跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

hi, 我預産期7月19日, 仲有1月個多啲就生嘞!! 你哋準備好晒啲嘢未呀??

大宅

Hi, Carton514

我預產期7月2日, 唔知小B囡會唔會早點出來見我......haha

我未執好走佬袋, 我想問下你, 醫院要求bb內衣連上媽媽名字, 點整上去?
可唔可以唔連?

禁止訪問

別墅

我4/7...基本野都買左喇...今日會再去吉之島買少少bb底衫同床單就ok了...
係呀....東區生,唔好買d咩入院套裝呀...好似唔多岩用架...

別墅

回覆 kikichan0814 的帖子

你咁勁...仲可以行咁多...我行個幾鐘都謝晒喇.....

別墅

回覆 maycmay 的帖子

10蚊店好似有隻label係可以寫個名再熨上去架....你叫人幫你搵下吖~~但上次聽講座,其實係驚bb唔夠衫,先會用到我地買既底衫,一般醫院衫都夠暖...不過帶定會安心d既....

大宅

回覆 Kellieng88 的帖子

聽你咁講, 可能我帶左衫去醫院, 都未必會比BB著.

你會唔會跟足醫院張LIST 去執野?? 我發覺有好多野要帶入院, 我一個袋唔夠放, 要分2袋.

別墅

如果跟足佢執,都真係幾多野...我就會帶即用既先,再有需要先叫老公帶埋其餘既野俾我.好似紙巾都唔駛一次過帶2盒,出院衫等出院先搵人帶黎啦,底衫仔我會帶定一兩件既...藍紙墊帶一包先,m巾就有扣同黏貼各一包,另外我可能帶個盆仔,因為唔掂生水,洗面都會用盆仔裝d熟水用...

大宅

畀面勳章

回覆 Kellieng88 的帖子

東區唔用得貼果隻孕婦衛生巾架, 你帶去佢都唔俾你用, 你帶1-2包m巾出院果日用就得架嘞!! 另外醫院一開水喉就有熱水架嘞, 可以唔洗帶盤仔tim呀~~~

大宅

畀面勳章

我都係乜都未準備, 今個星期先去買奶樽同少少bb用品, 我d朋友俾咗好多衫仔我, 應該都唔洗買, 我上次生我無整名呀, 因為唔知要整, 如果整我會用d無用的布剪開佢寫名再聯上去, 到出咗院就剪咗去law~~~

大宅

畀面勳章

回覆 kikichan0814 的帖子

你就好啦, ,放假就可以多d時間預備bb嘢啦~~~ 7月先開始放產假, 所以今個月都唔得閒攪咁多嘢住~~~

大宅

回覆 carton514 的帖子

你呢個都幾好wor....唔洗聯..之後又可以剪左去
但係我想問和尚袍係帶短定係帶長個d呀???

大宅

畀面勳章

Kellieng88 發表於 11-6-3 00:28

如果跟足佢執,都真係幾多野...我就會帶即用既先,再有需要先叫老公帶埋其餘既野俾我. ...

补充要帶一包有扣的孕婦衛生巾及網褲

大宅

畀面勳章

erichi 發表於 11-6-3 12:44

你呢個都幾好wor....唔洗聯..之後又可以剪左去

我會長短都帶D去啦, 其實初生用長會好D(我覺得), 可以包埋腳仔, 喺醫院都唔會著褲架啦, 多數用被仔包住!!

別墅

入產房就一定唔俾用黏貼衛生巾...因為唔俾著底褲,生左就用得架喇...

生完之後,唔好掂生水,開水喉既熱水都係叫生水,冇煲過,都會對我地唔好架...我亞e以前坐月就係成日用水喉水洗手,真係手痺架....

大宅

畀面勳章

上星期返返吓工無啦啦見紅, 即刻飛的去東區, 真係嚇親, 去到急証室, 佢叫我自己行去入院登記處, 行到去仲要排隊, 之後仲要等人帶我上病房(好彩都俾張輪椅推我上去, 如果唔係上到去暈低都有可能), 上到病房檢查, 我仲流緊血, 跟住照u/s同用鴨咀抴睇下面, d例行檢查無問題啦, 最有問題係幫我打豆同抽血果位804眼仔醫生(x), 大家入到東區見到佢都真係要小心d, 俾人抽血抽到喊真係第一次law, 仲要抽果個位佢一落針我都知唔掂, 結果第二日隻手真係腫咗, 咁都好可以提早拆咗佢, 講返抽完血, 之後上到床要禁飲食, 因為照到呀妹未掉頭, 如果繼續流血或者有作產現象就要緊急開刀, 所以要禁飲食, 仲要因為流血唔俾落床, 不過好彩有驚無險, 瞓咗幾個鍾之後已經無流血嘞, 到夜晚終於可以食嘢嘞, 不過過咗12點又要禁食, 因為第二日順便要飲糖水, 所以又要禁食, 到咗第二日飲埋糖水抽埋血, 終於都大觲放啦, 但係由於流過血要觀察最少24小時, 所以要住多一晚, 不過喺醫院真係好難有覺好瞓, 好彩呀妹仲未捨我出嚟住, 咁就返咗屋企嘞~~~

天道總司  你開始放產假未? 我有朋友試過,佢有可能叫你住到生WOR。  發表於 11-6-14 21:17

大宅

畀面勳章

Re:天道總司,我7月先開始放產假,我得34週佢哋唔會咁早留我,如果過咗36週就好難講!

子爵府

我都係7月先放產假,依家個肚都好以趺出嚟咁,行兩步就要坐,好辛苦

大宅

畀面勳章

天道總司 發表於 11-6-15 00:14

我都係7月先放產假,依家個肚都好以趺出嚟咁,行兩步就要坐,好辛苦

仲有兩個多星期咋, 加油呀~~~~

子爵府

THANK !! 我32W左右,仲有3星期................返工仲要成日企

首頁

尾頁

跳至