嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從個仔患上濕疹, 病情反覆, 做家長的心情一點都不好受, 既要不分日夜照顧佢, 小心佢既飲食, 提佢唔好r,引開佢注意力, 用藥, 夜晚也要打醒十二分精神, 身心已經疲憊不堪, 只有受過這種苦的人才明白, 不過,
最難頂是帶佢出街其他人的說話:

Case 1

有些你不認識的人問你: 「佢隻眼做mud野呀?」

我答:「濕疹呀!」

佢話:「嘩!陰公!咪好痕?...」
我心想:「鬼唔知呀, 重駛你講你講?我唔知咩? 關你mud事?」

Case 2

一個同校的不知明家長:「嘩!佢r到另一隻眼也有了...」
我的回應:只有黑面, 講不出說話, 然後心想: 關你mud事?

我認為有時關心別人, 如果唔識佢, 真係一個友善笑容已經夠, 好過講多錯多令人難受.

各位同病相憐的朋友, 你地有無呢d經歷? 加油! 同路人, 願我們的仔女早日康覆!

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 edf 的帖子

我明白你感受... 雖然都有人講開d甘的說話, 話"濕疹好辛苦ga~" "好難好ga" "陰公law"
不過我比較無咩野...因為阿仔仲細, 知道一定會好返~
不過唔知點解由屋企人講我就好嬲, 99成日講"阿b好辛苦哦, 陰公law"
我真係好嬲99甘講, 因為係99有哮喘病, 醫生話濕疹好多都係由呼吸系統引起, 如果家族有人有哮喘同埋鼻敏感呢d病, 之後的後代都會有皮膚問題, 佢d仔女唔係皮膚出疹就係乾到爆, 包括我老公...
可以老實講唔多唔少都係99搞到bb依家有濕疹呀!! bb氣管都無甘好, 一個月就病啦, 大女係7個月左右先病... 不過我地無講俾99知, 因為佢一定會怨自己, 到時又一哭二鬧三上吊ga la, 佢已經好陰沈啦, 唔想佢再陰落去...
我爸爸都講過bb"乜甘醜架, 面又爛, 對眼又朦..." 我嬲到死, 佢次次講我次次都鬧鬼佢, 玩野law佢...
佢真係唔識講野, 試過對住隔離屋個bb, 同bb個姨媽講"乜個bb個頭甘扁, 個頭又大, 好肉酸wo, 乜無幫佢捽頭咩!" 我聽到拿拿聲講返 "唔係呀, 不知幾靚仔呀, 又精靈wo" 我呢個爸爸又係唔醒目, 甘講野人地即刻面都黑埋, 我心諗雖然你d仔女同孫都唔差, 不過都唔係靚到dom一聲呀, 咪講衰我地tim呀!!

仲有呢~~ 我仔仔依家4個月啦, 近幾日佢好返左8成, 依家面仔摸上去滑左, 有小小痕, 心口果d濕疹無晒啦~ 手關節位仲未好得晒... 但係整體來講佢都好返8-9成啦~~
你試下用桃葉水同小朋友沖涼呀, 我仔用左淨桃葉水沖左4日涼, 就好返左8成啦~~ 再加d濕疹cream, 依家真係好靚仔
사랑합니다.

大宅

有d人係咁架啦,唔好介意咁多,自己都開心d,

男爵府

回覆 kingkingtc 的帖子

桃葉水咩黎架?
我都想幫阿B試下

別墅

原來你bb同我bb差不多, 我bb都係4.5個月, 佢早2/3日d濕疹都好咗好多但係由昨天開始..............唉面仔又起我又同佢用類固醇, 因為昨晚bb2點, 3點, 5點同6點都起早, 真係 ................... 心情又一沈,希望bb快d好返啦

算啦, 仲難聽我都聽過呀, 對住bb講 " 係你媽咪累你呀 " 因我有小小濕疹 ....... 你哋係咪即刻覺得你哋d小嘢呢????????????

男爵府

叻叻勳章

我試過帶bb睇醫生,點知有個家長嗌佢個女行開d!!!
驚我仔仔傳染tim啦!!
LING

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 mitchan 的帖子

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853354&extra=
我開左個post, 本身係問bk朋友, 有無bb係有濕疹, 點知有日俾我媽搵甘個古方... 就係用桃葉水幫bb沖涼~
係個post的第3page, 有講點用...
桃樹姐係水蜜桃的樹, 用樹枝同葉來煲水俾bb沖涼~~
大概情況你可以去個post睇左先, 有咩唔明pm我呀~
사랑합니다.

男爵府

回覆 jassc2006 的帖子

我仔今日4個月零1日呢
我都明白有濕疹bb的父母係好擔心啦~~
我c6雖然無咩點湊bb, 但係佢都好擔心~ 每朝都要望左阿仔先返工~~
之前有1日佢同我講"我真係好希望有1日起身來望阿仔, 阿仔塊面會突然好返~~"
點知真係有甘的一日~~ haha~
尋晚俾佢R得太大力, 一邊面仔起左2粒野, 我即刻用桃水幫佢印一印, 再搽cream... 到今朝都仲有, 但係唔紅law~~
加上阿仔早幾日病左, 係甘流鼻水.. 呢d都係呼吸系列差, 所以先成日病...
做媽媽除左要陀要生bb出來之外, 身心的敏感程度都好大, 如果有人講自己仔女因為自己而甘甘甘點點點的話, 最傷心都係我地自己... 人地唔會明白果邊心情~~ 唯有自己調節下law~~
사랑합니다.

男爵府

回覆 BBLING_K 的帖子

都痴痴地.. 會傳染的話, 擔心個小朋友傳染左白鴒眼呀, 黑心呀好過啦~~
好無奈呢d人甘無常識...
사랑합니다.

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我個仔細個都有濕疹...
有d人見到我個仔有濕疹就會話:嘩!佢d皮膚仲乜咁架?梗係你陀佢果時亂食野啦. (我頂!我陀佢果時有糖尿.介口不知介得幾清.點亂食野呀?)

男爵府

叻叻勳章

咪係囉!! 真係好唔開心咖,
bb仔出,佢地都好辛苦好唔舒服
d人見到無同情心不特止仲要落加鹽加醋wo
呀仔唔算嚴重,淨係出係塊面到,
幾個月出一次,依家8個月
一出我多數搽e生開枝類固x,搽幾日就慢慢退..
LING

別墅

ha ha 我老公佢話如果bb好返佢折壽都ok ....... 又話如果可以過俾佢就好 .......

我都覺得係濕疹bb好辛苦, 但係媽媽都好辛苦, 不但身心疲累, 心情都好down

男爵府

回覆 BBLING_K 的帖子

我都唔明呀, 有時做人父母都係同一個心姐, 都係愛自己小朋友, 所有事都係為自己小朋友做出發點...
甘全世界父母都一樣ga la(除左d變態之外) 點解有一d父母可以唔明白我地呢??
我地小朋友都係生下濕疹仔姐, 都會好返ga la~~ 無理由係唔明白果種有幾急有幾緊張的心態wo, 點解仲可以做出d甘的事~
雖然我都明白自己小朋友無事, 但係見到其實小朋友有事時, 會有好自然的反應係唔好接近, 但係你慢慢叫你小朋友返來啦, 唔好四圍走呀, 唔好整親人呀... 講呢d說話都無甘嬲呀!!
體諒我諗人人都識, 只係唔想做姐...
我地唔好理果d人姐... 最緊要自己個心係有正能量就好啦~~
사랑합니다.

別墅

覺濕疹bb媽咪加油

男爵府

回覆 jassc2006 的帖子

我都係甘話, 寧願自己有都好過小朋友有...
見到佢辛苦又唔識講, 淨係喊同R... 塊面我完全唔敢掂呀...
我媽仲成日唸經, 求觀音, 一邊唸又一邊喊...唉~
幾甘多個月我真係好唔開心架... 有時真係覺得自己搞到BB甘樣...
日日見到阿仔甘, 心情都無甘好...

前果星期有日C6講同我 :"你今日係阿仔有濕疹以來, 無鬧阿仔又俾佢作反ge..." 當然啦~ 見到阿仔就來好返, 佢又無甘辛苦wo, 之前幾辛苦都抵呀!!
사랑합니다.

別墅

係呀係呀, 我媽成日祈禱, 仲叫佢d教友祈禱, 又日日打電話俾我因為我成個人沉晒, 係公司又唔講嘢, 係bus又喊 ........ 我媽怕我抑鬱呀, 我嘅情緒完全授控於bb嘅濕疹, 所以近呢2日我又開始唔想講嘢 ........pity:

別墅

tko 邊有桃樹呀? 我之前住坑口可否話我知, thx!

大宅

SHARONJULIO215 發表於 11-5-5 15:48
我個仔細個都有濕疹...
有d人見到我個仔有濕疹就會話:嘩!佢d皮膚仲乜咁架?梗係你陀佢果時亂食野啦. (我頂! ...

我 62 都成日咁講, 攪到我好唔開心!

男爵府

我都係好明白,出襯街都係話:咦,佢塊面做咩呀?d手腳咁乾嘅....

大宅

係囉, 斷估佢地d小朋友都試個病啦, 點都有些少同理心掛, 所以我成日教小朋友學下了解別人的感受, 我覺得呢樣好緊要!唔arm聽既說話, 真係唔好記著, 免得唔開心.

首頁

尾頁

跳至