親子旅遊

跳至

首頁
12345...38

尾頁

侯爵府

b_mami 發表於 11-6-21 13:34
焯媽媽 ,

1. which games in USS suitable for 2 yrs old ?

2. and I planned to go "Build a bear workshop" t ...
1. (遊樂no為指南的編號)
馬達加斯加 > 6. 木1箱漂流記 (game, 類似迪迪尼的小熊維尼歷險記)

失落的世界> 5.未來水世界 (show)

遙遠王國 > 8. 史瑞克4d影院

古埃及 > 13. 尋寶加兵

科幻城市 > 16. 旋轉飛盤

紐約 > 17. Light, camera action > Film show, 特技表演

Hollywood > 18. Monstor Rock > 歌舞show

2. Build a bear > 每件分開計, bear 的body, sgd 17-30, 衫 sgd 8-20, 鞋, sgd 幾元, 其他唔記得..

侯爵府

build a bear, 造熊公仔的過程如下.

1. 先選body,

2. 選衫, 造型

3. 把公仔在內加棉花, 會問係想soft d或是hard 一的..

4. 加個心放在熊仔內 (請你祝福個心), 可加錄音, 加sgd 14

5. 為熊仔沖身, 類似風機, 梳洗

6. 加衫

7.打出世紙, 改名,

8. 包裝

9. 比$$

10. 辦退稅..

bye bye

侯爵府

build a bear

以vivo city旁 的分店最大, (叫harbour front center)

http://www.buildabear.com.sg/

值唔值見人見智.

但入面真係好多選擇..

侯爵府

aliceandleo 發表於 11-6-21 10:27
回覆 焯媽媽 的帖子

1. 我7月2日起程,一行共6個大人, 2個小朋友, 一個8歲, 一個2歲,
2. 我想請教你我地由星加坡機場去酒店 outram park hotel re!搭mrt or taxi比較方便呢?
3. taxi車費, 約幾$呢?

1. 幾多點到? terminal 幾? 因為mrt 在 t 2

2. t 2> 轉mrt > cc 2 > 轉ew 4 > ew 16, 當然係taxi方便啦, 唔使轉車..

3. 幾點到 ? 唔同時間, 唔同價錢, 約sgd 20-30

侯爵府

講下新加坡天氣>

我去新加坡 4日, 未開個傘, 但有一日早上下過小雨後, 當日天陰, 算不太熱..

係新加坡時, 同個的士司機傾開, 佢話最近2個月, 新加坡天氣都幾反常, 很小大雷雨,

佢話一般情況, 每日都會下一至2小時的大雷雨, 令到天氣無甘熱, 舒服d,

但最近天氣幾反常, 一般只會shower, 時間得幾分鐘, 令到天氣更悶熱..

http://www.weathercity.com/sg/singapore/

以上網址都很準確

侯爵府

講開坐的士, 除左舒服之外, 重有好處,

我有一個很重要的行程, 便是個的士司機教我的, 我上星期六, 原本打算下午便去上flyer, 我是由牛車水打的去flyer, 原打算直上flyer,

後來, 個司機教我們, 可以在晚上約8:00上flyer, 以便看美麗的煙花表演, 因為係national day預演的關係, 所以個司機都唔肯定幾點??

但我接受佢建議, 晚上約7:30再去flyer,

ok, 坐flyer中途有小小煙花, 當我們下來後, 再有連串的表演..

同場加演煙花表演..

如果有家係9/8 national day到新加坡, 亦都可以參考這個行程..

應該係晚上8:00放煙花, (但唔肯定, 到時大家再問人)

侯爵府

坐的士程有好處的..

就係讓我更了解新加坡的文化特色.

的士司機多數是中國人, 我其中一兩程係外國人,但以中國人為主..

侯爵府

講下隻魚尾獅, 之前有網友話隻魚尾獅唔見左, 我好好彩, 見到佢..

我係隻DUCK影相..

侯爵府

講下新加坡飲飲食食, 我係新加坡, 一日可以不停口飲飲食食, 一日6-7餐..

係克拉碼頭的土耳其雪糕, 佢比雪糕你時, 很有趣,大家可以試下, 每支sgd 3

男爵府

好媽媽勳章

回覆 焯媽媽 的帖子

焯媽媽 , 謝謝你的資料!

我想問, 我會同老爺奶奶, 3.5 years old 女和1.5years old 仔去SG, 其實有什麼推薦他們去看呢? USS 對於佢地會唔會悶?

Thanks again!

大宅

回覆 焯媽媽 的帖子

焯媽媽, 我12:20到星加坡.....

但係7人taxi, 我地係唔係唔得呀?多左個baby?
My Sweet Heart- Minnie

子爵府

回覆:aliceandleo 的帖子

Maxicab幫到你。之前幾次我8-9個人去 (有大有細)都坐得落。SGD35 per way 其實唔算貴,分2部taxi都差唔多價錢。

複式洋房

坐的士唔同顏色係唔同價錢。黑色係最貴,要SGD5起標,其他嗰啲約SDG2.8-3.2起標。但係佢跳標價錢就一樣。所以見到黑色就唔好搭。不過我好少見到有黑色。
另外我上次住克拉碼頭間SWISSOTEL, 去機場只係需要SDG15,就算搭MRT都好方便,因為喺站旁,值得推介。都幾抵坐,如果你住喺CITYHALL附近,應該仲平啲,因為再近啲機場。
但係啲酒店真係好價,我今年去咗兩次,加幅都有2成。

侯爵府

Mei721 發表於 11-6-22 13:27
Maxicab幫到你。之前幾次我8-9個人去 (有大有細)都坐得落。SGD35 per way 其實唔算貴,分2部taxi都差唔多 ...

我在新加坡4日, 只係vivo city外見有7人的士, 而且, 好似要sgd 40-50元, (我唔清楚唔同顏色車係唔係唔同價錢)

侯爵府

aliceandleo 發表於 11-6-22 10:23
回覆 焯媽媽 的帖子

焯媽媽, 我12:20到星加坡.....
但係7人taxi, 我地係唔係唔得呀?多左個baby?

新加坡的士, 坐4人, 而2個小朋友當一個大人,即是, 2大3小都可以.. (有錯指正)

而你有6人加2個小朋友, 七人車或者會載你, 但要留意, 我係機場都唔見有7人的士

而分2架的士的好處, 係可以舒服, 但唔好處係要比2次機場附加費, 2次入市區的過路費等, 因你不是繁忙時間, 免去繁忙時間附加費..

http://www.taxisingapore.com/external/taxi-fare-calculator/

的士費可以自己check的..

侯爵府

TamDaiHung 發表於 11-6-22 09:01
回覆 焯媽媽 的帖子

焯媽媽 , 謝謝你的資料!
我想問, 我會同老爺奶奶, 3.5 years old 女和1.5years old 仔去SG,
1. 其實有什麼推薦他們去看呢?
2. USS 對於佢地會唔會悶?

2. 佢地是否喜歡看電影, 看show? 如果喜歡,去uss都ok的, 因為有很多show都適合佢地..

1. duck tour, flyer, city walk, zoo, sentosa, bird park, 新加坡植物園的..

侯爵府

新加坡starbuck, 一杯要sgd 7-8, 而且餐廳內係無free wifi的..

侯爵府

新加坡串燒, 非常好味, 我係flyer下面個food court食, ok...

侯爵府

上圖的laksa, ummm....我覺得好失望, 我見有網友大讚laksa 點好味, 但我覺得食到一半便很飽, 很"漏"

我就係ion orchard b4度食的, 同一層都買了林志源肉干, 斑蘭蛋糕..

晴B媽  係囉, 好多人大讚, 包括我家姐, 但我去馬拉食時只吃得下半碗, 我覺怪味  發表於 11-7-11 09:25

侯爵府

食了很多次肉骨茶, 這次我係牛車水的店舖食, 盛為sgd 5..

首頁
12345...38

尾頁

跳至