論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

政府將外籍家庭傭工的規定最低工資,調高160元,至每月3740元,加幅近4.5%。若僱主選擇為外傭提供膳食津貼,代替免費膳食,每月津貼會增至不少於775元。
新規定適用於明日起簽訂的所有新合約。在今日或之前、按舊規定簽署的合約,可以在本月廿九日或之前,送交入境處處理。

好似有姊妹唔太明紅字的意思,所以開個topic解下畫.

今日或之前已簽好合約既工人,都係舊價.($3,580)

例如今日簽左約但今日交唔切去入境處既,都唔駛擔心,只要係2011年6月29日或之前交到入境處辦手續都係舊價.

而現有合約係唔駛比新人工住,直至新合約簽訂或再請新工人為止.

例如明日睇中個工人,即簽合約都係新價($3,740).

大宅

唔該哂花姐~

FA8866  唔好客氣啦.^^  發表於 11-6-2 01:00

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

唔該晒!

呢篇新聞稿又真係睇到人頭擰擰,初時我都以為政府幫外傭幫到要違反合約精神,要今日之前簽左兼做緊嘅,都要重新做過手續,夾硬加到 $3740!:;pppp:

公爵府

yan_yan_mummy 發表於 11-6-2 01:02
唔該晒!

呢篇新聞稿又真係睇到人頭擰擰,初時我都以為政府幫外傭幫到要違反合約精神,要今日之前簽 ...
嘩!重新做過d約呀,我諗入境處暴動都似!!之前個levy已做到入境處痴左線...

男爵府

回覆:有關於新工資生效疑問請進..^^

Thx!樓主,初初睇完我都唔係好明,而家明白了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 FA8866 的帖子

Thanks for the explanation

男爵府

thx.

別墅

回覆:有關於新工資生效疑問請進..^^

如果咁岩今日僱主簽左, 送緊去比外佣簽, 佢知加左人工都唔簽喇, 再唔係簽左唔肯黎都大有人在!!

hmmhmm  我都係,簽左但都未送到入境處,咁既形勢,個工人隨時唔黎啦!  發表於 11-6-2 09:45
sd0729  係呀!我等緊新工人到,依家好擔心呀!  發表於 11-6-2 09:32

大宅

畀面勳章

洋房

新規定適用於明日起簽訂的所有新合約。在今日或之前、按舊規定簽署的合約,可以在本月廿九日或之前,送交入境處處理。我昨日聴到也不明!!政府D 新聞稿非常差!!!!

hmmhmm  咁應該點寫?  發表於 11-6-2 09:52

公爵府

Hebefish 發表於 11-6-2 08:22
如果咁岩今日僱主簽左, 送緊去比外佣簽, 佢知加左人工都唔簽喇, 再唔係簽左唔肯黎都大有人在!!

...
每次人工有變動都會有呢個可能.

hmmhmm  無錯,結果就係..就算簽左未到職,都要焗住加返俾佢,否則佢唔黎,要搵個第二個  發表於 11-6-3 12:16
hmmhmm  無錯,結果就係..就算簽左未到職,都要焗住加返俾佢,否則佢唔黎,要搵個第二個  發表於 11-6-3 12:16

男爵府

我想請問一下, 我同姐姐份合約是4月簽的. 咁即係呢2年內, 可以照番$3580出糧比姐姐?
另外見到話要6月29日前入文件去入境處處理, 我份合約已經在4月時已簽...是否不用再6月29日前入文件去入境處?
謝謝!!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

PJ 發表於 11-6-2 12:46
我想請問一下, 我同姐姐份合約是4月簽的. 咁即係呢2年內, 可以照番$3580出糧比姐姐?
另外見到話要6月29 ...

你呢個係比$3580舊價
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

男爵府

回覆 sillything 的帖子

咁我即是不用在6月29日前入文件去入境處處理? 對嗎?

水晶宮

你4月簽重未交文件咩?

男爵府

係睇簽合約日期丫麻, 但我個agency 又話係睇領事館chop 日期wor.....

我個case 就係, 5月中已簽左合約, 而今天agency 同我講, 1/6-6/6領事館放假, 要7/6 先同我去領事館申請, 所以我係要比新人工....

請問agency 所講, 是否正確?

男爵府

回覆 sillything 的帖子

4月份已經settel晒文件.
我只係見到寫住"6月29日前要send文件去入境處處理", 我以為我地$3580呢班....都要再入多一次文件...!
睇黎我誤會了. sorry!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

h2dog1 發表於 11-6-2 13:02
係睇簽合約日期丫麻, 但我個agency 又話係睇領事館chop 日期wor.....

我個case 就係, 5月中已簽左合約, 而 ...
你個係賓定印? 我個賓上星期日交contract去領事館, 佢話今個星期日可以去攞返, 所以應該無放假~

另我上問我啱啱同姐姐續咗約, 但新約係7月先開始, 咁係咪都係俾舊價??

男爵府

回覆 klng28 的帖子

我果個係印印~

我了解, 你已做好文件, 入了入境處, 都是舊人工.

首頁

尾頁

跳至