論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

http://hk.news.yahoo.com/article/110407/23/none.html

(經濟日報)2011年4月8日 星期五 06:00
【經濟日報專訊】香港每6個家庭就有1個請外傭,需求甚殷下,愈來愈多中介公司利誘外傭博炒,絕招包括扮精神病、自殘、拿菜刀和虐打少主,迫僱主即炒賠1個月代通知金,相等於3,580元,而中介公司又承諾減收中介費為外傭另覓新僱主,標榜最高可「賺」9,000元,令「博炒潮」愈趨嚴重。

「咩都唔識,咩都唔做,這已算輕手;發脾氣、喝罵,甚至打小朋友都有;最驚是拿刀,不論是真是假(精神病),不敢博一定即炒。」外傭僱主義工隊召集人陳錦花說,近2年接到僱主投訴外傭博炒的個案增加。

斷約再轉介 省6千中介費

根據勞工法例,行為不當和疏忽職守等,都足以即炒而毋須1個月通知,但陳錦花說,外傭博炒都迫僱主付1個月代通知金,否則告上勞資審裁處,僱主怕麻煩,當自己「黑仔」付了便算。

香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典則踢爆,有「無牌」中介公司教唆印傭 博炒。他解釋,全港約有900間外傭中介公司,僅200多間獲印尼 政府發牌,可在印尼直接揀選合適女傭 來港,印傭要付2.1萬元中介費;沒印尼牌的中介公司則只可以經有牌中介公司找人,中介費要對分。

羅續指,無印尼牌的中介公司因此教唆外傭博炒,既可獲僱主付1個月代通知金,相等於3,580元;而且因斷約,不用付原本2.1萬元中介費,無牌公司稱另覓僱主只收1.5萬元中介費,即可省6,000元,「合計是9,000多元,對印傭來說好像幾萬元,是很大的誘因。」他指無印尼牌中介公司收1.5萬元也多賺一大筆。

業界:難退款 傭工恐受騙

博炒潮熾熱,還多得一班「駁腳」。香港僱傭代理協會主席張結民說,「這些駁腳可能都是外傭,他們幫中介公司搵人,教路博炒,每個成功個案可分得500至1,000元。」

張強調,外傭是借錢預繳2.1萬元的中介費,即使被炒亦不能退回中介費,該2.1萬元也要還;外傭除非「走數」,否則教唆的中介公司另收1.5萬元,外傭變相要付3.6萬元,而不是慳了6,000元,她們可能也受騙。張說,外傭博炒問題過去都有,但近年愈來愈多,是因為外傭需求增,合格有質素的又少,中介公司「無貨」便出此下策挖人,又可多賺佣金。

截至今年3月,全港有28.7萬名外傭,4年間多了4萬人。

男爵府

我家公主2星期前同我我辭職, 我去搵我上一手 Agent 幫我搵人, 佢都係咁同我講......! 佢都總算有良心, 自己辭職, 唔係博炒...!

冇辦法, 而家 ke 制度, 佢就算返得一日工, 你炒佢你就要賠錢...! 衰 d 講, 佢坐係度唔做野博炒, 你都耐佢唔何..!

象牙宮

記者的責任是報導 事實, 使更多人了解真相.
一些好心的雇主, 我&朋友們在此也說出自己的經歷/身边朋友發生的事實分享, 也是希望把事情公開. 使更多的人知道, 雇主都須有知情權, 透明度高, 有利於我地雇主.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好無良...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

呀fa見報

象牙宮

chunchunbb 發表於 11-4-8 09:01
呀fa見報

呀fa見報, 她真是好心人.

我都想認識她, 為大眾做好事.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

洋房

唯今之計, 為求自保, 以後請新工人, 謝絕任何非完約工人, 不論任何緣故!

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

真係唔該哂花姐!

FA8866  唔好客氣.^3^
如有記者想搵case,我都係會post上黎,希望大家可以互相幫忙將我地呢班小僱主既慘況報出黎比大家知.>.<  發表於 11-4-8 15:13

子爵府

ANDREAMLEE 發表於 11-4-8 14:13
回覆 bbfish1992 的帖子

陰質,袋咗睇下妳們駛幾耐有幾耐福享等天收啦 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

D agnet 係雙面, 為搵錢,不擇手段.

別墅

政府可吾可以做反D野等我地D媽咪吾好成日提心吊膽呀... 點解D香港人都攪自己人...你睇日本...個個都好互相幫助...我覺得我地好慘囉..!!!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

"虐打少主" 唔係應該報警 & 即炒 唔洗補 $$ 咩?

大宅

我打算將呢篇新聞FW俾阿張局長!有無人有佢EMAIL?

別墅

好主意.... 我十萬個讚成

男爵府

nobody help us,,,,,only set the rules to protect them.....

首頁

尾頁

跳至