論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

做了1年. 兩週前畀工人回鄉 settle family problem

應該昨晚回來. 當然 no show ..
咁我又冇佢電話.. 諗住一陣打畀 agent 睇下有冇

咁我係咪要通知入境處??

大宅

又多一單...........
去報警先, 然後打去AGENT 備案, 跟手SEND 果REF NO.( POLICE 比果個) 比入境署.

珍珠宮

報警即係打 999 ?
話工人失蹤?

珍珠宮

celinapang 發表於 11-5-30 10:39
又多一單...........
去報警先, 然後打去AGENT 備案, 跟手SEND 果REF NO.( POLICE 比果個) 比入境署. ...

agent 叫我send 双掛號信畀佢畀佢一個 deadline . 如果唔係. 就終止合約.

想問如果報警... 可以 blacklist 到佢?

男爵府

佢番去之前,你冇比佢簽紙咩?
我之前有叫我工人簽紙,上面寫住如果佢唔依時番黎,就當佢TERM左合約嫁~
不過而家我覺得寄信比佢都冇用啦,佢有心GE~
而家應該去警察局報警,再通知入境署!
最好換埋屋企門鎖呀!!

珍珠宮

hiragana 發表於 11-5-30 11:17
報警即係打 999 ?
話工人失蹤?

報警係證明佢冇出現, 睇吓呢度就明,

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2537539&pid=36831060&page=1&extra=#pid36831060

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

You should go to the police station make a record & send the ref no. to 出入境署~ Cannot blacklist, because THE Immigration Dept will not do it., and then the maid will change the name and renew the passport to find a new job in HK., 你只可以擋自己唔好彩...... 因正苦都唔會幚你.......

大宅

celinapang 發表於 11-5-30 23:26
You should go to the police station make a record & send the ref no. to 出入境署~ Cannot blacklist, ...

入境處係應該有黑名單

不過唔知工人列唔列入者

如果佢地換個名 照正常黎香港攞id個陣應該要打手指模

因為我係呢度問過人

所以除非冇做指模鑑證 如果唔係佢應該申請唔到id

hiragana  冇做指模鑑證..... 依下真係唔知  發表於 11-5-31 08:59

男爵府

子爵府

佢可能仲喺香港,小心

hiragana  may be not.. she went back for her 3 little kids..  發表於 11-5-31 09:00

別墅

I suggest checking the travel agent or airline first. I had same experience, my maid missed the flight and she come back the day after.

大宅

call police and contact agent, keep all the documents to protect yourself.....

hiragana  will do, tks  發表於 11-5-31 08:55

珍珠宮

回覆 carman2412 的帖子

我就係冇叫佢簽.... e+賴晒c

大宅

回覆 hiragana 的帖子

"ROTECT" yourself is the main duty of being an employer....
good luck

hiragana  唉..... 下次會  發表於 11-5-31 09:05

珍珠宮

celinapang 發表於 11-5-30 23:26
You should go to the police station make a record & send the ref no. to 出入境署~ Cannot blacklist, ...
轉名換姓聽好多

尋日問過 agent... 佢話事關工人不是在 hk境內.. police 不理

但唔理. will call police~~

karee  做外傭僱主真係慘...難為李先生仲可以開口幫佢地爭取加人工...唉  發表於 11-5-31 23:47

珍珠宮

annmama 發表於 11-5-31 08:48
I suggest checking the travel agent or airline first. I had same experience, my maid missed the flig ...
你e個先係大問題
佢回港e程. 佢話佢老公在菲幫佢買... 平D
so 我 no idea 佢咩 flight

佢應該拜日晩到... 現在拜二早... 我諗佢唔係 delay

大宅

吓, 原來你唔係比來回機票佢, 即係佢預左唔返來香港

男爵府

回覆 hiragana 的帖子

你比左錢佢自己買?定你無比,咁佢實no show la

珍珠宮

五歲仔 發表於 11-5-31 11:19
吓, 原來你唔係比來回機票佢, 即係佢預左唔返來香港
idy 926

唉.... 我太好... flight ticket我畀...
但就扣起半個月人工.

傷少了一點

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hiragana 發表於 11-5-31 11:49
idy 926
即一早預左唔返黎!
明天會更好~~

首頁

尾頁

跳至