跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我6299成日搶我個仔....我要返工....BB比佢地湊....佢地已經可以對住BB好耐....但係點解到我放工/放假...佢地都唔肯放手比返BB我自己湊呀.....成日霸住...如果我抱住BB果時...BB喊緊...佢地一定開口叫我比BB佢地抱....之後就會話BB蝦我(意思係BB唔慣跟我)....

星期日,一早我餵緊BB飲奶,99就同BB講,話飲完奶就同BB去公園,完全唔洗理我呢個亞媽....好彩BB飲完奶就訓....所以99唔帶得BB出去....到左去飲茶,6299去搵位先,我同老公同埋BB等有位先去,一去到,99即刻拉開D凳....示意我地放BB車係佢隔離....咁都算....BB車推左埋去
....99即時將BB車面向自己....簡直當我死架....BB夠鐘起身飲奶...99想搶BB...好彩我扮晒野話要幫BB著返件褸...順勢自己抱返BB....到餵完奶之後....我繼續抱住BB...62就開口叫我比佢抱BB...就係呢一刻...BB就係62手....一直到返屋企都係...

4點幾99買完餸返黎,又即刻話帶BB出去公園....就係咁佢自己推左BB出街...

今日放工返到屋企...見到BB剪左頭髮....係剪得好肉酸....6299帶左BB去剪頭髮...不過只係剪髮腳....佢地之前係講過帶BB去剪頭髮....不過62又REJECT左...話天氣凍...會凍親BB....今日佢地又唔講自把自為...

仲有呀,佢地日日抱住BB睇電視....搞到BB而家日日望住電視...唉...我個仔讀唔成書啦....

男爵府

唔好唔開心, 你應該慶幸6299甘上心甘幫手, 佢地搶住湊bb, 係錫bb, 又擔心你無湊開, 唔識handle, 最終bb喊, 如果你唔想, 開心見成同佢地講...

我係ftm, 恨不得有人幫手

愛麗斯傳說  我坐緊月果時,99一樣會搶我BB,我一餵完人奶,要補奶粉比BB,99即刻抱起BB,等我開奶...BB一出世係我自己湊佢架....只係99成日搶咋  發表於 11-4-12 21:55

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

無得講GA喇...佢地已經當左係自己個B喇
而且你又要求佢地幫手..可以點?

lizchung  講得啱,你有求於人,當然無聲出啦!
不過,另一看,他們也是錫bb,否則又怎會這樣?難得他們不怕辛苦,這是你的福份呢!要好好珍惜啊!  發表於 11-4-13 14:50
愛麗斯傳說  係呀,99講過兩次話BB似佢架,我無應佢咋  發表於 11-4-12 21:56

別墅

你不如同你老公講, 叫佢哋喺你放工放假時比你湊返, 再唔係你自己開心見誠講話我放工放假不如比我湊返啦, 咁咪得囉!

sl222  oic 雖然我唔太了解你個background, 不過, I believe母子既關係係無人可以替代, 阿B識分既~~  係囉你盡量搵位同阿B親近親近囉~~  唔好唔開心, 積極積極~~  發表於 11-4-13 09:20
愛麗斯傳說  果然係FRIEND....明白我處境....  發表於 11-4-12 22:03
戲如人生  你梗係無睇佢之前D POST...佢62好惡GA @@"  發表於 11-4-12 21:59
愛麗斯傳說  同我老公講,咪覺得我諗多左囉...我已經決定以後放假搵多D街去,無街去就返娘家...咁樣我先可以多D時間同BB相處  發表於 11-4-12 21:57

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

麗斯傳說 係呀,99講過兩次話BB似佢架,我無應佢咋 發表於 1 分鐘前
你唯有當佢失心瘋啦

sl222  > 當佢失心瘋 = 笑左XD XD XD  發表於 11-4-13 09:22
愛麗斯傳說  佢真係好錫BB,不過都唔可以霸住我個仔架...  發表於 11-4-12 22:00

侯爵府

愛麗斯傳說 係呀,99講過兩次話BB似佢架,我無應佢咋 發表於 1 分鐘前
諗到喇...如果佢下次再講...你問佢啦...邊個生佢出黎GA?
似你呀..莫非你同你個仔

sl222  嘩 戲如人生你咁激進 容咩易家變架 ~~~  發表於 11-4-13 09:23
愛麗斯傳說  我唔敢呀...我係弱者....串佢都無用...唔彩佢等佢無癮再講  發表於 11-4-12 22:02

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉唯有睇開d..........睇開d..........
你要返工又要佢地幫手湊, 冇計啦
不過正如valentinored講, 你6299都係錫個b先咁ge姐!

sl222  有時D人講野唔經大腦 up得就up 唔好咁上心囉唯有 haha  發表於 11-4-13 09:25
愛麗斯傳說  佢地係錫,不過當初我老公話比佢地知我有左,佢兩老即時黑面,我62仲講"搞D咁既野呀"....我地唔係未婚架...幾時生BB都要佢地話事咩?  發表於 11-4-12 22:05

侯爵府

可唔可以咁呀
一返到佢
大大聲聲同個B講
BB...MAMA放工返黎喇
黎...攬攬錫錫先
唉呀...6299你地都辛苦左成日喇
等我黎啦..個BB我生GA嘛
我都要盡番MAMA GE責任嘛
睇下佢地點反應?

愛麗斯傳說  心,BB咁細未必叫親都應人,但係62已經話BB唔跟我....好明顯係佢的心聲,佢最想BB跟佢兩老  發表於 11-4-12 23:46

別墅

same here...glad that my 62 has to work..so only my 99 used to grab my baby from my hand. i am also a working mom...i can only play with my baby after work or early in the morning before i go to work...i have been unhappy since the baby was born..

愛麗斯傳說  所以我原本想生兩個,因為佢兩老,我即時唔敢生....就算要生都要有自己屋企先  發表於 11-4-12 23:47

侯爵府

愛麗斯傳說 佢地係錫,不過當初我老公話比佢地知我有左,佢兩老即時黑面,我62仲講"搞D咁既野呀"....我地唔係未婚架...幾時生BB都要佢地話事咩? 發表於 1 小時前
D老人家係咁衰GA喎
你有生就鬧你..唔理你...俾說話你聽...俾D令你陀唔穩GE野食你食
但出左世呢..就同你爭..同你搶..
我覺得佢地心理變態LAW:;pppp:

愛麗斯傳說  我6299好鍾意支配人,尤其是佢個仔...  發表於 11-4-13 00:18

大宅

畀面勳章

前幾日好熱,BB熱到勁扭計,99就話"BB咁怕熱,叫爺爺訓廳啦,我同BB訓房"...我比99嚇親...幾秒之後先識回應99話"亞X(我老公)又係話佢訓廳,叫我同BB訓房喎"...之後99無再講落去 (BB而家訓廳,但係廳無冷氣)

一日之後,6299又講天氣熱,BB無冷氣的問題,我打蛇隨棍上,我又係話BB DADDY肯犧牲自己訓廳,BB同我訓房...今次99改口風啦...佢話唔洗呀....到時打開房門吹D冷氣出廳咪得囉...再再BB床推近房門就夠涼啦...之後好似我老公話對住個房門咪吹到正...99就話到時搵野COME一COME就得架啦....

你話我99係咪想霸我個仔呀?連訓覺都想霸...我一定唔會比佢咁做...

戲如人生  你可唔可以真係同你老公傾下?  發表於 11-4-13 00:25

大宅

6299爭bb 都正常...我姑姐同我爭bb tim ar!!!
顛ga~!

愛麗斯傳說  你姑姐係咪未嫁呀?會唔會日日見到呀?  發表於 11-4-13 00:19

侯爵府

唉....佢支配佢個仔唔係問題
但家陣支配埋個孫呢
都要你老公肯搬先搞得掂了
俾我會唔做野...自己湊番..
申請公屋

愛麗斯傳說  唔得呀,我老公一個做野都過左入息上限....同埋一個人搵食養5個人好難呀...  發表於 11-4-13 00:22

大宅

回覆 愛麗斯傳說 的帖子

離左婚好多年, 冇仔女ga~
佢屋企仲有個真bb 咁大既膠公仔, 成日同佢換衫...
已經46 ga啦....!!

comel  佢有病~~  發表於 11-4-14 12:08
lizchung  正面看,佢好愛你的bb囉!  發表於 11-4-13 14:54
debbiekwan  好驚... 但又真係好搞野喎!! XD  發表於 11-4-13 12:44
戲如人生  好明顯有病=.=  發表於 11-4-13 12:10
戲如人生  好明顯有病=.=  發表於 11-4-13 12:09
waicc  嘩好CUTE喎 XD  發表於 11-4-13 10:16
sl222  好攪野囉...XD  發表於 11-4-13 10:00
愛麗斯傳說  好明顯係心理有問題...  發表於 11-4-13 00:33

侯爵府

明明係你個老公養起全家...
無理由無得話事LAW=.=
如果係我..我會抱個B返外家算

愛麗斯傳說  如果我做到咁絕,就返唔到轉頭....除非我唔想同我老公一齊啦...我而家決定每個星期六,日或者紅假,都盡量搵街去...目的唔係我唔痴家...而係想遠離6299  發表於 11-4-13 00:35

大宅

畀面勳章

回覆 戲如人生 的帖子

我99上星期撞到個AGENT,講開我地櫻上賣...之後AGENT介紹一間3房的屋比我99,我99返黎同我地講...佢想而家住緊呢間屋按比銀行...將按到的錢比3房間屋的首期,之後舊屋租比人...我地一齊搬去新屋...
但係我計過而家住緊間屋按比銀行,要我地兩公婆其中一個做申請人...到買新屋就另一個做申請...新屋要3百多萬...比左3成...都仲要供2百多萬...銀行一定唔會批...就算銀行肯批...我地都會供得辛苦...辛苦都唔係問題...最大問題係咁辛苦仲要同6299住...買左屋之後...呢一世都唔洗旨意搬離6299...
我已經同99講左我估銀行唔會批樓按,同埋我地供唔起...咁99就話供唔起呀...咁去睇樓都無用啦...
如果99有心搬間大D的屋,就唔好唔賣舊屋啦,佢又想學人有樓收租,又想住大D的屋,最重要係可以同個仔同個孫一齊住...
我慶幸無能力供二百幾萬...咁我仲有機會搬開住...就算等10年..等儲夠錢先搬開...起碼有個日子...而唔係無了期

zoe@3510  我bb 都有追望我, 不過我抱佢, 佢又會喊, 唔知佢真正鍾唔鍾意我...><  發表於 11-4-15 13:31
戲如人生  同情你....其實我想講...BB開始認人GA喇....我個B都認到我GA...人地抱住佢..我行過佢會追住望我...你好快D抱番多D BB喇  發表於 11-4-13 00:34

侯爵府

愛麗斯傳說 如果我做到咁絕,就返唔到轉頭....除非我唔想同我老公一齊啦...我而家決定每個星期六,日或者紅假,都盡量搵街去...目的唔係我唔痴家...而係想遠離6299 發表於 10 分鐘前
我覺得你要同你老公傾清楚
否則..唔通真係等6299死..先有番個仔?

大宅

畀面勳章

其實我好想知你老公點睇依件事,如果佢覺得你無理取鬧,我覺得你都無需再客氣
如果佢認同你,你地就諗下方法

樂觀少少睇,其實湊bb都好辛苦架,你有6299幫手,轉個角度睇都係幸福既
好多時我99抱住bb,我就過去同bb講: 黎~媽媽抱抱,就一手搶走左個b架啦
跟住咪不停同佢講野不停同佢玩囉,咁無理由我同bb講緊野玩緊都搶走架麻
有時,我地會放佢o係個熱帶雨林度,咁大家圍住佢玩,咁咪大家都有得同bb玩囉

如果上述方法都唔掂,可唔可以叫你老公抱走阿b,之後交去你手呀?
你抱阿b佢地唔比,無理由你老公話要抱都唔比卦

戲如人生  同意...不過佢6299亦唔容易對付..另外....呢個新抱本身都係怕事XD  發表於 11-4-13 12:25

男爵府

我明白你既心情,我都係同6299同住,我既情況同你都有少少似...
本身我都打算搵野做,但係因為我對99有少少誤會,所以已經放棄,
全職湊b仲好,至少自己湊返既話,咩都可以跟得好D,
我同老公已經講到明唔敢交俾佢父母湊,所以叫我老公繼續捱下驢仔先~
老公見我依排自己湊都OK,所以默許左lu,
另外為左唔想對住2老..我幾乎日日都返娘家:lol
其實你經濟情況許唔許可辭工自己湊返bb?
學戲如人生話齋..bb真係開始認人,
如果遲下bb真係唔跟/唔痴父母,到時真係欲哭無淚

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

戲如人生 發表於 11-4-12 22:07
可唔可以咁呀
一返到佢
大大聲聲同個B講

係呀 我就係咁, 一收工上去99度就會take over阿B(62未放工), 不過我唔會強調 '阿B係我生' 架(作反咩 ), 我只會講: '99你都攰喇 等我黎啦'... 又同BB講: 'BB有冇掛住mami先?!' :;pppp:阿B真係笑架開心架佢, 你咪以為佢唔識 遲早問題架咋!!

拿 我同Alice你有D唔同; 我同6299唔係一齊住不過住得近(15min walking distance); 咁我同C6只會Friday nite 或假期前夕先會帶BB回家過夜, 平日早上6299一齊湊阿B, 下午62會返工. 我同C6就收工上去一齊食埋晚飯(4個人捱飯盒或落街食...)同阿B玩下直到10pm左右...姐係99見BB最多, 好close.

阿B由之前同我最close到而家成日好lump咁伏在麻麻到, 我見到有時都會自然反應酸一酸架 :cry: 不過我真係感激佢兩老囉, 因為我真係好鬼攰又唔想搵工人湊. 工人就黎不過都唔會叫佢湊B架.

我會分開睇囉: 我唔介意6299同阿B close; 不過我同C6都要同阿B close 咁囉.

今晚我都約左friends食飯, 唔上6299度見阿B了. jm: 放鬆D啦~~

戲如人生  你就梗係啦...你返左日本..佢邊可能再成日咁抱到?  發表於 11-4-13 23:03
bebedidi  你講d 野咁似我老豆放工返黎講既野既?! 佢都係講呢d 野黎搶阿b 去玩ga XDDD  發表於 11-4-13 14:32
戲如人生  你咁講完..你99都識做..問題係佢果件99擺到明搶...唔會識做LAW...好似我99咁...佢抱到咁上下..自然話..俾番你...XDDD  發表於 11-4-13 12:48
waicc  自從我結左婚搬走左, 隻喵痴我媽多過痴我我都酸呀, 何況家陣係你個仔, 所以覺得咁唔OK真係要解決!  發表於 11-4-13 10:26

首頁

尾頁

跳至