論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

你工人太衰啦!逼佢走啦!
我逼走過一個,點逼呢 1 不停叫佢做嘢,要好乾淨,一次未乾淨抹第二次,抹到乾淨為至,等佢倒咗啲水,先叫佢再裝過,再抹! 2唔俾佢做自己嘢,例如佢洗自己啲衫,收自己啲衫,想做的話,等佢自已放假果日先可以做! 3你先係僱主,以後佢做乜都要問咗你先,等你批淮佢先可以做,否則要企響度等,直至你批准!(包括佢要去廁所,行開行埋都要問,) 4佢問點解,你唔使答,只係同佢講,我唔需要解釋你知,你的工作係照做便可! 5 提佢不要打爛任何嘢,否則照價賠償!仲要同佢講埋,例電視$38000等!逐樣講! 6 佢洗衫,唔可以用你的洗衣粉,洗衣機,因為政府只係話包食包住,其他唔包!叫佢用手洗,仲係佢放假先好洗,因為working hour唔可以做私人嘢,仲要交番水費俾你! 7 食政府亦無話俾乜,面麭,公仔麵,亦可,沒有其他供應,由你定 8 可以的話,收番封辭職信,同佢講,距離約滿仲有幾耐,叫佢慢慢受! 仲有一啲,你pm 我啦!再講你知!

[email protected]

喳喳媽咪  一個字"勁"...  發表於 11-6-13 13:30
333s  一个敢說敢言. 支持你.  發表於 11-6-13 12:21
netbieshan  and holiday, I ask her leave at 8 and come back at 10:30pm-11:00pm  發表於 11-6-13 09:38
netbieshan  i do the similar thing, except 6. 仲係佢放假先好洗仲要交番水費俾  發表於 11-6-13 09:38

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

回覆:iris7115 的帖子

大宅

我都要用逼走 lee 招, 去對付個 大肚工人, 初時話會6月中走,而加又話唔走,要做到生. 12月底生.
要炒又炒唔到,最怕叫佢做野,又唔做, 當你無到咁.

熹曈媽咪  嘩, 做乜你咁黑仔, 請到個大肚婆? 你知個陣佢幾多個月?  發表於 11-6-13 00:07

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

你呢d方法係好好, 但你唔怕佢出招害你哋呀? 就算係ftm都唔係24小時睇住佢架. 隨時反咬你一口, 防不勝防喎

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:to 熹瞳媽咪,見到你好憤怒呀!

仲有如果佢扮病唔做嘢呢?

熹曈媽咪  扮病咪的佢去睇醫生囉, 無病假紙, 都要照開工架啦啦!  發表於 11-6-13 11:44
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

Iris7115,

好多謝你感我所感! 真係嬲到爆, 但佢死都唔比信, 都無佢符.....

最衰我唔係ftm, 要返工, 不過細女唔使佢揍,
佢主要係家務同揍大女(7yrs)放學, 我既計劃,
星期六已開始實行, 暫時只係想到洗風扇,
可惜星期六同佢出左街, 仲比佢激多鑊......

sat 由2:00開始佢一個人係屋企, 淨係洗2把風扇,
跟住4:30一齊出街, 到夜晚返到黎, 見到個坐厠有糞便(半隻手掌咁大),
咪揭起塊厠板, 睇佢幾時抺左佢, 點知見佢冧住沖涼,
我問佢知唔知未做完野? 我話: pls check the toilet is it still dirty?
咁大達屎都睇唔到? 仲問我係咪叫佢收起把藍色傘?

嘩......真係火都黎, 我問佢係咪盲架?
agent 個body check有無同你check 眼呀?
你2:00到11:30都睇唔到達屎? 叫佢即刻洗左佢,
佢就咁用厠所刷刷, 我話你平時有無用toilet duck?
佢話有, 咁點解而家咁用呀? 淨係識得啞左!

我再一次同佢講, 叫佢比 resign letter 我,
結果又係個句囉, I don't want to resign by myself.......

唔好意思: 以下條Link有噁心圖片, 証明佢真係咁大達屎都睇唔到,
但會令咁多位不安, 如沒有心理準備, 請不要到下址觀看.............

本來想post 張相, 但係唔知點解copy唔到?

http://www.facebook.com/media/se ... ;type=1&theater

kck_88  點解會有c係度架,係咪工人整出黎??  發表於 11-6-13 07:04
喜樂的心,便是良藥;
優傷的靈,使骨乾枯. (箴 17:22)

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

條Link睇唔到張相

熹曈媽咪  sorry, 因為我老公話張相好嘔心, 叫我delete 左.......  發表於 11-6-13 11:36

民房

回覆:熹曈媽咪 的帖子

你快d迫佢簽warning letter la! 你同agent fd 吓,如佢地可以證明佢地warn 完都無用,佢地出封信比你,話詎有問題,可以一蚊都吾賠比佢,一腳申佢番鄉下食屎!you promise agent thru 佢hire another one lor !!remember 每樣吾obey 都出warning ! Work ga!

方方媽媽  如果佢無犯法例註明果4條,簽一百封warning letter都無用,炒佢都要賠.  發表於 11-6-14 16:24

男爵府

或者人人睇法唔同....

但比著我, 早早俾錢佢走, 要我對住佢多一個月, 又要勞氣, 又要嘈交, 又要發脾氣, 又要搞到自己痴左線, 又要防佢整鬼自己一家人, ..講真...你玩佢時, 佢都可以玩野

手洗衫嘛, 洗野嘛, 用你大量既水, 你唔係屋企用你大量電..
煮飯勁浪費食材..煮飯(唔駛加料, 唔乾淨都夠死)

整爛野, 佢賠, 但有上限喎..整鬼爛你部40吋LCD TV 你冇仇報.

所以, 為左唔想豪俾佢一個月. 何必自討苦吃?

我明. 咁係更加令佢/佢同道, 知道搏炒好處~~
我情願寫信去入境處, 同上呢度數臭佢囉...
君子不立危牆之下呀!

方方媽媽  係咪大肚唔炒得架?小心中招,佢告多你一樣添.  發表於 11-6-14 16:23
熹曈媽咪  我都開始動搖, 但唔想益佢咁開心.....  發表於 11-6-13 16:46

禁止訪問

大宅

回覆 熹曈媽咪 的帖子

唔好意思, 因為我老公話張相太核凸, post 上 fb 驚全部朋友都見到,
但係又唔知咩事, 驚嚇親人喎,
唔知仲有咩方法可以post張相上黎呢?

喜樂的心,便是良藥;

洋房

引用:我都要用逼走+lee+招,+去對付個+大肚工人,+

原帖由 Daphne^^ 於 11-06-12 發表
我都要用逼走 lee 招, 去對付個 大肚工人, 初時話會6月中走,而加又話唔走,要做到生. 12月底生.
要炒又炒唔 ...
大肚唔逼得,一樣犯法架!唔好呀!

熹曈媽咪  係呀, 大肚真係唔抄得, 佢走左要屈你都屈得成!  發表於 11-6-13 16:48

大宅

回覆 熹曈媽咪 的帖子

個達 C 係我用完厠所整污JOE 既, 所以我好清楚幾時污 JOE,
但佢竟然睇唔到, 指住個厠所叫佢 check 都唔知咩事,
仲話係咪收傘? 不過個刻我肯定佢唔係玩野,
係真係睇唔到, 因為幾分鐘前仲同佢鬧緊交,
我問佢點解個櫃當眼處, 無端端會有個2蚊銀架?
佢又例牌話 I don't know, 我就話可能我間屋有 ghost,
佢仲串住話 may be! 我話隻 lazy ghost always put the things everywhere.....

跟住問佢個2蚊隔離仲乜有一堆 rubber/ eraser? 佢仲話 I know the rubber band but there,
我話唔係rubber band, 係 rubber, eraser, I told u 3 times before where to put it,
佢都唔記得應放係邊, 我就鬧佢, 點解叫你做野時, 你咩英文都唔識聽?
pls close the door, noodles, food, rubber, 咁簡單的英文都唔識聽?
But when u argue with me, yr english is quite good!
佢就無聲出, 我問佢點解份CV 寫英文 Good? Why u tell lie?
佢就死狗, 所以我知佢唔係玩野既!
喜樂的心,便是良藥;

大宅

比著我都真係激死, 我一定即刻比$$$佢快D走!!

幸好本人請左一個好好既工人, 工人唔好都真係幾頭痛~~

熹曈媽咪  你就好運啦, 工人唔好等於無請到工人一樣, 仲要揍埋佢囉...  發表於 11-6-13 16:50
cfbb  你真係好,羡慕中~~  發表於 11-6-13 13:51

男爵府

回覆 sorman 的帖子

上年都遇著博炒工人, 足足和她玩了七個月, 日日到要和她炒一鑊, 終於都是炒了她, 為免自己變了傻婆.

日日對住衰工人是好痛苦的, 不是言語上, 可以說出來. 考慮見她即走, 她行為是會影響妳大女的, 使妳大女不再信任工人, 因她日日見住媽咪和工人嘈交, 她是會有不開心的.

現在我家隻豬都是又懶又惡, 不過, 勝在會自動做, 不太過份, 只可以寄望年尾會找到好好少工人, 不會無啦啦發神經.

sorman  同意. 不要為啖氣而「另類教壞」個小朋友  發表於 11-6-13 12:56

洋房

回覆:jadechant 的帖子

熹瞳媽咪,志不在真乾淨,抹牆,抹枱,抹梳發,抹窗,抹櫃,抹厠所,抽油煙機,抽氣扇,所有燈,鐵門,木門,洗床單,洗衫,燙衫,洗窗簾,抹櫃桶…總之要係家務,你屋企要唔要大掃除呢!如果你唔想咁,就影多啲証據証明佢失職啦! To大家 講真自己都唔想咁對佢地,只係想俾啲教訓佢,咪等佢以後甘過份遮,因為我之前果個,直頭同我講,「你咪炒我囉!(一邊揸住電話傾,一邊坐響度,跟手走去沖咖啡飲)我咩人都唔驚,你咪賠錢俾我囉!」…所以我好身同感受,直到我話,佢再亂來我就報警,佢先驚!…雖然我都做齊寫信去入境處,去勞工處!但我家下個工人話我知,佢已經搵到第二份工,返緊!我只有祝果位顧主good luck!

熹曈媽咪  沖咖啡咁串? 有無用相機錄佢? 最唔底得佢地跟本就唔使離港,咁佢地玩晒啦?  發表於 11-6-13 16:54

禁止訪問

民房

熹瞳媽咪, 唔好咁勞氣,激親自己就唔抵啦!!
我之前都試過,比個衰人激到喊呀!!
日日都當係年廿八咁,每日叫佢洗野,一日洗廚房,一日洗被呀咁(我張雙人被都叫佢用手洗嫁)日日勞役佢!!
當佢想去沖涼果時,就叫佢去同我買宵夜!!仲要限佢半個中內要番,唔係我鎖門!!
每日放工都CHECK佢洗成點,唔OK GE要佢洗番好,我滿意先可以訓!!
呢個係長期抗爭黎嫁,加油呀!!唔好比一個月佢賺呀!!
(我最後用左一個半月,革命就成功左喇!!)

熹曈媽咪  佢都幾硬頸, 成個半月先肯走.....  發表於 11-6-14 13:43

大宅

勞役都係一個辦法...乜都叫佢做....做到佢怕為止...

大宅

佢日頭唔做未等佢夜晚睇住佢做, 我以前個件試過做到01:00. 以前我都係好激氣, 而家好d la, 比錢仲要受佢氣? no way, 同工人講野係要order佢, 講完係咁先, 唔好有機會比佢講.千萬唔好SMS, 有咩野直接講. 唔會對佢笑, 佢黑面, 我仲黑過佢.

熹曈媽咪  尋晚佢只抺了1/5, 我check佢就話因為支x麗珠用晒,於事睇住佢用濕布抺晒全屋.  發表於 11-6-14 13:45
netbieshan  same case, 佢日頭唔做未等佢夜晚睇住佢做, 我以前個件試過做到01:00  發表於 11-6-14 00:10

首頁

尾頁

跳至