自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

男爵府

小華子 發表於 11-4-12 23:14
回覆 牛精仔 的帖子

我問左喇, 原來佢住茨城, 一個week前才走難去左崎玉縣朋友家住,但返唔到去自己屋企! ...

可以搵在日中國大使館的, 可以安排回香港呀!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

牛精仔 發表於 11-4-12 23:32
咁北同南嘅反應係有咩唔同 ?

我仲記得, 早幾年, 中台第1通...大6遊客行過一條街, 台南人成條街即刻洗一 ...

係架! 上次去咗台北10日,同果邊既人傾過計,其實佢哋都好奇香港比返大陸之後變成點,佢哋好擔心回歸後香港既經濟同政治。 意見當然有好有唔好啦! 但普遍都認為只要搵到食,邊個做領導都無問題,原本台灣之前有講過張南北台灣分開管架,一邊比國民黨,一邊民進黨,最後當然否決咗啦!

台南就唔同囉,一聽到大陸就好火,簡直係生人勿近呀!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 牛精仔 的帖子

我問左喇, 原來佢住茨城, 一個week前才走難去左崎玉縣朋友家住,但返唔到去自己屋企! ...

咁你可以寄d 面 and 餅比佢先 , 好快收到 ,你聽朝寄星期六可能收到了 !!!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講真, 如果日本政府對外講明只要錢同汽油柴油的話, 我覺得好無恥囉!

alicemic  唔見得佢有禮義廉呀!  發表於 11-4-12 23:50

男爵府

回覆 ganbare 的帖子

東京只有郊區先會停電, 市區即23個區好似話冇停電呀!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 牛精仔 的帖子

咁作為朋友, 你真係要幫下佢

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

baby2046 發表於 11-4-12 23:43
回覆 ganbare 的帖子

東京只有郊區先會停電, 市區即23個區好似話冇停電呀!

我朋友住國分寺 , 係311後個果星期要停電 !

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

alicemic 唔見得佢有禮義廉呀!

佢o既無恥, 直接害苦本國災民, 間接害了全世界, 好明顯, 而家生態食物鏈已受到污染, 之前大家仲估估下, 今日佢哋自己掀開真相, 幅射污染之高, 就連香港專家都話海洋生態一定受到好大影響, 全世界冇得獨善其身, 只有自求多福.

alicemic  鬼叫佢有個世界警察撐腰咩! 美國唔好扮唔知啲輻射水流入海洋係會傳開去,佢都唔可以獨善其身架!  發表於 11-4-13 00:02

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

糖糖媽 粉末唔係唔寄得嗎?再講,有咩粉可以淨化到受核污染既水呢? 發表於 40 秒前

包淨化粉緊係唔係比佢淨化輻射啦! 就算而家啲水無輻射災區啲水都唔知乾唔乾淨,有備無患麻! 至於寄唔寄得粉末,真係要問題郵局先得!

象牙宮

alicemic 好無奈,咩原因都有人信,因為好多人都仲好信日本政府,覺得佢無可能做啲唔公正既野!

唔多唔少, 都係日本人包裝得好, 容易令人相信. 有包裝同冇包裝真係爭好遠, 某程度上, 日本同極權國家又有咩分別? 傳媒一樣自我審查, 國家一樣對事實隱瞞, 仲要係影響全世界, 哩啲事情, 俾着係中國發生, 已經受千夫所指了.

象牙宮

alicemic 根本就無放棄過電廠,而家仲想起埋7、8號添!

最怕賑災啲錢只係俾日本再建7, 8號廠咋! 唔要物資, 只要錢同汽油柴油, 災民食錢同汽油過活?

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 11-4-13 00:04
唔多唔少, 都係日本人包裝得好, 容易令人相信. 有包裝同冇包裝真係爭好遠, 某程度上, 日本同極權國家又有 ...

比著發生係中國,唔好話千夫所指,美國騎埋戰艦硬逛中國都做得出,只要佢話要維護世界安全,做乜都得架啦!

禁止訪問

畀面勳章

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 11-4-13 00:06
最怕賑災啲錢只係俾日本再建7, 8號廠咋! 唔要物資, 只要錢同汽油柴油, 災民食錢同汽油過活? ...

日本人民強烈反對,所以而家靜咗架! 根本燃油都唔係for災區,中國運過去既油係去另一邊架! 而啲錢呢,係用嚟辨奧運架!

象牙宮

alicemic 發表於 11-4-13 00:08
比著發生係中國,唔好話千夫所指,美國騎埋戰艦硬逛中國都做得出,只要佢話要維護世界安全,做乜都得架啦 ...

中國何止面對美法日, 背後西藏更要面對印度, 稍一不留神.....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

睇到心都痛埋,,,

象牙宮

alicemic 發表於 11-4-13 00:11
日本人民強烈反對,所以而家靜咗架! 根本燃油都唔係for災區,中國運過去既油係去另一邊架! 而啲錢呢, ...

辦奧運都還好, 起碼係運動項目, 又可促進經濟, 最怕佢攞啲錢去起7, 8號, 佢哋表面上靜咗, 唔表示佢哋冇做, 哩樣先令人擔心.

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 11-4-13 00:12
中國何止面對美法日, 背後西藏更要面對印度, 稍一不留神.....

雖然大陸真係有好多唔公平既地方,但畢竟無文化既人比有文化既人多,所以我真係好怕大陸搞革命,一有閃失加埋外憂內患,國破家亡都似!

子爵府

好媽媽勳章

我爸爸住東京都江戶川區西葛西(即迪迪尼嗰頭),晚晚都有電話/msn聯絡,佢話東京區無咩野,只係因為而家無夜生活,所以d人個個都放工返屋企...

我有好多朋友住羨城縣,仲要有田有地有鋪做生意果d...同佢哋聯絡過都話無野,不過老一輩就叫晒d後生走...

但,事實日本當地新聞真係報導唔多,所以好多當地人都唔知個情況有幾差/好...

不要五十步笑一百步;不要看見人地眼中既刺而忘記了自己眼中的樑木;做人要對得住自己~

首頁

尾頁

跳至