我唔知熱氣呀
我唔肯定D米係咪要炒過...要問下人先...
...

我只記得可以去胃氣咋
之前坐月話要飲炒米茶
係因為胃氣多...
又話咩個人寒..唔怕熱氣喎
所以飲多D都唔驚咁講

大宅

好似唔洗炒wow, 拎d 米去煲only~我都唔太清楚

大宅

畀面勳章

回覆 戲如人生 的帖子

唔係呀,佢D大便一樣係牙膏狀....無特別硬或軟....

醫生話呢隻係好易有便便的奶粉....而且BB一出世...佢已經飲呢隻奶粉加人奶....

果時都無問題....係唔知點解上星期開始就無大便...

好彩琴日比醫生通完之後...今日佢自己肯痾啦....

戲如人生  佢嬲你唔俾人奶佢..佢抗議呀XDDDDD  發表於 11-3-29 23:29

大宅

畀面勳章

回覆 bebedidi 的帖子

醫生都係教類似的方法....

我BB的大便係牙膏狀....醫生都話唔硬....同埋呢隻奶粉接近母乳....唔難消化...

大宅

畀面勳章

回覆 kangaroomama 的帖子

我BB飲思敏兒架....明明之前都好好...日日有大便....上星期開始唔係日日有...甚至3,4日都唔肯痾....我先擔心...怕BB腸仔有事....

男爵府

回覆 愛麗斯傳說 的帖子

你bb係咪飲wythe呀?

大宅

畀面勳章

之前我99返左大陸,搞到無人湊BB,好彩我姑姐肯幫我湊住,我覺得我姑姐湊得好過我99,BB係姑姐屋企又食得又訓得....而家返左屋企就差左.....

我無怪我99,始終佢幫我湊BB已經好辛苦,或者我BB同我姑姐有緣,所以係姑姐屋企會食得好訓得好.

kangaroomama  我覺得個個bb都唔同,你好運個b就好湊囉,唔好運咪唔好湊囉!
愛麗斯傳說,relax啦!咁bb依家都無乜野姐,bb便秘or無大便其實好普通,你都做得好好架啦!  發表於 11-3-30 08:53
戲如人生  好彩你識兜...否則實俾人鬧你XDDDDD
其實我自己湊就唔覺咩辛苦...
係無乜私人時間LAW @@"  發表於 11-3-29 23:30

子爵府

其實我阿B都係(半人奶B囝, 食Friso之後轉左日本雪印); 之前一路一日最少一次大便, 都幾好既; 最近就2-3日先一次勁大篤, 山洪爆發咁'own'住佢下身!!! 便便一D都唔硬, 好似岩漿咁...而家都觀察緊咩事, 未睇e生, 99都諗緊好唔好比米水佢飲喎...

首頁

尾頁

跳至