婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我個女已經差唔多14個月大, 呢排自己報咗婦女會嘅英文班, 每星期逢二五上堂, 所以就會帶亞女去我媽媽屋企, 叫佢幫我睇佢幾個鐘.
而家已經上咗一半喇, 唔知點解99會知道呢件事, 應該都係c6 講架喇, 佢就係向c6 話我, 有咩事就搵我媽媽睇亞女, 唔會問吓佢得唔得閒, 之後又借題發揮, 話我成日都唔帶亞女返去食飯, 又話返親去食飯都唔肯食嘢, 又要趕住走etc.
坦白講, 我媽媽同99都要返工, 大家都係收5pm, 但係我媽媽係一個人住, 很少喺屋企煮飯, 多數放工之後就會搵我一齊食飯, 家務又唔會特別多, 可以好全心咁幫我睇住亞女, 而家由我屋企去佢屋企來回都唔使1個鐘.
99 每日放工又要去行街市買餸, 起碼都6.30pm 先叫做得閒, 返到屋企又要煮飯, 食飯洗碗, 又要照顧屋企一貓一狗, 如果我推bb 車去佢屋企都要一個鐘, 自己行會快啲嘅, 45 分鐘左右啦.
即係如果我要帶亞女俾佢湊, 就要返學前兩個鐘出門口, 因為我仲要再搭車去返學, 放學之後又要用兩個鐘先可以帶到亞女返屋企, 上堂時間係7-10pm, 要我同個女夜晚晚搭嚟搭去, 12am 先返到屋企會唔會太殘忍呀?
c6 同我講叫我試吓俾99睇, 我即刻reject, 99已經廿幾年冇湊過bb 喇, 之前試過佢抱住亞女, 抱抱吓亞女大便, 佢即刻放低亞女, 行到好遠, 同我講叫我換片, 由嗰次開始, 我已經決定咗如果冇我喺現場, 我係唔會放低個女同佢一齊.
好啦, 以為同佢講咗就算啦, 點知99周圍同人講, 我有兩三個親戚都係住佢附近, 今日特登打電話嚟同我講, 99見親佢哋就會向佢哋呻, 話我唔俾個孫佢見, 又話自己好陰功, 想一家人開開心心食餐飯都唔得之類, 有冇搞錯呀? 你要講是講非就同你啲三姑六婆講, 有咩唔滿意就打俾我親自同我講, 唔好借人哋把口嚟話我, 就算你同全世界嘅人講晒, 我都唔會理你架, 你知唔知你愈係咁做就愈乞我憎呀!

禁止發言

子爵府

畀面勳章

都唔明佢, 有咩咪自己同我講囉, 得唔得, 好唔好, 我即刻答佢啦, reject 佢梗係有原因啦, 自己又唔用個腦諗吓!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你扮聽唔到, 睇唔到啦
樓主你好 好學

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

梗係唔會直接同你講啦,因為明知你實唔肯嘅!佢依家就係想扮可憐,借其他人把口嚟同你講,想你頂唔住群眾壓力,到時就唔係佢求你俾個孫佢玩,係調返轉要你求佢幫忙!依家你唔啋佢就啱啦!仲要同你c6講你99亂講你是非,,講得好聽d,你只係唔駛辛苦佢湊孫,唔係唔俾個孫佢見,唔好再對你d親戚誇大事實抹黑你!

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

唉, 傳傳吓, 今日傳到我媽媽度, 佢又打嚟同我講" 不如今晚你叫你99 幫你睇女啦!"
其實媽媽都好明白我同99之間嘅嘢, 佢成日都話我企得太硬, 我就覺得係媽媽自己太淋善, 我好細個就已經親眼見過, 佢俾人恰到上心口, 俾佢大嫂( 我伯娘) 日鬧夜鬧都只係死忍, 自己匿埋喊, 我同我哥走去鬧返伯娘, 我只係唔想步佢後塵, 諗起都有少少想喊......

子爵府

畀面勳章

好咩可能俾99湊吖?
就算我死咗( 大吉利是!), 我都唔會俾個女佢湊, 叫佢攬住啲貓貓狗狗過世啦!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

意見接受,態度照舊,唔係佢邊有咁多話題同d親友講唧,就算你比佢見佢都唔會滿足,到時咪一樣有說話聽,所以唔洗理佢,親戚問咪講大家都要返工好忙,得閒會帶bb返去。
典解茅lala又要禾千名

大宅

不必和她硬碰硬嘛.
你多點帶女兒和她吃飯, 但不讓她湊就好了.
她說什麼是她的自由.
那種三姑六婆的事你無謂理這麼多, 浪費時間精神.
花多點心思學英文是正經.

子爵府

畀面勳章

唔係想同佢硬踫, 就係唔想同佢嘈所以唔想見, 佢就借題發揮, 愈嚟愈多嘢講, 我真係好想打電話俾佢問佢有咩想同我講!

子爵府

畀面勳章

三順 發表於 11-4-8 15:09
意見接受,態度照舊,唔係佢邊有咁多話題同d親友講唧,就算你比佢見佢都唔會滿足,到時咪一樣有說話聽,所 ...

問題係佢見到我啲親戚都係咁講, 對住佢自己啲姨媽姑姐都唔知仲會講咩!

fattymama  道理喺你度咪由佢講囉,最緊要同老公講清楚就真,等佢知你唔係有心咁做,係有必要咁做.  發表於 11-4-9 09:10

男爵府

其實你奶奶屋企有貓狗就已經係一大問題
Nijnje

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我99都同其他人講我唔比佢湊,d姨媽姑姐都話我架,我咪應佢-我唔喜歡佢所以唔會比佢湊
佢地見我太直接回應佢,所以依家都好小話我,佢話我1次我就唔見佢地半年,所以連99姑9都唔會再比說話我聽

男爵府

你99使唔使咁小題大做呢? 我係樓主你, 我唔會理其他人點講, 有事就叫你c6解釋, 直接講話婆婆屋企近d, 可以早d 番到屋企, 咩都當聽唔到!

子爵府

咩都假, 最緊要你c6撐你~ 你99唔會幫囡囡換片, 唔通up成晚都唔理由佢咩! 同埋係囉, 佢又貓又狗, 一陣整親阿囡, 都唔知怪邊個好~

大宅

franki0911 發表於 11-4-8 15:27
唔係想同佢硬踫, 就係唔想同佢嘈所以唔想見, 佢就借題發揮, 愈嚟愈多嘢講, 我真係好想打電話俾佢問佢有咩想 ...

哈哈, 你打過去就正中她下懷啦.
你確實也不能不讓她見嘛.
她亂說話這件事, 你當不知道最好.
有時裝裝傻也不是件壞事.

大宅

講得啱,我個99都係一樣,最終只有一個目的,係令每一個家庭和每一個都不得安寧,佢就達到目的

水晶宮

BK Milk勳章

扮聽唔到, 睇唔到啦
係最好..我都係咁....

複式洋房

你有咩事都仲可以有個婆婆幫手湊,但係我無……我都同c6講就算死人塌樓我爬都爬番屋企湊女,你叫99攬住d貓狗過人世,我調番轉成日鬧c6叫佢攬住99過人世,因為佢好顧家,不過唔係顧我頭家!99想玩孫,但bb一喊又或者放屁即刻推比人,想玩孫無問題,無責任心都算,又要飲食習慣不良,人地吐出黎既食物佢可以夾番落自己把口囉!d送汁都要溝水飲埋佢!慳還慳唔係慳到咁樣呀嘛!c6又要唔覺得有問題,只要99想做既野佢都覺得無問題,列如煮親野都喪落糖,c6知道唔健康,但99想煮,坐月時日日逼我食!所以反哂面我都唔會比99湊,亦都鬧哂交可以見面但每次一定要我在場,同埋一定唔可以上c6屋企,因為污糟囉又多蟻仲要話d蟻食唔死人……次次見到99都係訓係到睇電視唔執屋,地下任著鞋任踩!一諗起無人幫手湊…好驚自己病…之前自己大病,焗住bb一齊病,食左藥都要湊b,c6病就乜都唔理自己番屋企慢慢病,我病最多就同我講句:咁你係屋企慢慢抖下喇!但係佢就走左去bb仲係訓係我隔離喊緊囉!d男人d99無盡到老豆既習任無盡到99既責任就想得到老豆既權利想得到99既權利,憑乜野?bb唔係玩具唔係老馮羅出黎當玩具!

首頁

尾頁

跳至