3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囝囝細時, 通常都會加菜菜係粥仔內, 但當佢長大, 自己食飯飯時, 就不愛吃菜菜了, 唔怕, 媽媽有辦法:

1. 媽媽知道囝囝愛吃薯片 (當然不是一啖菜一啖薯片啦), 而薯片的口感是脆脆的, 於是, 媽媽就買一些口感是脆脆的菜, eg, 唐生菜的莖部, 煮得不要太耐, 食起上黎就有脆脆的口感~~ 媽媽會試食一條, 食得好爽口, 再同囝囝講 [ 哇, 好似薯片咁脆喎 ] 於是囝囝就食菜菜啦~~

2. 同囝囝去餵羊羊, 因為羊羊食的草是綠色的, 同菜一樣, 回家後, 媽媽俾菜囝囝食時, 會同佢玩, 當囝囝係羊羊, 媽媽餵佢, 之後囝囝就會 "咩咩" 叫~~ 當要要倒轉玩啦, 囝囝亦會餵媽媽, 媽媽亦會 "咩咩" 叫~~

3. 而比較硬身的瓜及水果, 媽媽會買些cut圖案的用具, 將瓜及水果cut成靚靚的圖形, eg, 紅蘿蔔花花, 可加入炒菜 eg. 花花形蘋果, 用有公仔的食物籤串起, 囝囝見到咁靚, 食得開心好多~~

禁止訪問

大宅

回覆:【分享】囝囝愛吃菜菜及水果

Tks for sharing~真係好計。

大宅

複式洋房

回覆:【分享】囝囝愛吃菜菜及水果

別墅

好主意啊, 要仔仔食菜真係要好花心思, 我都費左好多精力先另仔仔開始食少少菜, 大家加油啊 !

禁止訪問

男爵府

kubibi_2008 發表於 11-8-4 14:36
好主意啊, 要仔仔食菜真係要好花心思, 我都費左好多精力先另仔仔開始食少少菜, 大家加油啊 ! ...

係呀, 而家d小朋友有太多野可以食, 如果由老人家照顧就更加慘, 個孫話唔食就可以唔食, 真係頭痛架~

別墅

回覆 kerrykevin 的帖子

EXACTLY!!!

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

有心思!

kerrykevin  多謝  發表於 11-8-10 16:21

首頁

尾頁

跳至