婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

99只生左兩個仔, c6係細仔, 當然我好明白人既心總係偏既, 但點解99你可以乜野都只顧住c6個大佬???!!!! 兩個都係你親生, 你大細超到盲眼既都知, 洗唔洗咁???? 我真係唔明c6有乜野得罪你, 你要咁對佢, 你直情係憎佢!!!! 你咁對我老公, 我只會憎你, 亦唔會尊重你!!!!

美亞  你不用激氣.你應該開心就真.事關99老左咪比C6大哥照顧LO.你可省心省力.安享太平日子~  發表於 11-4-6 16:00

大宅

我99都係, 大細超, 但對我無影響, 因為而家好小見, 我勁happy~

三順  我do係,所以有安樂日子過  發表於 11-4-7 14:29
pomanlife  me 2  發表於 11-4-6 17:22

大宅

美亞, 我都好想唔洗理99, 不過c6一定會照顧佢, 無論佢阿媽點對佢都好...... 99成日亂洗錢, 同c6大佬老婆齊齊去旅行(一年至少兩次出國, c6大佬唔會出阿媽份錢), 成日要係friend面前扮豪攞威..... 同c6結婚就係因為請左八圍呢Dfriend, 每圍蝕左5000......

禁止發言

伯爵府

不如你咁諗, 你老公咁顧家係因為有個咁衰既老母.
所以.......你俾個 :;pppp: 佢囉.

大宅

回覆 美亞 的帖子

c6搵得多錢過佢大佬, 佢大佬3500全包宴 -- 兩公婆住係6299隔離, 間屋62買左唔洗交租, 唔洗比水電煤, 因為99比埋!!連收費電視都返去6299屋企睇! 仲包食飯!!!! 我c6比5000佢阿媽, 佢阿媽仲話唔夠!!!!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

reatrice 發表於 11-4-6 16:26
美亞, 我都好想唔洗理99, 不過c6一定會照顧佢, 無論佢阿媽點對佢都好...... 99成日亂洗錢, 同c6大佬老婆齊 ...

c6同99去旅行, c6唔洗出埋佢大老嗰份錢個話???????

同c6結婚就係因為請左八圍呢Dfriend, 每圍蝕左5000......』

呢d係你99既fd定係大伯嗰d fd???

如果係你地俾自己錢擺酒, 應該有共識請d乜人,
同埋控制budget, 自己也要承擔責任.
唔係蝕左先至黎埋怨人個喎.

大宅

回覆 pomanlife 的帖子

0個班全部係99的朋友
擺酒係佢阿媽話要擺, 一早話要八圍
相反我父母就叫我地唔好擺咁多, 因為明知擺一圍蝕一圍, 留番D錢買樓好過, 佢地連女家親戚得3圍半!!
無錯當初揀得呢條路我預左硬食, 唔係怨99, 只係由呢點已經睇到佢無為我地諗過!!!

大宅

reatrice 發表於 11-4-6 15:48
99只生左兩個仔, c6係細仔, 當然我好明白人既心總係偏既, 但點解99你可以乜野都只顧住c6個大佬???!!!! 兩個 ...

我個99都係好賤, 有日我同佢開拖, 我話你地咩都唔做, 咩到要我c6做, 知後佢就話, 我係呀, 係偏心個細佬, 係唔想佢幫手做家務, 但係成32歲人咩都唔做都好似係岩咁, 2家99為左我既說話, 話佢地咩都唔做, 呢兩日霸晒所有野黎做, 癲晒咁, 反野, 佢仲要係我面前話, 生仔都要講緣, 佢係同細佬有緣架啦, 我係偏心呀, 同個大係冇咩緣架啦, 我聽完覺得好賤, 就算點偏都唔應該咁講, 做人老母做到咁真係等天收, 真係睇下個天幾時收佢, 未見過d 99把口賤到咁..

小mama  你99正......xx!!!  發表於 11-4-8 19:08

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

reatrice 發表於 11-4-6 17:37
回覆 pomanlife 的帖子

0個班全部係99的朋友

咁你地要自己爭取返泥架!!!!!

你99 d fd 唔會少得過我99 d同鄉, 同宗嗰d人, 一黎就十幾圍, 99講明佢地鄉下俗例係請人飲喜酒係唔洗做人情, 如果人地拎人情黎, 都要退返俾人.

所以我地講明一個都唔請. 呢d始終係我地自己既錢, 唔係辛辛苦苦草幾年, 俾佢一晚威晒佢.

btw, 你嗰度蝕5k一圍, 8圍都係4萬, 我99都係偏幫大仔, 相信幫一定都唔止呢個數.

你99唔算偏心呀喇!!!!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

令我諗起生第二個為乜呢....純粹利用...poor..
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我同你case差唔多,99又係偏心到出哂面,不過係偏心細仔(我c6係大仔)!要駛錢,有嘢要做就識搵c6!明明個細仔喺屋企,都專登打俾個已經搬走咗嘅大仔返去同佢整冷氣!屋企有咩要整,要買就記得個大仔,喺人面前就踩到個大仔好無用,個細仔最叻仔咁!依家無咩必要c6都唔想再理佢,係礙於嗰個係自己阿媽,完全唔理佢又好似好不孝咁,c6對住佢都好辛苦

大宅

畀面勳章 陪月勳章

我同你個case一樣架, 我99生咗2個仔, 我老公係細仔, 佢阿ma就勁偏心佢阿哥, 咩都係佢大仔好曬, 我老公就係最差嘅:;pppp:都唔知佢阿ma個腦諗咩架, 如果我老公係唔緊佢嘅一早搬走咗啦, 洗鬼要同你住睇你d面色睇你d大細超咩??? 兩個都係佢親生唔知點解可以大細超囉....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

仔女孝順唔怕多,心入面你錫邊個真係唔講無人知,老人家好鍾意係親戚面前講仔女/新抱是非,我成日都覺得呢D人真係好無腦架,你同人講人地都幫唔到你反而比左個茶餘飯後既話題人tin,仲有唔係個個都咁口密架麻,一個唔該傳返去比D仔女/新抱聽就死得啦,依家行得走得當然唔覺有問題啦,未到最後果一刻都係未知知數,我身邊朋友及自己都有好多咁既例子,父母年老唔郁得照顧佢地既反而係平時唔起眼唔愛鍚既仔女/新抱。

伯爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我隻99都係架, 出街食飯如果個大仔比錢先, 就即刻開聲叫c6比番, 都未知幾錢食飯, 已經叫喇, 荒死唔比咁, 但如果c6比左先, 所有人就拍下pat pat走人, 又唔見叫個大仔比番wor, 大仔d錢就係錢呀:;pppp:討厭

美亞  如果系我就一定大叫(眾人)比錢先走,睇佢地有咩反應。  發表於 11-4-7 22:37

侯爵府

甘妳地有無諗過點解個啊媽會偏心?
其實真系好難講,有比較先有高低,你點知你C6細個系點,會唔會好百厭,但大佬就好听話,又或者大佬讀書叻d.
我相信有果必有因.你想要個啊媽中意你,你都要達到佢既要求先得咖.
記住,系你99既要求,唔系你既要求!

大宅

回覆 岚月亮 的帖子

其實我都同意。就以我自己為例,現在,表面上我孝順mami 多過弟弟孝順mami,試過mami 問弟弟要$100 過年,弟弟都唔俾。
mami 錫弟弟多過錫我。點解?因為弟弟是mami 一手湊大,我是外婆湊大。小時候,弟弟很痴身,會撒嬌,人又聰明,很活潑,氹到mami 勁開心。相反,我就只會痴實外婆。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

KoyeBaby 發表於 11-4-7 12:21
我同你case差唔多,99又係偏心到出哂面,不過係偏心細仔(我c6係大仔)!要駛錢,有嘢要做就識搵c6!明明個細仔喺 ...

我奶奶咪一樣, 偏心大女&細仔(我c6係中間), 3個都係佢一手湊大, 我唔明點解佢可以咁偏心, 肯幫我叔仔個老婆&大女坐月, 就係唔幫我 (我哋係6299同住, 其餘2個已經搬咗出去), 坐月只係過咗2個星期, 我已經要濕水幫我個bb沖涼 & 烚奶樽, 我都算, 因為我唔係佢個女, 所以我無計較, 而且之後我請到個印印姐姐幫我, 呢個印印姐姐真係好好, 佢好幫到我手, 但係我 62 就唔放心, 因為佢聽過好多 '負面新聞", 就叫佢老婆(即係我99) 幫手湊 bb (雖然我哋同住, 但係我99日日都出街玩), 點知我 62 就比我 99 鬧返轉頭...............好老實, 我請到個好姐姐, 我已經唔介意我99幫唔幫我湊 bb......期間, 我不斷都聽到99同佢d 朋友都話我個工人好好, 好純品, 又勤力, 對bb又有愛心, 只係我無理, 點知個印印姐姐做咗年半時, 我聽到我99喺我同佢班fd面前話我個工人約滿之後, 會去 "叔叔" or "姑媽" 度做, 當時我好愕然, 我都無話唔同姐姐續約, 點解佢要咁講, 跟住我問姐姐發生咩事, 原來我99喺我個仔9個月時, 已經私下同我工人講, 叫佢唔好同我續約, 之後去 "叔叔" or "姑媽" 度做, 當時我真係好嬲, 好嬲, 我已經唔洗你幫手湊, 你做咩要 "撬" 我個工人走, 當時我叔仔對仔女已經分別 7 歲 & 5 歲, 我姑奶當時都仲未有bb, 反而我個仔 2 歲都未夠, 唔通我個仔就唔係你個孫.........好在我姐姐都想同我續約, 所以佢唔可以奸計得逞, 點知我 99 仲死心不息, 上年又舊事重提, 私下同我工人講, 話我唔會同佢續第2次約, 因為我唔會比 "長期服務金" 佢, 所以我好快同工人講, 除非佢唔做, 如果唔係, 我仲想同佢續多 2 次約, 因為之後, 我可能會做 ftm, 而工人都話好............之後工人拒絕我99果時, 佢竟然發脾氣仲話: 得啦, 得啦, 我又唔係要同佢爭工人.................................吓, 佢係咩意思...

去到而家, 我對 99 已經好心淡, 我唔會對佢特別好, 或者特別差, 我同佢只係同屋主, 我唔會主動幫佢, 唔會主動同佢講嘢, 所以如果佢有咩病痛, 唔該佢搵返最錫果 2 個照顧佢, 我係唔會理, 我要照顧, 都照顧我亞媽同我個仔先.........而且搬咗之後, 我會更加少見佢.......

懐かしい想いに囚われたり  残酷な世界に泣き叫んで
大人になるほど増えて行く…….
悲しみに飲まれ落ちてしまえば
痛みを感じなくなるけれど  君の言葉 君の願い
僕は守りぬくと誓ったんだ.....

大宅

我99都係勁大細超,無論係對我c6的還是對不同的新抱,佢都keep得好好好........偏心架

男爵府

我個老62 99 都係呀, 唔通D 人多數真係錫大仔多D 既, 仲話"拉"仔拉心肝, 一D 都唔覺!!!

首頁

尾頁

跳至