興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買 Nikon D700 for hubby. We usually 影小朋友及花草。應配什麼鏡呢?

最近好似勁加價﹐ 請問去那間舖買﹐ 價錢比較相宜及放心呢?旺角樓上 CAM2 OK 嗎?
熙熙&樂樂媽咪

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Nikon 24-70 f2.8 or 24-120 f4.0 VR

複式洋房

Budget? D700 已經去左 $16-17k, 影小朋友同花草基本上要求不太相同, 但 24-70 都有一定的 macro 功能, 影下花花草草食物等都很不錯, 只是好貴, 我諗要 $14k。當然, 你可選擇 24-120 f/4, 都要 9k 多D, 但我個人當然建議 24-70。

大宅

影小朋友走動﹐ e.g. Playing football in 球場﹐ 我老公比較鍾意拉長鏡。以上介紹的 24-70 f2.8 可以嗎?Or better to look for another lens?

vanillacoke  不如叫你老公自己睇下啦  發表於 11-4-7 16:57

熙熙&樂樂媽咪

子爵府

好媽媽勳章

咁要LB6 喇
老公鍾唔鍾意定焦?d700用定焦好開心嫁 

複式洋房

回覆 HP 的帖子

你個仔已經 9 歲幾....影踢波....70-200 VR2 ($18k+) or 80-200 ($7k+) + D700 係球場上應該冇咩作為, 因為 focal length 太短了, 如配合 DX (D7000) 機會好一點, 因為 x1.5。

子爵府

好媽媽勳章

加1.4 X or 2X 都ok 既
多個choice, simar 兄好似加2X打雀都仲ok
我有1.4x 影運動會都ok

版主

copo 發表於 11-3-31 18:20
回覆 HP 的帖子

你個仔已經 9 歲幾....影踢波....70-200 VR2 ($18k+) or 80-200 ($7k+) + D700 係球場上應 ...

係呀, 用左 full frame 機, 70-200mm 真係唔多夠, 一定要加 1.4x / 2x

不過, D700 的好處又真係幾吸引, 高 iso 時少noise;

而家新出的 D7000 都好好

呢張係 D700 + 小黑六 + 2X 影, 追焦比上一代 70-200 f2.8 VR I 好, 勝在加左 2X, 成象都唔會下降好多 :

呢張就係用 D7000 + 小黑六影 , 追焦都幾好 :

版主

別墅

But D700 has been sold for over 2 years, how about you wait for longer for a new model to come.

男爵府

回覆 HP 的帖子

如果要求唔高可以考慮原廠 70-300,
質素無 70-200 咁好, 不過勝在方便, 輕身o的 ( 250-300 段會較弱 ).
如果常用遠攝影仔仔, 同時又想影埋影花花草草, 可以考慮 300/4.
1 ) 24-120 + 300/4
2 ) 24-120 + 70-200 w/1.4X + 微距鏡
3 ) 24-120 + 70-300 + 微距鏡
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

嘩﹐ 都有不少選擇﹗ Yes, D700 seem old model. 但宜家日本的情況﹐ Nikon 會出新款嗎?
熙熙&樂樂媽咪

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

版主

QQilky 發表於 11-4-12 11:19
CHLOEPAPA, 想請教一下, 我之前玩D450
想換機...你覺得D700好D 定係D7000好D呀??
同埋配乜鏡比較經濟實用 ...

如果budget許可, D700 會好d, 始終full frame 機, 在高iso 下的noise 少, 機身性能都好好

我都有用 D7000, 又真係唔錯, 相比下, 而家機價要九千幾, 唔係太抵 (八千幾就合理D)
追焦, D7000 都好快
如果要影遠野, 真係 D7000 比 D700 好d, 200mm 鏡頭, 用在D700 上真係有D 唔夠長

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

不如諗下nikon既28-300,用係d7000仲變成450超長焦鏡,運動會應該ok

子爵府

好媽媽勳章

28-300我有,對焦慢,唔好影運動會喇。。。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

宜家 D700 你想買都未必搵到啦, 搵到都一定唔平。
今日幫人係旺角係咁2問下, 間間都答無貨好耐......
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

KnN 發表於 11-4-16 13:49
28-300我有,對焦慢,唔好影運動會喇。。。

我用係d700同d7000都唔係甘覺會慢好多(相比大三元),反而覺得影遠可以,影近野唔使過隔離台,叫做遠近羅個平衝,比你小黑六加20e影遠野好好,影近野米一係換鏡,一係行後好遠先對到焦.

子爵府

好媽媽勳章

java0322 發表於 11-4-20 09:30
我用係d700同d7000都唔係甘覺會慢好多(相比大三元),反而覺得影遠可以,影近野唔使過隔離台,叫做遠近羅個平 ...

我用完全feel 到佢慢,而家基本上旅行會帶,其餘時間唔用。幫學校影運動會我帶2個body,一長一短.
要我影28300唔係影唔到,不過唔係我交貨standard .

首頁

尾頁

跳至
熱門主題