跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個BB男仔,而家既進度......
識坐,轉身要扶先可以企(成個不倒翁咁四邊搖)。可過唔識爬,一反左身就好勁忟
食惠氏2號200ML三餐及兩餐粥。有時會比餅餅做小食
會拍手, BYE BYE
會講BB話,仲會叫「唔好」「唔抹」不過冇特別意思。
一聽到媽咪聲就會

大宅

我囡囡而家既進度......
識坐,轉身,識爬向後一至二步,
今早可以自己扶著企1~2分鐘。
會講BB話(唯一聽得明是 爸爸)
生了四隻門牙仔。會磨牙
食能恩1 (130~180ml 不定) 四奶一粥
最叻搶我手上的東西

別墅

我BB係仔仔,識坐,爬同埋扶住野企及行(在網床邊行來行去,扶SOFA個D未識)
食美素佳兒2號,4奶1飯仔.會俾生果,餅仔,菜芯條俾佢當小食.
剛剛識拍手,呢兩日就會叫MAMA(無意識地).成日講BB話,佢有佢講,我有我唔明
喜歡睇電視(不過係睇一陣就走左去),最好24小時有人陪佢玩
平均7AM起床,10點再訓半小時,下午2點再訓1-2小時.晚上10點前就再訓.時不時半夜起床玩吓MAMI囉..見唔到MAMI就好乖,一見MAMI就好想變樹熊上身

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我個囝囝識坐、爬、轉身、扶住企及行(圍住床仔行,扶住梳化行去玻璃窗前睇街),剩係識講BB話
食明治,每餐200ml,4餐奶1餐粥

大宅

我个女,唔识得自己坐起身,净识得喊,叫人扶她坐。但是坐好就会企同扶住行,最近开始爬。

动作方面开始挥手,但是唔识拍手。问她daddy 呢,会望住daddy,妈咪呢,会望住妈咪,晶晶呢(猫猫),会周围望。

说话方面,先讲dad dad, 然后ba ba, 饱饱,波波,然后先到 妈妈。在非常肚饿时就会讲奶奶。

食野方面除了香蕉,什么生果都唔食,仲唔肯用奶樽饮水,反而用杯灌就觉得新奇,饮一半倒写一半。

平日3奶2粥,粥的菜很单调,只有菜,蛋黄同肉。

複式洋房

我囝囝識坐識得扶住身邊的物件自己企起身。但這個人仔開始大膽要玩集技,一時單身企,一時雙身企,總要人在身邊除時候命。自己未識拎奶樽,唔喜歡自己用手拎野食。最早識講dad dad跟著就是a du an有時會聴到姐姐,但未講過媽媽。

別墅

我囡囡依識坐, 轉身, 企, 可以自己由沙發向後移落地, 企返o向度, 不過, 佢唔識自己坐或企起身, 一定要人幫手, 依家開始學行同爬.
講野就識ba ba, ma ma, 咩咩(即係要人抱), 好呀, 係呀, 仲係就係好鐘意講BB話, 跟表姊一齊大叫.
佢依家識用手拍自己個咀, 一路嘩嘩嘩咁叫, bye bye (即開合手, 不過, 依家成日唔肯做), 可以自已拎住生果同菜食, 出左下面兩隻門牙, 上面果兩隻出緊, 最叻係把口, 所以玩都係用口玩多.
依家食4奶2粥,早晚埋身食, 另外兩餐奶, 就一次5oz, 一次3oz左右, 有菜同生果做小食.

複式洋房

嘩!你地既BB好叻呀!識爬同扶野企....我個大懶B真係唔得呀!

大宅

你地bb好叻,又識爬同企~
我b識坐,轉身,呢期仲成日叫,生緊門牙4隻,每日食三奶兩粥~

男爵府

大廚勳章

阿女試過, 由瞓轉成爬, 再轉成坐, 再扶住床仔欄杆自己企. 佢既活動能力都幾高, 好快可以同阿哥一齊玩!

大宅

我粒仔識坐,但仍要輕輕傍住企
識反,唔識向前爬,只會後爬
仍然全埋身人奶,其他咩都食唔到多,仲未代到一餐
俾咩佢都要自己拎住先放入口
成日嗌,成日講bb話,又papa又mama咁,唔知佢有無意識 (有時佢望住爸爸叫papa,望住我叫mama)
最鐘意搶我手上既野
仲未有牙仔

男爵府

我囡囡識自己坐,轉身,爬,自己扶住嘢企同扶住網床行!
而家轉緊飲惠氏150ml,兩奶兩杰粥,下午茶半個水果、餅仔!

大宅

奀奀豬,我都是全人奶奶妈,不过到了七个月,我开始“逼“阿女食多d粥仔,等我唔使追奶追得辛苦。我怕净食奶唔够营养,所以9个月开始就比2餐粥了。

大宅

fasic88
我唔係唔想俾佢食粥,但佢點都唔肯食呀
佢好多野都試過,不過款款都食幾啖咋

大宅

奀奀豬 ,你bb仲好中意妈妈奶,好sweet 架!

男爵府

奀奀豬, 我個囝同你個BB一样呀, 最鍾意係埋身媽媽奶, 用樽飲都無咁鍾意, 粥仔都係唔鍾意, 幾啖內就合口

大宅

回覆 fishcowcow 的帖子

fishcowcow~我記得你
係講食粥仔d topic度知道你bb同我bb情況一樣
其實係咪埋身食人奶既bb,會遲d先肯食其他野呢?
我而家都無晒計,唯有我食咩都俾d佢食,起碼佢識得食野先... ...多少都吸收到其他營養啦

大宅

回覆 fasic88 的帖子

係呀~~我仲好enjoy佢黎啜我個種感覺!!!
唔想佢咁快停呀
我有時特登玩佢,要佢自己爬黎食
但未識爬,佢會反黎反去,又hill高pat pat咁撐,點都要黎啜果下好得意

別墅

奀奀豬,fishcowcow仲有我,不過我係全泵~
我b食4奶同finger food, 代唔到一餐,但佢自己減咗一餐。
識爬,仲好快,在家咩都攪,我在趕牛仔,換片好似打扙,可能遲吓轉用褲仔;識由臥變坐再反轉,落梳化,拉highchair....
勁多外星話...
牙仔只有上排1/3隻門牙

別墅

見過佢拍手兩次

首頁

尾頁

跳至