親子旅遊

跳至

首頁
12345...38

尾頁

大宅

今天是我首次去百年換外幣, hkd 轉坡紙, 唔覺得特別好rate, 同恆生個rate相差不大 (約0.06), 暢hk$6,000, 先相差4-50元, 唔值得老遠去中環換坡紙, 車錢都係度啦.

最重要係比我見識到果到啲人兄對客好寸, 好冇禮貌, 惡c到云... 今次之後, 一定冇下次.

侯爵府

bbkh 發表於 11-6-20 20:33
1. 今天是我首次去百年換外幣, hkd 轉坡紙, 唔覺得特別好rate, 同恆生個rate相差不大 (約0.06), 暢hk$6,000, ...

2. 最重要係比我見識到果到啲人兄對客好寸, 好冇禮貌, 惡c到云... 今次之後, 一定冇下次

http://hk.ttrate.com/zh_hk/index.php?b=0&c=SGD&s=1&t=2

1. 其實恆生和百年相差得很小的, 如果要老遠搭車去中環換$,真係唔值得花時間啊..

不過要注意, 百年可以即時比到不同面值的紙幣, 我試過打電話去中環渣x總行問過, 佢都只可以比500歐元我,500歐元=5500港元,點用??

2. 你幾點去到百年? 如果下午的話, 真係超多人, 建議上午去, 如果真係下午先到, 建議打電話預訂..

侯爵府

我係新加坡機場攞了1x本 "your essential singapore guide" 如果有興趣, 可以pm我攞, 但只限郵寄.

侯爵府

玩轉USS攻略

我只係用了2個多小時,便可能玩晒想玩的遊戲, 而家寫個行程比大家,等大家知道點去會順路d, 去uss的路線係

(1. Madagascar > 2 Far Far Away > 3. Lost World > 4.Ancient Egypt > 5. Sci – Fi City > 6. Hollywood > 7. New York )

我上星期五, 早上930到達, 945便可進場, 約1230便玩晒, 最後係為了睇water world的show和hollywood 的show, 和買點紀念品, 食了個午餐, 最後下午3:30便去了..

prettybabe  咁如果早上係酒店游完水, 食埋晏至去都得喎.  發表於 11-7-5 19:36
Mrsleaf  好詳盡呀, 謝謝你!  發表於 11-6-29 11:08

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

資料多又update, 好勁呀!

題外話, 焯媽媽, 你係用手機定相機影啲相架?

侯爵府

yeesumyin 發表於 11-6-20 23:15
資料多又update, 好勁呀!

題外話, 焯媽媽, 你係用手機定相機影啲相架?

手機啦, 又快又準, 老公重問我, 我部手機係唔係有定位, 成日攞住部手機..

今次去新加坡很忙啊, 要帶個大仔(老公) 又要帶住2隻馬騮, 佢地成日話好熱, 不如返酒店..

男爵府

減齡達人勳章

焯媽媽 發表於 11-6-20 23:13
玩轉USS攻略

我只係用了2個多小時,便可能玩晒想玩的遊戲, 而家寫個行程比大家,等大家知道點去會順路d, 去 ...

咁快就玩完? 我仲預成日添! 3歲半多唔多嘢啱玩? 另你下下午3:30去了哪裡?

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆:焯媽媽 的帖子

如果帶住奶奶同五歲仔仔及十個月BB值唔值得入呢?
有無三,四星酒店推介呀?

侯爵府

mamimi 發表於 11-6-21 01:04
咁快就玩完? 我仲預成日添! 3歲半多唔多嘢啱玩? 另你下下午3:30去了哪裡?

個uss只須行個圈便玩完, 我見大部分遊客向右手邊行, 我便向左手邊行, 有些遊戲根本唔適合小朋友, (小學生)玩, 我只選了arm玩的讓我小朋友玩..

園內有很多賣記念品和食店, 起麻佔了多過一半空間, 而有些遊戲又唔arm玩, 因此, 只玩了2小時多便完成, 基本上我早去, 所以根本不用排隊便可進入, 只係有些係睇戲, 要等入場..

我只玩了以下的遊戲, show, 電影等..

第一站. 馬達加斯加 Madagascar> 6. A Crate Adventure, 木箱漂流記

第二站. far far away, > 8. 史瑞克4-D影院 Shrek 4-D Adventure, 10. 小龍飛行學校™ Enchanted Airways

第三站, Ancient Egypt, 古埃及 > 13.Treasure Hunter尋寶奇兵,

第四站, Sci-Fi
City
科幻世界 > 16.旋轉飛盤

第五站, New York紐約 > 17. 電影特效片場Lights, Camera, Action!

第六站, 好萊塢劇院

第七站, Lost Word.失落的世界 > 5. 未來水世界

以上的數字你個 入園指覽的編號..

侯爵府

行完個uss, 我便乘免費的sentosa express去vivo city, 整build a bear

侯爵府

南南自語 發表於 11-6-21 06:15
1. 如果帶住奶奶同五歲仔仔及十個月BB值唔值得入呢?
2. 有無三,四星酒店推介呀?

1. 老實講, 而家新加坡放暑假, 日日都pear day, 要成$450一張入場, 如果係我自己, 我都唔會入場, 唔值, 但為了帶小朋友而入場,

但如果得5歲及老人家的話, 比d相佢地睇, 看看他們是否喜歡, 再決定去唔去, 或者, 我覺得係門口影幅相, 都當到此一遊..

2. 酒店推介要問老公, 再覆你..

南南自語  THX~~  發表於 11-6-21 09:07

男爵府

好媽媽勳章

Ancient Egypt 激唔激? 係咪坐過山車咁架?
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

大宅

焯媽媽,
多謝你的介紹,thanks!
我7月2日起程,一行共6個大人, 2個小朋友, 一個8歲, 一個2歲,我想請教你我地由星加坡機場去酒店 outram park hotel re!搭mrt or taxi比較方便呢?taxi車費, 約幾$呢?
thanks!
My Sweet Heart- Minnie

大宅

回覆 焯媽媽 的帖子

焯媽媽,
多謝你的介紹,thanks!
我7月2日起程,一行共6個大人, 2個小朋友, 一個8歲, 一個2歲,我想請教你我地由星加坡機場去酒店 outram park hotel re!搭mrt or taxi比較方便呢?taxi車費, 約幾$呢?
thanks!
My Sweet Heart- Minnie

伯爵府

好媽媽勳章

我31/7跟團去, 希望好玩啦! 依家去新加坡好貴啊! 仲貴過去日本, 出血啦!

大宅

焯媽媽 , which games in USS suitable for 2 yrs old ?

and I planned to go "Build a bear workshop" too, is the bear and accessories expensive? varity of choice? worth to go?

haha, too many question but thx for your reply

男爵府

減齡達人勳章

焯媽媽,thanks a lot! 我記得之前你好似講過有條website link可睇酒店的評價, 可否再俾一次?

子爵府

回覆:新加坡紙對換率,見聞, 購物資料

今日係匯豐電匯價6.3325

侯爵府

HuiTung 發表於 11-6-21 09:10
Ancient Egypt 激唔激? 係咪坐過山車咁架?

有2個, 一個係室內過山車, 類似有木乃伊去出來, > 12, 木乃伊復仇記

另外一個係, >13, 尋寶奇兵, 很慢的平地渣車..

侯爵府

mamimi 發表於 11-6-21 14:21
焯媽媽,thanks a lot! 我記得之前你好似講過有條website link可睇酒店的評價, 可否再俾一次? ...

booking.com, 或是係 trip advisor

首頁
12345...38

尾頁

跳至