婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

鄧遠釗醫生~不知廉恃的人渣(轉貼) 本人在親子校園看見

不知廉恃的人渣∼鄧遠釗

本人因月事遲來,及後腹痛和流血水,故於2005年8月15日到鄧遠釗診所求診.

本人約6.30pm並於6.20pm到達診所.足足等了個半小時,即大約8.00pm才獲該醫生接見.該醫生只問本人今次因何事求醫.當本人欲講清楚病情亦遭打斷,該醫生立即叫本人入另一個房間作婦科檢查.

本人於另一房間內除下內褲,解開胸圍扣,便按房間內的護士指示,躺在床上待醫生來檢查,足足等了數分鐘醫生才進來.

該醫生一進來,護士立即叫我提高雙手,掀起本人的上衣,說先檢查胸部.該醫生並沒有戴手套便在本人胸部檢查,而且檢查手勢十分奇怪,他並不是按,而是像搓麵粉般搓本人的胸部.當本人告訴他本人的胸部有點脹時,他的手全完停頓但放在本人的胸部上.其後他更像擠暗瘡般擠本人的乳頭,然後他只說了一句沒有硬塊.

隨即二話不說,在沒有通知本人的情況下,便將他的手指放入本人的私處,另一隻手在本人的肚上按壓,但沉默不語.本人當時亦呆了一呆,心想他到底有沒有帶手套及是否需要這樣檢查.後來他把手仲出來,我看見有點血絲並見他除手套才知他剛才是有戴手套,但應沒有用潤滑劑.

然後準備用超聲波檢查本人私處時,在場護士轉身拿取東西,該醫生用其左手摸本人的右邊大腿外側,來回2次.本人即時覺得他根本不是檢查,是從中抽水.當本人欲開口罵他時,在場護士己拎回頭,該醫生亦即時縮手並立即為本人用超聲波檢查.

檢查時只係說沒有異樣便很快的離開該房間,本人立即問他到底是什麼一回事,他頭也不回地說只是內分泌失調.當本人穿回內褲,返回之前的房間,該醫生只是在本人的病歷咭上寫個不停,拿著本人的超聲波圖說沒有懷孕,但沒有給本人看.本人再追問會否是宮外孕,他才說:咁驗尿囉.

本人非常不滿,便立即罵他剛才摸本人的大腿,他只是說沒有,解釋只是推開本人的大腿,以便用超聲波檢查.
當時在場的護士半句話都沒有講,只有另一個登記護士走進來說我誤會,最後本人報警.
該醫生在警方盤問下,初初亦只說是推開本人的大腿以便使用儀器.但及後再經警方多次盤問,才承認有觸摸過本人的大腿,是因為本人訓的位置不正確,他要移正本人的位置.
經過警方查問後,雖說因當時有護士在場,很難告到他.
但本人非常不滿,決定向醫務衛生委員會投拆.
本人不是第一次看婦科,亦不是第一次到這診所求診.
本人要強調,當時檢查,整個過程不足5分鐘.本人亦按護士的指示訓在床上的正確位置.而他摸本人大腿時,是沒有用力,像男女朋友之間的那種撫摸.

本人對此醫生行醫手法非常不滿,一心希望醫生可以幫到自己.但竟得到如此的結果和不愉快經歷.
此醫生根本就以行醫為名,實為從中抽水.
希望各位將此網傳開去,讓其他女性不要再受害.
以下是該醫生的名稱及地址

發生這件事不是本人,我是在親子校園網頁看見,而我亦有朋友發生同樣事情,所以希望多D人知道這人渣,好多私家婦科男醫生都不摸人胸的。

禁止訪問

Re: 鄧遠釗醫生~不知廉恃的人渣(轉貼) 本人在親子校園看見

大宅

Re: 鄧遠釗醫生~不知廉恃的人渣(轉貼) 本人在親子校園看見

My mother and my sister 一直看鄧遠釗醫生 (many years), my younger sister and 姨甥都由他接生, they think he is good! I "saw" him one time when I was pregnant last year. I felt quite uncomfortable when he "touch" my breast and he didn't allow my husband to come to his room. I told my sister and mother and they said "佢睇症咁多年都係咁架la".

我又唔覺佢係"存心""咸濕", 但佢冇理病人feeling law!!!

大宅

其實做婦科或產科檢查時,會否須檢查胸部或下面?
請告知你的經驗。

禁止訪問

別墅

I have the same experience of

"該醫生一進來,護士立即叫我提高雙手,掀起本人的上衣,說先檢查胸部.該醫生並沒有戴手套便在本人胸部檢查,而且檢查手勢十分奇怪,他並不是按,而是像搓麵粉般搓本人的胸部".

I feel very uncomfortable. I'm also queries why he didn't allow my husband to go inside the room. I then change the other doctor for check up.

大宅

其實呢種行為,好多護士都心知肚明,但為左份工,醫醫相衛,
就算親眼見倒,係唔會出聲o既!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咦........我生左2個b, 分別去政府同私家產前檢查. 去政府醫院檢查第一次時醫生有同我檢查胸部, 但只係好快按幾下, 而且有護士在場, 所以我覺得完全無問題.

至於私家, 從來都無check過胸部, 反而照超聲波時會按下腳睇你有無水腫.....所以我覺得呢個鄧醫生都有d問題. 如果佢唔係真係抽水, 就應該避忌下啦!!

大宅

正一衰醫生, 無醫得, 不知所謂
1. 一個女人睇婦科, 就梗係好擔心至會去睇, 竟然糟受到侮辱 :-(
2. 懷孕去睇, 梗想老公一齊入去support同睇下肚內bb, 一齊分享喜悅, 個賤人竟然連個bb既親生爸爸都唔比入, 真係唔死都無用

如果你無講乳房有問題, 一個男婦科係絕小按胸部的, 即使要檢查, 醫生都會有所避忌, 唔會亦唔應該令到求診者有不安

大宅

我睇過佢兩次, 兩個字形容 “恐怖”…早d知BK, 早d search 下d 醫生資料就唔會睇佢啦….

呢個醫生得個平字, 服務就…..我唔覺佢咸濕, 但就好急&求其…

估唔到今次佢搞得甘大….唉!

禁止訪問

MsTang 該用戶已被刪除

大宅

好彩我睇私家從來唔睇男e生

禁止訪問

大宅

3loks,
除非睇政府無得選擇, 如果唔打S我都唔揾男E生

男爵府

Me too. Many 男婦產科醫生 is very good. 比女醫生細心&有耐性.

3loks 寫道:

[quote]
Edithma 寫道:
好彩我睇私家從來唔睇男e生

我又唔贊同
婦科or婦產科我都唔刻意搵女醫生
(so far 一直以來都係男醫,全部都係親友介紹)

因為好多人只搵女醫
攪到d女醫唔係好有料都收好貴

其實忠厚o既男醫都有唔少

[/quote]
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

大宅

This was what exactly the same I faced as 樓主.
Please pay attention !!

別墅

好媽媽勳章

我贊同bryanmum 講法....

大宅

其實這個鄧醫生,我已經聽過他很多近似的情況。我試過有幾入住醫生,他的病人就住在我隔離,他每次巡房都好似好急忙,就算個病人剛做完手術,他都只是說“好好,手術好順利,跟本沒有時間比病人或家屬去問問題,就算是答都是一路行一路講,跟本就就聽不到他說什麼,每次巡房都不超過3分鐘。”我經在想這樣的醫生都還有人睇。
我自己睇的婦產科醫生,都是男醫生。他每次睇症都不會做不必要的檢查。我在這裡睇過睇完他之後的情況和感覺,都是不好的經驗。而如果找他做手術,你一定要上給訂金,如果你最後不是找他做,就沒收你的訂金。我睇好多個醫生,都沒有一個醫生做手術前要下訂金。而且你去睇醫生都沒有說胸有問題,其他醫生是不會要檢查個胸,就算要檢查,你都要先問我同唔同意。第二是做超聲波檢查,都可以做肚皮的超聲,不是一定要做陰道超聲波。而其實醫生每個一樣檢查,都應該先得到病人的同意。更沒有可能不淮家人陪同,無論是有病或做產檢,更加要家人陪同。所以我在醫院見他,或在這討論區的一些人的經驗,都是不好的。我是不會睇這個醫生,也不會介紹人去睇這個醫生。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我睇開嘅婦科男醫生同我做婦科檢查都會按胸,佢真係按幾吓唔係搓,同埋會有姑娘睇住,所以對佢好信任,至於上述嘅鄧醫生廿幾年前睇過,果時佢又冇咁喎,反而而家年紀大咗仲衰?其實佢日日睇咁多女人,都仲會咁有興趣又幾怪喎。

首頁

尾頁

跳至