單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我暫住娘家度但不可以住耐,今個月可以見房署主任,但系我又怕第一次下來不一定合適或者不要呢,咁到時第二次好似要半年先再下來。。可不可以依家出來租套房呢,但社工又不贊同我地出來租。我要點做呢。
一切不行都要行,生命已安排你經曆。

侯爵府

樓主
您係體恤安置架????社工唔贊成我估係因為個REPORT要改好多嘢吖!!!
不過您知唔知租約未滿一年會比業主沒收一個月按金架喎!
家上您搬又要買過晒D嘢~到時派到屋又要洗錢裝修...如果屋企忍到嘅話暫時忍耐下!唔好想到咁灰!好像我第1次派間屋已經係高層向海又向南架~

amythepooh  第1次派間屋已經係高層向海又向南架,真令人羨慕,你派了邊區呀!是否油塘或鴨脷洲呀  發表於 11-4-9 10:38

別墅

babytszkin 發表於 11-4-8 22:50
樓主
您係體恤安置架????社工唔贊成我估係因為個REPORT要改好多嘢吖!!!
不過您知唔知租約未滿一年會比業主 ...

擔心中啊

別墅

樓主

系啦,請問你約見之后幾耐比到屋呢。。我在諗我依家不出來租,如果第一次不啱,咁最后都要租。

ct0416  樓主
如果你係體恤安置就唔好出去租屋....唔係可能會好似我咁,等左兩年先上番公屋

大宅

咁如果第一次啱咁點呀..?

複式洋房

可以的話,住住先,不要想太多.

別墅

sam2011 發表於 11-4-8 23:29
可以的話,住住先,不要想太多.

所以依家每日好多野諗,我就來遲早癡心啦。

侯爵府

樓主~
我都經曆過您而家呢個情況,等派屋真係幾緊張架~
不過呢D嘢我地控制唔到架~所以放鬆D喇~

伯爵府

樓主

死約未過收一個月按金咁少? 好似係要俾死約期未完ge 租金. 生約期就一個月通知.

你想租乜樓?

你知唔知套房而家值幾錢? 3-4千不等 2千幾ge 你唔想住ga! 帶住兩個小朋友唔好玩啦!

兩個月按金+一個月上期即3個月, 成萬幾蚊. 仲有水電gas 按金, 買家私呢...........都係錢.

同屋企人講下啦! 為左小朋友忍吓! 佢地唔會用掃把掃你地走ga?

侯爵府

回覆 wensi 的帖子

oh~係架咩~不過我之前未有公屋同吖仔都係租房仔住
都係租了未夠1年,業主都係沒收我一個月按金渣
不過wensi應該您會清昔d嘅~hehe

伯爵府

babytszkin 發表於 11-4-9 06:54
回覆 wensi 的帖子

oh~係架咩~不過我之前未有公屋同吖仔都係租房仔住

要睇簽左乜野約? 套房好多時好求其又唔打stamp duty.

你唔好同我咁揚同我delete 你句野. 俾個衰公知我死.

子爵府

環保接龍勳章

死約期內賠按金,但業主唔可以加租。

生約期一個月通知唔租、或者加租,一個月通知就可以攞返按金。。。

一年生約一年死約之後,就應該打多次stamp duty, 從頭再計,然後受租務條例管束。

伯爵府

如果出租一層樓,訂立租約時說明一年生約,一年死約,意思是,租客和業主必須履行一年租約,誰人中途反悔,就算違約,可以被對方控告,需要賠償.

業主有權追你如下未完租約ge租金金額. 如果佢要用兩3個月 先搵到人租 lee 個差額你要負責, 唔係乜野叫死約. lee 個係合約精神.

你好聲好氣同業主解釋你唔租的原因 , 十之八九的業主都會比你退租 , 不過你要預左你的按金一定取唔返 ! 真係可以退租時,記得寫退租書!

業主唔追你係佢好人, 你唔知業主好唔好人.

相返業主係死約叫租客走人, 都係要俾未完成月份租金作賠償

侯爵府

amythepooh
我住薄富林架~我呢樹雖然周圍都有好多口水痰,
不過真係一個人潔地靈,嘅好地方黎架

子爵府

畀面勳章

我以前未上樓前都係住套房, 一按一上架唧. 水電呢D唔駛自己開的, 因為套房全部都係業主名, 然後再個個月計你房門頭頂果個電費標黎計你電費.即係交租單果時寫你租金幾錢+電標幾多度咁, 正常租屋業主收$1.2一度電) 水費應該係你租果時同你寫明一個月俾幾錢水費架啦~(因為住得套房都係冇廚房咁制, 又唔會放得落洗衣機, 預你手洗, 或者拎落街洗, 所以正常冇乜水費用)以前我租佢一個月收$60定額水費. (做業主好發架)

首頁

尾頁

跳至