跳至

首頁

尾頁

男爵府

今朝睇報紙話好多醫院床位炒到個價好高,
攪到我即刻打電話去醫院問full左未~~"

我已經book左東區醫院,
不過老公又擔心想book埋私家醫院床位,
依家諗緊St Paul or 港安好?
完全無諗過幾週就要決定咁多野,煩~

你地會揀係邊度生呢?
要幾時落訂留床位呢?

子爵府

我book左威院~
我只想要一個健健康康既bb就足夠 ...

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我完全冇諗過去政府生,現在政府唔接大6人,攪到全部大6人湧晒去私家,我打算去仁安生,我依家得6wks咋,都諗住叫醫生同我留位先,我上胎係做完oscar(12wks)先留位架。私家依家好快就要落定架喇,最遲12wks都要比晒定金,前兩年可以20wks照埋結構先比定。

大宅

真係好過份,個胎都未穩已經要俾訂,醫生都未睇到就話就黎無晒床位!
嗰個咁既私家醫院聯會主席唔係話會優先服務本地孕婦架咩?!
政府截龍攪到我地仲少左選擇!!

男爵府

好媽媽勳章

我上一胎响東區,今胎都會係。
上一胎已經好多內地人黎香港私院生,我唔想同佢地住埋一間房,所以寧願揀公院再加$住半私家房。加上我上胎危險性大,公院都跟得足,所以冇稔過住私家。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆 Valday 的帖子

咪係!正苦一早唔比出世紙d唔係香港人生的子女就唔會攪到今日咁,講真個胎都未隱就要人撲醫院床位都離晒譜。

大宅

大陸政府又係既...一孩政策, 點解去其他地方生會唔洗訓錢架...不如取消一孩政府吧!

大宅

twllc 發表於 11-4-13 15:29
我上一胎响東區,今胎都會係。
上一胎已經好多內地人黎香港私院生,我唔想同佢地住埋一間房,所以寧願揀公 ...

請問想係公院住半私房的話要加幾多$$?

男爵府

我去廣華
proud of 米米

侯爵府

回覆 CHP 的帖子

落來香港生嗰個BB係香港人而唔係大6,所以唔洗罰錢架,而且落來香港生只係比$39k,大陸超生一個罰$100k,點計都係落來香港生有著數

複式洋房

我上兩胎都係去威爾斯生, 今胎都係. 雖然係有好多大陸孕婦一齊(私家都不見得會少...), 之不過都係要住2~3日醫院, 其實都唔係好大影響, 同埋D醫生姑娘嬸嬸對本地人D態度明顯係唔同D, 所以我又覺得冇乜所謂

大宅

我一直都打算去廣華啊,不過今日打咗成日電話都冇人聽啊!!

大宅

畀面勳章

jestella 發表於 11-4-13 22:02
我一直都打算去廣華啊,不過今日打咗成日電話都冇人聽啊!!

我都係KW

你要拎醫生紙去KW BOOK, 唔係電話BOOK GA~~
願健康快樂常伴妳左右!

大宅

回覆 littleri 的帖子

我知啊,今日攞咗啦!

不過我想打去問下復活節紅日接唔接受booking啊,因為呢個星期六我要返工,老公又出差,咁要到復活節假期或者打後先得閒過去book啊……到時就6wk啦,我怕book得太遲。

大宅

畀面勳章

jestella 發表於 11-4-13 22:30
回覆 littleri 的帖子

我知啊,今日攞咗啦!

我果時係5W去BOOK的~ 所以你6W BOOK應該都OK呀~
願健康快樂常伴妳左右!

大宅

暫定仁安
不過都會睇公立

大宅

我一check到bingo打去婦科 (未夠4 week), 姑娘已經話要即刻book養和. 因為我第二胎, 所以佢地有我資料幫我book. 到6 week第一次產檢時姑娘話養和12月full晒...... 好彩一早book左....

男爵府

好媽媽勳章

回覆 karenwongwong 的帖子

年半前我住半私家一日$2400全包,果次開刀住左5日4夜,收左$9600。

我知公務員家屬俾每日$100就可以住半私家,不過醫院算好,將我同其他俾$100一日既公務員家屬分開房,所以我一個人住成間三人房

不過半私家房冇得提前 book,要到入院果陣先同姑娘講,睇下有冇床位

大宅

twllc 發表於 11-4-15 09:47
回覆 karenwongwong 的帖子

年半前我住半私家一日$2400全包,果次開刀住左5日4夜,收左$9600。

多謝~!! 等我到時問下~!

別墅

我都打算係東區生,聽日fax埋份表過去就等醫院覆
前幾日打電話約婦產科檢查,醫生都未睇,個姑娘就話養和12月滿晒,最遲st paul都要下星期去book! 但我打去果陣仲未夠4w!!

首頁

尾頁

跳至