跳至

首頁

尾頁

大宅

tinlingyuetka 發表於 11-6-11 10:22
回覆 mclfbb 的帖子

我想問下mclfbb, 其實我都係買左materna+孕奶粉...但無咩點飲/食, 因為大便會好辛苦, ...

其實BB中後期大得先快,一開始唔需要太介意喔。
你試下固定食蘋果/橙,大便會好暢順。我一直都係咁食,materna冇令到我便秘。不過我要加鈣啦又抽筋……尋日飲咗一杯康鈣C,今朝就冇抽啵!所以我覺得都有效囖!

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

我私家都係開materna+300mg calcium

男爵府

好媽媽勳章

回覆 tinlingyuetka 的帖子

tinlingyuetka,

你以前腸胃點架? 我腸胃不嬲麻麻,大約2日先去一次,今次陀b未食materna已經便秘個幾星期,果陣咁岩照oscar,問姑娘可唔可以叫醫生開藥俾我食(因為腸痛得犀利),佢話食藥唔好,反而叫我一日一定要飲8杯清水+5份蔬果,我努力試左兩星期,雖然跟唔足,但便秘真係好左好多。

而materna鐵質高,會更加容易便秘架~

大宅

回覆 twllc 的帖子

嘩...五份疏果.....
我估1日1生果己經ok....
雖然政府都宣傳...但跟得唔足....
好啦, 我由今天開始試下先.......

複式洋房

I read the "What to Expect", a famous prenatal guid book in Europe. It says that Yoghurt is a good source of Calcium~

So if you cannot drink too much milk, take some Yoghurt, yummy, and healthy.

首頁

尾頁

跳至